Ekonomik İstikrar İçin Siyasi İstikrar Şart

Ekonomik İstikrar İçin Siyasi İstikrar Şart

Van'da toparlanmanın imara bağlı olduğunu belirten MÜSİAD Van Şubesi Başkanı İsmail Say teşvik paketinin amacının ise istihdam olduğunu söyledi.

VAN- Van'da üç yıldır faaliyet gösteren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Van Şube Başkanı İsmail Say ilin ekonomisini İlke Haber Ajansına değerlendirdi. Say, kentin ekonomisinin canlanmasının imarın açılmasına bağlı olduğunu ve açıklanan teşvik paketlerinin amaçlarının ise iş sahibi yapmak değil istihdam sağlamak olduğunu vurguladı.

6 Ağustos 2010 yılında Van'da faaliyetlerine başladıklarını anımsatan Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Van Şubesi Başkanı İsmail Say, "Van şubesi olarak gerek merkezimizin gerekse de diğer şubelerimizin tecrübelerinden faydalanarak kentin ekonomisine profesyonel bir bakış açısıyla yaklaşmaya çalıştık. Bu açıdan üyelerimizin genelde istihdam yapan ve ilin ekonomisinde aktif bir şekilde rol oynayan kişilerden oluşması bizim için önemlidir." dedi.

"Van'a En Acil Yapılması Gereken Yatırımlar Haritasını Çıkaracağız"
İsmail Say, bundan sonra Van'a yönelik yol haritalarından söz ederek, "Geçen hafta düzenlediğimiz iftar yemeğinde de belirttiğimiz gibi öncelikle Van'a en acil yapılması gereken yatırımlar haritasını ilgili kurumlarla görüşerek bir yatırım önceliği haritası çıkaracağız. Bu sayede gerek üyelerimizi ve gerekse de dışarıdan gelen yatırımcıları bu noktada yönlendireceğiz. İkinci olarak mesleki bir örgüt olduğumuz için öncelikle kendi içimizdeki sorunları ve kendi üyelerimizin problemlerini profesyonelce çözmelerini sağlamak amacıyla eğitim seminerleri vermeyi düşünüyoruz. " diyerek yapacakları iki önemli çalışmayı bizlerle paylaştı.

"Ekonomik İstikrar İçin Siyasi İstikrarın Olması Gerekir"
Say, Van'ın bulunduğu konum itibarıyla çok canlı ve aktif bir il olduğunu belirterek, "İran'la Türkiye arasında sınır ili olması, bölgesine hitap edebilecek bir il olması, Hakkâri Bitlis ve Muş gibi çevre illere hitap etmesi ilimizi bölge açısından önemli bir merkez haline getirmiştir. Tabi bunun yanında ilimizin dezavantajları da vardır. Bunlar; Türkiye'nin en doğusunda bulunması, yüksekliğe bağlı olarak ulaşımın zorluğu, hammadde sıkıntısı, üretim yapan firmaların ulaşım problemleri gibi. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi ekonomik istikrar için siyasi istikrarın olması gerekir. Bu noktada ilimiz konumu itibarıyla sıkıntılı bir bölgededir. Siyasi sıkıntıların giderilmesiyle ekonomik alanında da yükselme olacaktır." ifadelerini kullandı.
"Teşvik Paketinin Amacı İstihdamdır"
Teşvik paketinde Van'ın 6. Bölgede yer aldığına dikkat çeken Say, "Özelikle bu paket vergi indirimi SGK primleri indirimi ve KDV indirimini kapsamaktadır, istihdama yöneliktir. Bizler bu açıdan gerek yerli ve gerekse de yabancı yatırımcıların bundan faydalanmasını istiyoruz. Sadece 6. Bölgede olması yeterli değildir. Burada güven ortamı olması şarttır. 6. Bölge avantajları içerisinde sadece istihdam bile olsa buraya yatırımın yapılmasını istiyoruz. Bugün işsizlik oranların en yüksek olduğu illerden birisi Van'dır. Deprem sonrası kalkınmaya ihtiyaç vardır. Zaten teşvik paketinin amacı istihdamdır. Buradaki yerli işadamlarını işin başına getirme değildir. Bu bağlamda Teşvik paketini olumlu görüyoruz." şeklinde konuştu.

"En büyük problemin Vanlı iş adamlarının üretim yapabilecek bir istikrara sahip olmamasıdır." diyen Say, " Bizim en büyük problemimiz kendi işadamlarımızın üretim yapabilecek ve kendi bölgelerinde istihdam sağlayabilecek bir istikrar sahip olmayışıdır. Özellikle sermaye göçünü ve beyin göçünü durdurabilmek için Van'dan başlamamız ve ilimizi sahiplenmeliyiz. Bu noktada Van'da yatırım yapabilecek hem sermaye hem güç hem de insan yapısının olduğu kanaatindeyiz. İnşallah insanların bu bilince ulaşması halinde bu gerçekleşecektir." dedi.

"Tekstil Türkiye'nin İddialı Olduğu Bir Sektördür"
Proje aşamasında büyük bir gürültüyle reklamize edilen ancak son günlerde unutulan Gürpınar Tekstilkent projesine yönelik bir soru üzerine ise İsmail Say " Takip ettiğimiz kadarıyla bu proje aşamasını geçti. 17 milyon TL'nin harcanacağı ve 10 bin kişinin istihdam edileceği bir projedir. Biz bu noktada daha öncede belirttiğimiz gibi yapılacak her türlü yatırımın arkasında olacağız. Tekstil Türkiye'nin iddialı olduğu bir sektördür. Bu ilimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Hatta ilimizin en büyük problemlerinden biri olan ihracat rakamlarında ciddi bir değişim yapacağını düşünüyoruz. Bizler bu projeyi olumlu görüyoruz. Son günlerde daha az bahsedilmesinin de altında proje aşamasını geçmiş olması yatıyor. diye düşünüyoruz."

"Depremler İyi Değerlendirilirse Fırsata Dönüşebilir"
"Yaşanan depremlerden sonra ilimizin gelişmesi açısından depremlerden ders çıkarmalıyız." diyen İsmail Say, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Depremler Allah'tan gelmiştir, bizim buna rıza göstermemiz dışında bir alternatifimiz yok. Önemli olan depremlerden ders çıkarmaktır. Ben bu noktada depremler eğer iyi değerlendirilirse fırsata dönüşebileceğini ve özellikle yeniden yapılanma anlamında fırsattır. Özellikle inşaat sektöründe avantaja çevrilebilir ki bu sektör lokomotif bir sektördür. Diğer tüm sektörleri de arkasından götüren bir sektördür. Özellikle Van'ın yeniden yapılanması adına tüm kurumların yeniden bir araya gelerek çalışmalarına birlik ve ortak akıl çerçevesinde başlamalarını öneriyoruz. Van'ın yeniden kalkınması adına böyle bir oluşuma ihtiyaç vardır. Böyle bir oluşumun oluşması halinde de MÜSİAD Van Şubesi olarak buna her türlü desteği sağlayacağız."

Kentin yeniden kalkınmasının önündeki en büyük engelin kentin hala imara kapalı olması, olduğunu belirten İsmail Say, kentin yeniden kalkınması ve gelişmesi için en önemli husus kentin tekrar imara açılması ve yapılaşmaya izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan MÜSİAD Van Şube Başkanı İsmail Say yapacakları çalışmalarda medya sektörünün önemine değinerek bu sektörün karamsar olmaması ve yapılacak çalışmalarda etkin rol oynaması gerektiğini belirtti. (Murat Dalgın - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.