Engelliler: Bizler de her alanda var olmak istiyoruz
Yaşadıkları sorunlara dikkat çeken engelliler; siyasette, eğitimde, istihdamda ve kamusal alanda var olmak istediklerini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
"Maalesef yine herkesin günah çıkarmaya çalıştığı ancak yılın 364 günü boş bıraktığı ve kimsenin engellilerle ilgili bir adım atmadığı bir iklimi tekrar yaşamaya başladık" diyen Kaya, sorunlarını sadece 3 Aralık'ta değil 365 gün boyunca yaşadıklarını belirtti.
"Bizi duymamakta, görmemekte ısrar ediyorlar"
Erişilebilirlik ile ilgili sorunlarının hala devam ettiğini vurgulayan Kaya, "Dilimizde tüy bitti. Sürekli bunları dile getiriyoruz ama maalesef yetkililer kulaklarını tıkayıp, gözlerini kapatıp bizi duymamakta, görmemekte ısrar ediyorlar. Biz hala mekanlara ulaşmakta fiziki olarak sıkıntı çekiyoruz. Yeni yapılan yapılaşmalar, eski yapılar hala engellilerin kullanabilecekleri alanlar olmaktan bayağı uzak olarak duruyorlar." diye konuştu.
"Belediyeler hala direniyorlar"
Gerek kamu binaları, gerekse özel sektör binaları, gerek kamusal alan ve parkları verimli bir biçimde kullanamadıklarını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:
"Kanuna konulmasına rağmen belediyeler hala bu konuda direniyorlar. Biz raylarda ölmeye devam ediyoruz. Büyükşehirlerde raylı sistemler çok yaygın ve bu raylı sistemler her gün maalesef engellilerin düşüp trenlerin altında kaldığı süreçler günümüzün Türkiye'sinde yaşıyor olması bizleri son derece üzüyor. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki yetkililer bunu bir insancıl hak olarak bize sağlama çabası içine girsinler."
"Ulaşamama sıkıntısından dolayı eğitimden, istihdamdan geri kalıyoruz"
Batman'da da aynı sorunları yaşadıklarını hatırlatan Kaya, "Kamusal alanda hiçbir yere ulaşamıyoruz. Otobüslerimiz, minibüslerimiz maalesef engellilerin kullanabileceği şartları hala çoğu taşımıyor. İvedilikle bu sorunların çözülmesi noktasında yetkilileri artık görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Bu ulaşamama sıkıntısından dolayı biz eğitimden de geri kalıyoruz. İstihdamdan da geri kalıyoruz. Ekonomik sıkıntıların içerisinde boğuşuyoruz. Dolayısıyla bunların bir an evvel ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
"Bu alışkanlık artık terkedilmeli"
Web sitelere de ulaşamadıklarını dile getiren Kaya, "Web siteler hala görme engellilerin kullanmış olduğu ekran okuyucu programlara uygun olmayan şartlar taşıyor. Görselliğe dayalı, engellilerin kullanımından tamamen uzak bir şekilde yapılıyor. Bu alışkanlığında bir an evvel terkedilmesini talep ediyoruz." dedi.
"Bu insani bir haktır"
Sadece bir gün değil yılın tamamında hatırlanmak istediklerini vurgulayan Kaya, "Siyasette de eğitimde de istihdamda da kamusal alanda da var olmak istiyoruz. Bu sorunları hep birlikte kaldırma görevimiz vardır. Bu insani bir haktır. Maalesef hala okullarımızın rampaların olmayışı, asansörlerin olmayışı yüzünden arkadaşlarımız eğitim hayatına devam edemiyorlar. Görme engelliler için artık ilkokul düzeyinde bir sınıf olması değil 4+4 kısmının da bir an evvel çözülmesini istiyoruz."
Ayrıca Kaya, Türkiye'de yaklaşık 12 milyon civarında engellinin olduğunu ancak kronik hastalıklarında engelli grubuna dahil edilmesiyle bu sayının 20 milyona çıktığını aktardı.
"Engelliler bütçede kara delik olarak görülmeye başlandı"
"Bu yüzden yeterince kamu kaynaklarından yararlanamıyoruz" diyen kaya, son olarak şunları söyledi:
"Engelliler artık bütçede kara delik olarak görülmeye başlandı. Talebimiz engellilerin ve süreğen hastalıkların birbirinden ayrılıp iki kategoriden değerlendirilmesidir. İstihdamda ve sınavlarda biz bunlarla yarışamıyoruz. Çünkü bunlar gördükleri, yürüdükleri, duydukları için ve zihin problemleri olmadığı için okullarında başarılı olmuşlardır ama biz ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sıkıntısı nedeniyle hala okullarda okuyamayıp birçok engelli eğitimini dışarda tamamlamaya çalışıyor. Ekonomik sıkıntılar var, istihdam yeterli değil. Süreğen hastalıklar ve engelliler birbirlerinden ayrılmadıkça istihdama temel oluşturan sınavlarda adil bir yarışın içinde olmadığımız için onlar sürekli iş buluyor ama gerçek engelliler dışarda kalıyor. Bunlarında dikkate alınmasını talep ediyorum." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.