"Eğitimde rekabet şart!"
Fatih Medreseleri Genel Başkanı Masum Bayraktar, mevcut eğitim sistemi hakkında açılamalarda bulundu.
HABER MRK - Eğitim sisteminde yapılan onca reforma rağmen yaşanan olumsuzluklarla öğrencilerin mağdur olmasının, halkı oldukça rahatsız ettiğini ve şikâyetlerin giderek arttığını hatırlatan Fatih Medreseleri Genel Başkanı Masum Bayraktar Hoca Efendi, mevcut eğitim sistemi hakkında bazı açılamalarda bulundu.
Eğitimde bir reform yapılmak isteniyorsa; bu köklü bir reform olması gerektiğini belirten Bayraktar, "Örneğin eğitim sadece Milli Eğitim Bakanlığının tekelinde olmaktan çıkarılmalıdır. Çünkü tekelci bir anlayış, her şeyde olduğu gibi mevcut eğitim sistemini de monotonlaştırmaktadır. Bu olumsuz durum ve gidişattan kurtulmak içinse eğitim alanının mutlaka rekabete açılması gerekmektedir. Eğer rekabet ortamı oluşursa hem eğitim alanındaki ağırlık ortadan kalkacak, hem de kalite artacaktır. Aksi halde sorunlar giderek büyüyecek ve içinden çıkılmaz bir hal alacaktır" dedi.
"Rekabet ortamı eğitimi tek yönlü olmaktan kurtaracaktır"
"İnsan, maddi anlamda tek boyutlu değil ayrıca manevi boyutu olan bir varlıktır" diyen Bayraktar, "O nedenle eğitim denince akla sadece maddi eğitim gelmemeli, bunun yanında muhakkak manevi eğitimde verilmelidir. O nedenle insanı tek boyutlu ele alan, zorunlu ve tekelci bir eğitim anlayışının mutlaka kaldırılması gerekmektedir. Çünkü bu anlayış, insanın tabiatına aykırıdır. İnsan duygusuz bir robot gibi değil, aklı, hisleri ve buna benzer daha nice manevi meziyetleri olan bir varlıktır" diye konuştu.
Eğitimde rekabet ortamının oluşturulması, tek taraflı eğitim modelini ortadan kaldıracağını belirten Bayraktar, onun yerine maddi ve manevi eğitimi içine alan çok yönlü bir eğitim modeli gelişeceğini söyledi. Bayraktar, "Diyanet İşleri Başkanlığının ve cemaatlerin eğitim alanında faaliyet göstermesi, çok yönlü eğitimin önünü açacak ve sıkıntılı olan durumun iyileşmesini sağlayacaktır" dedi.
"Maddi ve manevi eğitim kaliteyi yükseltecek"
Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü, "Zorunlu ve tekelci zihniyete sahip eğitimin kaldırılarak, yerine rekabete açık, çok yönlü bir eğitim modeli geldiğinde Milli Eğitim Bakanlığının üzerindeki yoğunlukta azalacaktır. En basit misalle seksen kişilik sınıflar yerine daha az sayıda öğrenciye hizmet verecek olan okullarda büyük bir rahatlama olacaktır. Diyanetin ve Cemaatlerin eğitim sahasına inerek, maddi eğitimin yanında manevi eğitimi de vermesi eğitimdeki kaliteyi arttıracaktır. Eğitim alanında iyi olan cemaatlerle manevi yönü iyi olan cemaatlerin işbirliği içinde hareket etmesine olanak sağlayacak olan bu reform ayrıca Cemaatleri birbirine daha da yakınlaştıracaktır."
"Zorunlu eğitim değil sınav modeli benimsenmelidir"
Tek elden eğitimin zorunlu olması yerine serbest eğitim modeli oluşturulmasını isteyen Bayraktar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da üst denetimci rolünde olması gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Yani Milli Eğitim Bakanlığı maddi ve manevi eğitin verecek olan çok yönlü eğitim kurumlarının yetiştirdiği öğrencileri takip ederek denetlemelidir. Doktor, hâkim gibi mesleklere yönelecek olanları, mesleki anlamda yeterlilik sınavına tabi tutmalıdır. Yoksa dayatmacı bir anlayışla zorunlu eğitim vermek, kaliteyi arttırmayacaktır. Bilakis bu tür bir yaklaşım, öğrencileri mağdur etmekten ve halkı sıkıntıya sokmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Nitekim bugün eğitimde gelinen nokta ortadadır. Ülkemizde eğitim maalesef istenilen kalitede değildir. Ülkemizde eğitime yeni bir ivme kazandırmak istiyorsak, farklı açılımlara ve köklü reformlara ihtiyaç vardır. Diyanet İşleri Başkanlığının ve halkın teveccühünü kazanmış geniş kitlelere hitap eden cemaatlerin, eğitim alanına dâhil olması, hem eğitimin önündeki tıkanıklığı açacak hem de toplumumuzda ahlaki değerleri olan eğitimli bireylerin sayısı arttıracaktır" dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.