Dünya dillerinin yarısı susuyor

Dünya dillerinin yarısı susuyor

Yapılan araştırmalara göre, konuşulmaması sebebiyle dünyada var olan dillerin yarısı yakında yok olabilir

Dünyada toplam 7 bin civarında farklı dilin var olduğu tahmin ediliyor. National Geographic dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre dünyada konuşulan dillerin yarısı terk edilmek üzere.

Her 14 günde bir dilin yok olduğunun belirtildiği araştırmada, çoğu yerel olan bu dillerin yerlerini İngilizce, İspanyolca ve Mandarince gibi belli coğrafyalarda yaygın konuşulan lisanlara bıraktığı ifade ediliyor.

Yaklaşık 7 milyar insanın yaşadığı tahmin edilen dünyada, yaşayan 7 bin farklı dilin her birine istatistiksel anlamda 1 milyon kişi düşüyor. Ancak dünya nüfusunun yüzde 85'i yaygın olan 85 dili konuşurken yalnızca 8,5 milyon insan 3 bin 500 farklı dili paylaşıyor.

Anadili İngilizce olan nüfusun 328 milyon olduğu belirtilirken, Mandarince konuşan kişi sayısının yaklaşık 845 milyon olduğu belirtiliyor. Dünyanın en az konuşulan dillerinden biri olan Tuva dilinin ise yalnızca 235 bin konuşanı bulunuyor. Dilbilimcilere göre, önümüzdeki yüzyıl içinde 3 bin 500 dil unutulma tehlikesiyle karşı karşıya. Binden fazla yerel dil, şu an kritik ya da yok olmak üzere olan diller listesinde yer alıyor. Dillerin kültürle olan bağlantısına değinilen yazıda yok olmasıyla birlikte bu kültürel özelliklerin de zamanla kaybolacağı vurgulanıyor.

Dilbilimciler, 'kritik' olarak belirlenen ve listeye alınanları korumaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda telaffuz bilgileri kayıt altına alınırken sözlük çalışmaları yapılıyor. Ancak bir dilin hayatta kalması için bu çalışmaların yeterli olmadığına ve bunu ancak o dili konuşanların koruyabileceğine dikkat çekiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.