Erçek Gölü'nde flamingoların görsel şovu

Erçek Gölü'nde flamingoların görsel şovu

Türkiye'nin kuş cennetlerinden olan Erçek Gölü'nün semalarında süzülen flamingolar, görsel şov sergiliyor.

Bozulmamış bir doğaya sahip olan Erçek Gölü, her yıl olduğu gibi bu yıl da flamingolara ev sahipliği yapıyor. Göçmen kuşların İran'dan Kuzey Afrika'ya uzanan yolculuğunda önemli konaklama merkezlerinden biri olan Erçek Gölü, flamingolar başta olmak üzere, 200'ü aşkın kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Van Gölü Havzası içerisinde bulunan ve yaklaşık 200 yabani kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'nün, özellikle flamingoların önemli beslenme alanlarından olduğunu belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Erçek Gölü'nün bozulmamış bir doğaya sahip olduğunu söyledi.

Van Gölü Havzası'nda bulunan sulak alanlarda birçok kuş türünün neslini koruyarak yaşadığını belirten Aslan, iki göç yolunun da aynı havza üzerinde bulunması nedeniyle kuş popülasyonunun arttığını dile getirdi.

Aslan, "Kuş yaşam alanı olarak her yerde olduğu gibi bir yerleşik kuşlar var bir de göçmen olarak yaşayan kuşlar var. Van Gölü Havzası iki yönden de şanslı bir yere sahip. Bunların sebebi, Türkiye'deki sulak alanların 5'te birinin Van Gölü Havzası'nda olmasıdır. Bu sulak alanların Van Gölü Havzası'nda bulunması ve çok azı son 10 yıla rağmen hemen hemen hepsi hiç bozulmamış bir şekilde kalan sulak alanlardır. Bu sulak alanların fazla olması sebebiyle kuşların özel olarak tercih ettiği yerlerden birisidir. Bir de iki tane göç yolunun üzerinde olması Van Gölü Havzası'ndaki kuş popülasyonunu artırmaktadır." dedi.

Van Gölü Havzası'nda 200'e yakın kuş türü tespit edildi

Van Gölü Havzası'nın sulak alanlarında 200'e yakın kuş türünün yaşadığını bildirip, yapılan çalışmaların iyiye gitmesiyle kuş türünün artacağına değinen Aslan, şunları söyledi: "Bilimsel olarak, Van Gölü çevresinde 200'ü aşkın kuş türü tespit edilmiş ve birime kazandırılmıştır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma Merkezi olarak da bu çalışmaları yürütmekteyiz. Ayrıca fen fakültesi biyoloji bölümündeki arkadaşlarımız da bu kuşların göç sıralarındaki sulak alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Çalışmaların devam etmesiyle her geçen gün de bu kuş türü sayısında artış meydana gelmektedir. Bu sulak alanda 200'e yakın kuş türü tespit edildi. Bu şekilde çalışmalar devam ederse bu kuş türlerinin daha da artacağı tahmin edilmektedir."

"Erçek Gölü bozulmamış bir doğaya sahip"

Erçek Gölü'nün bozulmamış bir doğaya sahip olduğunu ve bundan dolayı flamingolar için önemli konaklama yeri olduğunu söyleyen Aslan, "Van Gölü Havzası'nda sulak alanlardan biri Erçek Gölü'dür. Bu Erçek Gölü, suda yaşayabilecek kuşların yaşamları için uygun ortam oluşturmakta ve yerleşim alanının olmaması sebebiyle bozulmamış bir doğaya sahiptir. Bu nedenle birçok kuş türü o alanda yaşayabilmektedir. Bu yıl flamingolar Edremit tarafındaki sazlık ve sulak alanlarda görüldü. Buraya gelmesi, kuluçkadan yumurtalarını çıkarıp buradaki havaların ısınmasına bağlı olarak mevsim bazen 15-20 gün öncesine göre değişebilir ama mart ayının başlarından başlayarak kasım ayına kadar bu yörede flamingo görülebilir ama havaların erken sıcak veya soğuk gidişatına göre değişebilir." ifadelerini kullandı.

"Flamingolar gittikten sonra kuğular geliyor"

Flamingolar bölgeden göç ettikten sonra yerlerine kuğuların geldiğini ifade eden Aslan, "İran tarafından buraya gelip daha sıcak bölgelere göç etmek için konaklama yeri olarak da kullanırlar. 10 bin kuş türü popülasyonu Erçek Gölü ve çevresinde yaşamaktadır. Tabi küçük gruplar halinde bölgenin farklı yerlerinde de rastlayabiliyoruz. Erçek Gölü üzerinde birçok kuş türü varken flamingolar gittikten sonra kuğular bu bölgeye gelmektedir. Dolayısıyla Erçek Gölü'nün etrafında 12 ay boyunca kuşları belirli dönem ve mevsimlerde görebiliriz." şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez, Suat Tink - İLKHA)




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.