Dünya Sağlık Örgütü: Şifa Hastanesi bir ölüm bölgesi

Dünya Sağlık Örgütü: Şifa Hastanesi bir ölüm bölgesi

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı ekip, siyonist işgal rejiminin yoğun saldırıları altındaki Şifa Hastanesine giderek, hastanedeki durumla ilgili açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler'in çeşitli kuruluşlarından oluşan uzmanlar ve DSÖ ekibi, Gazze'deki durumu değerlendirmek amacıyla Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesine giriş yaptı. DSÖ ekibi, Gazze'de bulunan Şifa Hastanesini kısıtlamaları nedeniyle ekip, "ölüm bölgesi" ve "vahim" olarak tanımladı.

Yapılan durum değerlendirmesinin ardından açıklama yapan DSÖ ekipleri, "Bu, aktif bir çatışma bölgesinde yüksek riskli bir operasyondu ve hastaneye yakın bir yerde şiddetli çatışmalar devam ediyordu. Güvenlik durumuyla ilgili zaman kısıtlamaları nedeniyle ekip, 'ölüm bölgesi' ve 'vahim' olarak tanımladıkları hastanede sadece bir saat geçirebildi. Bombardıman ve çatışma izleri açıkça görülüyordu. Ekip hastanenin girişinde bir toplu mezar gördü ve 80'den fazla kişinin burada gömülü olduğu söylendi" dedi.

"Şifa Hastanesi artık hasta kabul edemiyor"

DSÖ ekipleri, hastanede enfeksiyon riskinin arttığını belirterek, "Koridorlar ve hastane arazisi tıbbi ve katı atıklarla doluydu ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyordu. Konuştukları hastalar ve sağlık personeli güvenlikleri için dehşet içindeydiler ve tahliye edilmeleri için yalvardılar. Şifa Hastanesi artık hasta kabul edemiyor, yaralı ve hastalar artık ciddi şekilde bunalmış ve zar zor işleyen Endonezya hastanesine yönlendiriliyor." ifadeleri kullanıldı.

Hastanede durumu kritik 32 bebek var

Hastanedeki yaralı ve hastaların durumuyla ilgili de açıklama yapan ekip, aralarında durumu kritik olan 32 bebeğin de bulunduğu 291 hastanın ve 25 sağlık görevlisinin kaldığını belirtti. Açıklamada, "Şifa’da 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta kalmıştır; tıbbi hizmetlerin durdurulması nedeniyle son 2-3 gün içinde çok sayıda hasta ölmüştür. Hastalar arasında durumu son derece kritik olan 32 bebek, yoğun bakımda havalandırma olmadan yatan 2 kişi ve hayat kurtarıcı tedaviye erişimi ciddi şekilde tehlikeye giren 22 diyaliz hastası bulunmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu savaş travması mağduru olup, bunların arasında kırıklar ve ampütasyonlar, kafa travmaları, yanıklar, göğüs ve karın travmaları ve tıbbi yardım olmadan hareket edemeyen ciddi omurga yaralanmaları olan 29 hasta bulunmaktadır. Birçok travma hastasının yaraları, hastanede enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmaması ve antibiyotik bulunamaması nedeniyle ciddi şekilde enfekte olmuştur." denildi.

Ateşkes çağrısı yinelendi

Son olarak DSÖ ekibi, Gazze'deki çatışmaların ve insani felaketin sona erdirilmesi için kolektif çaba gösterilmesi talebini yineledi. Derhal ateşkes sağlanması, insani yardım akışının geniş ölçekte sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.