Elektrik borcunu ödeyemeyen 2 bin 666 çiftçi icralık oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Faizli borcu bulunan tarımsal sulama abone sayısı 66 bin 978'dir. Yasal takibe alınan tarımsal sulama abone sayısı 2.666'dır." açıklamasında bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, tarımsal sulama aboneliğinden kaynaklanan elektrik enerjisi borcu olan çiftçilerin yaşadığı mağduriyetle ilgili soru önergesine yanıt verdi.
Gürer, "TEDAŞ'ın özelleştirme sürecinden önce elektrik borçları bulunan ve borçlarını ödeyemedikleri için katlanan çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesine yönelik çalışma yapılması düşünülmekte midir? Bu konuda faizli borçları bulunan kişi sayısı kaçtır? Kaçı icralık durumdadır?" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise "7061 Sayılı "Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında tarımsal sulama abonelerinin kamu dönemine ait borçları, 31.12.2019 tarihine kadar TEDAŞ'a iletilmek üzere dağıtım/perakende satış şirketlerine veya TEDAŞ'a yazılı başvurulması halinde yılda 5 taksit şeklinde ödenmek üzere 5 yıla kadar vade farksız yapılandırılmadadır." açıklamasında bulundu.
Bakan Dönmez, yapılandırılan borçların ödemelerinin 2020 yılının Ekim Ayında başlayacağını belirterek, "Faizli borcu bulunan tarımsal sulama abone sayısı 66 bin 978'dir. Yasal takibe alınan tarımsal sulama abone sayısı 2.666'dır." dedi.
Gürer, çiftçilerin en önemli girdi maliyetleri arasında tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisinin yer aldığını belirtti.
Türkiye'de 2 milyon 100 bin civarındaki çiftçinin yaklaşık 67 bininin elektrik borcunu zamanında ödeyemediği için faizli borçlu durumuna düştüğünü ifade eden Gürer, "Girdi maliyetlerinin sürekli arttığı ülkemizde özellikte elektrik enerjisi borçları yüzünden binlerce çiftçimiz ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Konuyla ilgili bir başka soru önergemize yanıt veren Sayın Bakan, borçlu yapılandırmaya 8 bin 939 çiftçinin müracaat ettiğini açıklamıştı. 67 bin borçlu çiftçiden 8 bininin yapılandırmaya müracaat etmiş olmasının altında yatan nedenlerin belirlenmesi gerekiyor. Yaklaşık 60 bin çiftçi yapılandırma müracaatında bulunmamış. Bu çiftçilerimizin durumu ne olacak? Yapılandırmanın şartlarının çiftçiler lehine değiştirilmesi gerekiyor. Sulama suyu yeraltından enerji ile çıkarılan yerde elektrik giderleri çiftçi için büyük yük. Bu bağlamda çiftçiyi destekleyecek düzenlemeler sağlanmalı, alternatif enerji sağlama yolları ki başta güneş enerjisi olmak üzere maliyeti azaltacak uygulamalarda sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.