Ergenekon sanıklarına 2 milyon 333 bin lira ceza
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 60 Ergenekon sanığına adli para cezası verdi.
Ergenekon davasında, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de bulunduğu 60 sanığa çeşitli miktarlarda adli para cezası verildi.
Avukatlara tebliğ edilen 503 sayfalık karara göre, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda sanığa ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve çeşitli oranlarda değişen hapis cezaları öngörüldü.
Mahkeme heyeti, hapis cezası verdiği sanıklardan bazılarını, genelde "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" gibi suçlardan ayrıca çeşitli oranlarda değişen adli para cezalarına çarptırdı.
Arif Doğan'a 405 bin lira adli para cezası
Sanıklardan emekli Albay Arif Doğan'ı "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 270 bin lira ve "uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ticari amaçla depolama" suçundan da 135 bin lira olmak üzere toplam 405 bin lira adli para cezasına çarptıran heyet, emekli Yarbay Mustafa Dönmez'i de "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 166 bin 660 lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 180 bin lira olmak üzere toplam 346 bin 660 lira adli para cezası ödemeye mahkum etti.
Mahkeme heyeti, sanıklardan İbrahim Şahin'in "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 173 bin 580 lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 124 bin 980 lira olmak üzere toplam 298 bin 560 lira ödemesine karar verirken, davanın bir numaralı sanığı Oktay Yıldırım'ın da "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 166 bin 660 lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 675 lira olmak üzere toplam 167 bin 335 lira adli para cezası ödemesine hükmetti.
Tekin, Küçük ve Perinçek'in para cezaları
Sanıklardan Muzaffer Tekin'e "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmek"ten 12 bin lira, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 166 bin 660 lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 675 lira olmak üzere toplam 179 bin 335 lira adli para cezası öngören heyet, sanıklardan Fikret Emek'in de "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 138 bin 880 lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 562 lira olmak üzere toplam 139 bin 442 lira adli para cezası ödemesini kararlaştırdı.
Heyet, tutuklu sanıklardan Veli Küçük'ü "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmek"ten 12 bin lira ve 3 kez "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından 3 bin 570 lira olmak üzere toplam 15 bin 570 lira ödemeye mahkum ederken, tutuklu sanık Doğu Perinçek'in de 3 kez "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 6 bin 660 lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Ümraniye'deki gecekondunun sahibine 150 bin lira ceza
Mahkeme heyeti, Ümraniye'de el bombalarının ele geçirildiği gecekondunun sahibi olduğu belirtilen Mehmet Demirtaş'ın "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 150 bin lira adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Özkan, Karadağ, Uğur, Çapan ve Hoştan
Danıştay saldırısının tetikçisi olduğu belirtilen sanık Alaparslan Arslan'ı "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 12 bin lira ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 675 lira olmak üzere toplam 12 bin 675 lira adli para cezasına çarptıran heyet, gazeteci Tuncay Özkan'ın "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 3 bin 330 lira, emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 4 bin 500 lira, emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ'ın 3 kez "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 4 bin 50 lira, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 2 bin 700 lira ve Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan'ın da "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan 562 lira para cezası ödemesini kararlaştırdı.
59 sanığa iyi hal indirimi uygulanmadı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan kararda sanıkların hukuki durumları tek tek ele alınırken, mahkeme, cezalandırılmasına karar verilenlerin bir kısmına iyi hal indirimi uygulamadı.
İkişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Alparslan Arslan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Muzaffer Tekin, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve emekli Albay Dursun Çiçek, 47 yıl 3 ay hapis cezası verilen emekli Albay Arif Doğan, 23 yıl ceza alan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve 34 yıl 8 ayla cezalandırılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu 59 kişi hakkında, yargılama sürecindeki olumsuz tutum ve davranışları nedeniyle TCK'nın 62. maddesi gereğince takdiri indirim yapılmadı.
Etkin pişmanlık indirimi
İyi hal indirimi yapılmayan sanıklardan Osman Yıldırım'a ise yakalandıktan sonra örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi verdiği gerekçesiyle etkin pişmanlık hükümlerini düzenleyen TCK'nin 221/4. maddesi uyarınca ceza indirimi uygulandı.
Öte yandan, kararda haklarında mahkumiyet verilen sanıklar için yurt dışına çıkış yasağı konulurken, bu yöndeki adli kontrol hükmünü isteyerek yerine getirmeyenler için tutuklama kararı verileceği belirtildi.
Suç duyuruları
Yine mahkemece, emekli Orgeneral Şener Eruygur, İbrahim Şahin, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın'ın, Ergenekon silahlı terör örgütünün yöneticisi olduğu belirtilerek, örgüt üyelerinin eylemlerinden de cezalandırılmaları konusunda gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Doğu Perinçek'in de aralarında olduğu 5 kişi hakkında da aramalarda ele geçirilen ancak iddianameye konu olmayan belgeler nedeniyle gereğinin yapılması için TMK'nın 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı.
İddia edilen bazı olaylarda adları geçen Mustafa Balbay ile davada tanık olarak bilgisine başvurulan eski İstanbul Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 18 kişiyle, "kitleşim" belgesindeki üretim ve dağıtım kanallarında yer alan kişiler ile Cumhuriyet Çalışma Grubu içinde bulunanlar hakkında da TMK'nın 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.