Emlak sektöründe ciddi bir durgunluk var
Son aylarda dövizdeki artış ve beraberinde gelen belirsizlik nedeniyle emlak sektöründe ciddi oranda bir durgunluğun olduğunu söyleyen Batmanlı emlakçılar, yetkililere önemli çağrılarda bulundu.
Türkiye’de son aylarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bir zamanlar halkın en çok yatırım yaptığı emlak sektöründe, şimdilerde ciddi oranda bir durgunluk yaşanırken, emlakçılar eskisi gibi halkın artık bu sektöre yatırım yapmadığını belirttiler.
Özellikle bölgede emlak ile birlikte birçok iş sektöründe de durgunluğun yaşandığını ifade eden emlakçılar, son yıllarda ekonomideki belirsizlik sebebiyle Batman'da emlak işinin büyük oranda durma noktasına geldiğini kaydettiler.
Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluğun olduğunu belirten emlakçı Emin Uras, “Tüm işlerde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir sıkıntı var. Bu sıkıntının ana sebebi ise ortamda bir belirsizliğin olması, doların inip çıkmasından kaynaklanmakta. Şer odaklarının yaptığı açıklamalar, Ortadoğu ve özellikle de bölgemizde bir huzursuzluğun olmasından dolayı millet rahat değil, rahat olmadığı için de sermayesini emlaka yatıramıyor.” dedi.
“Durgunluk tüm esnafa yansıyor”
Emlak sektörünün ekonomiye önemli bir katkısının olduğuna işaret eden Uras, “Bugün dünyanın gelirinin yüzde 60’ı emlak sektöründe dönüyor, yani inşaatta dönüyor. Böyle olunca fabrika çalışmıyor; boya, hırdavat, tuğla, demir, çimento satan herkes sıkıntıya giriyor. Bunlar birer zincirlemedir. Eğer emlak sektöründe bir canlılık olmazsa ister istemez bu durgunluk bütün esnafa da yansımaktadır.” diye konuştu.
“Kat sayıları artırılmalı”
Emlak sektörünün yeniden canlılık kazanması için yetkililere büyük görevlerin düştüğünü belirten Uras, “İsteğimiz, özellikle şehirdeki hava mânianın kaldırılması, şehir merkezindeki eski mahallelerdeki arsaların yüzdelik oranlarının ve kat sayılarının artırılmasıdır. Bugün yüzdeliğin düşüşünden dolayı mahallede bir bina yapamıyorsun. Ayrıca ana caddede 5-6 kata kadar izin veriyorlar, bir arka parseline verdiği kat sayısı 3’tür. Bu olunca da millet eski mahallelere giremiyor ve bu şekilde bir durgunluk söz konusudur. Yeni yerleşim yelerinde de hava mânia meselesi var.” ifadelerini kullandı.
“Evvela huzurlu bir ortam oluşturulmalı”
Uras konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu sıkıntıların giderilmesindeki öncelik evvela huzurlu bir ortamın oluşmasına bağlıdır. Halk eğer huzurdan emin olursa insanlar sermayesini emlaka yatırır. Bu şekilde emlak sektörü canlılık kazanır. Yalnız huzursuz ve belirsiz ortam sürdüğü müddetçe ister istemez bu sıkıntılar devam edecektir.”
“Halkın alım gücü azaldı”
Emlak sektöründe ciddi bir durgunluğun olduğunu söyleyen Suat Zengin, “Zaten emlak piyasası biraz durgundu, dövizdeki belirsizlik sektörü biraz daha etkiledi. Piyasa çok durgun geçiyor. Geçen seneye oranla emlak sektörü biraz daha durgundur. Birde mevsimsel şartlar da buna eklenince sektör çok etkileniyor. Ekonomik kriz milleti etkiledi, alım gücünü düşürdü.” şeklinde konuştu.
Bölgenin tümünde aynı sıkıntının yaşandığını ifade eden Zengin, “İlde yeni inşaatlarda olmadığı için sektörde şu anda durgunluk yaşanıyor. Dolardan önce insanlar kredilerin düşük olması nedeniyle ev alma yoluna gidiyorlardı. Şu anda dövizler ve krediler yüksek olduğu için alım epey azaldı. Bu ister istemez sektörü çok etkiliyor. Batman’da zaten hava mânia nedeniyle 2-3 senedir doğru dürüst inşaat yapılmıyor. Hava mânia çözülmesine rağmen bu ekonomik kriz nedeniyle bu kez yeni inşaatlarda yapılmadı. Tüm bölgede canlılık yok. Batıda da bu böyledir.” açıklamasında bulundu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.