Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinde arseniğin karıştığı şebeke suyuna 2 yıldır çözüm bulunamadı video
Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinde 2 yıl önce şebeke suyuna arsenik maddesi karıştığını belirten halk, buna halen bir çözüm getirilmemesine tepki gösterdi.
2 yıl önce yapılan sondaj çalışmaları yüzünden şebeke sularına arsenik karıştığını belirten Yurtbaşı beldesi sakinleri, bunun için ciddi anlamda herhangi bir çalışma yapılmadığını savundu.
Halk, 2 yıl önce gelen mühendislerin yaptığı testlerde suların yüzde 80 arsenikli çıktığını, bundan dolayı 2 yıldır şebeke suyunu içmekte kullanmadıklarını söylediler.
Bu süre içinde içme suyu ihtiyaçlarını satın alarak ya da merkezden su getirerek karşılamaya çalıştıklarını söyleyen halk, ayrıca ileride arsenikli suyun kanser gibi hastalıklara da sebep olabileceği görüşünde.
Belde sakinlerinden Ekrem Barman: “Belediye Başkanı 2 senedir yeni kuyular açmış ama henüz bağlanmış değil bize verilen bilgilere göre birkaç ay içinde bağlanacakmış. Belki bu sorun çoktan da vardı biz yeni öğrendik. Kimi sulardaki arseniğin sebebini yağmur yağmadığı için kimisi de topraktan olduğunu söyledi. İmkânı olanalar satın alıyor ya da gidip çarşıdan getiriyor bizim gibi imkânı olmayanlar ise içmeye devam ediyor.” dedi.
Muhammet Bat ise “2 yıldır sularımız arsenikli. Bundan dolayı iki yıldır çarşıdan su getiriyoruz. Bu da bütün halkımıza zarar veriyor bundan dolayı mağduruz bunun giderilmesi için yapılan çalışmaları vatandaşlar olarak eksik görüyoruz. Bize yeni kuyuların açılıp bağlanılacağı söylendi fakat henüz değişen bir şey olmadı. Suları tahlil için Ankara’ya yolladık. Gelen haber suların arsenikli olduğu idi.” şeklinde konuştu.
Yurtbaşı beldesi vatandaşları şimdi bir an önce sularındaki problemin giderilmesini istiyor. Belediyenin çalışmalarının tamamlanmasını bekleyen vatandaşların bu süre içinde arsenikli suyu içmeye devam edecekleri görünüyor.
Sudaki arseniğin insan sağlığına etkisi nedir?
Arsenik, Dünya Sağlık Örgütü tarafından içme sularındaki en tehlikeli kimyasal olarak belirlenmiş, kanserojen etki taşıyor ve özellikle mesane ve akciğer kanseri açısından risk oluşturuyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.