Mehmet NAZİFOĞLU

Mehmet NAZİFOĞLU

Ek-5 Sigortasıyla İlgili Herşey

Sevgili okurlar; bu haftaki yazımız ciddi ve üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir konudur. Çünkü Ek-5 sigortası ile ilgili kamuoyunda bilinmeyen veya yeterince anlatılmayan önemli hususlar var. İşyerini kapatan ve sigortalı bir yerde çalıştıktan sonra işini kaybeden veya işten çıkan birinin Ek-5 sigortasını yapıp kendi primini ödeyip o şekilde emekli olabilirim düşüncesi var. Oysaki durumun hiç de öyle olmadığını bilmemiz gerekmektedir. Şimdi bu haftaki yazımızda Ek-5 sigortası neyi ifade eder, kimler Ek-5 sigortası kapsamında prim ödeyebilir, Ek-5 sigortalısı olmak için hangi şartlara haiz olmak gerekir, Ek-5 sigortası tescil başvurusu nereye ve nasıl yapılır vb. sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Ek-5 sigortası neyi ifade eder? Tarım ve Orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalı sayılması için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanununa eklenen Ek-5'inci madde ile çok büyük kolaylıklar sağlanmıştır.

Ek-5 sigortalısı olmak için şartlar nelerdir?

-4/a, 4/b, 4/c sigortalısı olmaması

-Ziraat Odaları ya da İl/İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçilik kayıtlarının olmaması

-Vergi kaydı, Oda kaydı ve şirket ortaklığı gibi kayıtlarının olmaması

-Banka sandıklarına tabi sigortalı olmaması

-2022 sayılı kanunun 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna göre aylık bağlanmamış olmak

-18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Ek-5 sigortası olmak için tescil süreci: Ek-5 sigortası yapmak isteyen vatandaşlarımız internet üzerinden ya da herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine Ek-5 isteğe bağlı formu aldıktan sonra bağlı bulunduğu ilgili muhtarlık, birlik, kuruluş İl veya İlçe müdürlükleri tarafından onaylandıktan sonra bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurabilirler.

Ek-5 sigortası kapsamındaki sigortalılar 01.07.2017-31.12.2017 tarihleri arasında her ay için 490,59 TL ödemek zorundadır.

Ek-5 sigortası kapsamında olanların sigortalılığı ne zaman sona erer.

-4.maddeye istinaden sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten,

-Sigortalılıklarının sona erdirme talebinde bulunanların talep tarihinden,

-Prim borcu bulunanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden ya da primi ödemek istediği ayın sonundan,

-Gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,

-Ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sigortalılığı sona erecektir.

Sigortalının ölüm tarihi itibariyle prim borcunun bulunduğu ve primi ödenmiş sürelerle ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanıldığının anlaşılması halinde primi ödenmiş son gün itibariyle sona erdirilecektir.

Ek-5 maddeye göre sigortalılık; askerlik görevini yapanların askere alındıkları, mahkemelerce hakkında mahkûmiyet kararı verilenlerin mahkûm oldukları tarihten ve yurt dışında ikamet edilmeye başlanılan tarihten itibaren sona erdirilecektir. Bu şekilde sigortalılıkları sona erenlerin sigortalılıkları; kanunun 4. Maddesine tabi çalışmasının sona erdiği tarihi takip eden günden, askerlik görevi sona erenlerin sona erme tarihini takip eden günden, mahkûmiyet bitiş tarihini takip eden günden, ikameti yurtdışına taşıyanların ise Türkiye'de ikamet etmeye başladıkları tarihten itibaren kendiliğinden başlatılacaktır. Bunlardan ayrıca tarım işlerinde hizmet akdiyle süresiz çalışanlara ait giriş bildirgesi veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlara ait giriş bildirgesi alınmayacaktır.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.