Fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin sorunları bitmiyor

Fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin sorunları bitmiyor

Türk Diyanet Vakıf Sen, Fahri Kur’an Kursu öğreticilerin nice fedakârlıklarla görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyerek sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirtti.

Türk Diyanet Vakıf Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı, sorunlarına çözüm bulunamayan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin aldığı ücretin sigortalarını dahi karşılamadığını dile getirdi.

 

 Türkiye genelinde 14 bin kadar fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin nice fedakârlıklarla, bin bir sıkıntı içerisinde görevlerini yerine getirmekte olduğunu dile getiren Arabacı, Sosyal ve ekonomik sorunlarla mücadele ettiklerini, fedakârca ve gönüllü olarak çeşitli olanaksızlıklar içerisinde görev yürüten fahri din gönüllülerinin umutla atamalarının yapılmasını ve iş güvencelerinin yasal güvenceye alınmasını haklı bir şekilde talep ettiklerini söyledi.

 

Arabacı, “Öncelikle Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri Diyanet İşleri Başkanlığının önünde duran büyük sorunlardan birisidir. Yıllardan beri var olagelmiş kurumun tabiri caizse baş elemanlarından, Başkanlığın vazgeçilmez, bir başka ifadeyle tecrübeli- uzman elemanlarıdır.” dedi.

 

Fahri öğreticilerin SGK’dan tam anlamıyla yararlanamadıklarını belirten Arabacı, “Fahrilerin çalışma şartları hem çok ağır hem de maddi yönden çok mağdurlar. Kadrolu görevlilerle aynı şartlarda çalışmaktadırlar. Görev yaptıkları yerler çok uzak. Kur`an kursu öğreticisinin hafta içinde fiilen çalışmış olduğu günlere ait SGK keseneğinin yatırılması nedeniyle mağduriyet yaşıyorlar. Sigortaları 30 gün üzerinden yatırılmadığı için hastalık halinde hastanelerde sıkıntı yaşıyorlar. Mağduriyet sadece bununla da sınırlı değil, emeklilik süreleri de uzuyor. Sigortaları 30 gün üzerinden yatırılmadığı için daha geç emekli olacaklar.” ifadelerinde bulundu.

 

Arabacı, “Birçoğu 2-3 vasıta ile gidip geliyor ve birçoğu da evli. Ücret olarak ta kadrolu öğreticilerin maaşının yarsından da az. Tatillerde ücret işlemiyor. Vekil imamlar asli görevlinin maaşının 3/2 sini almaktadırlar. Fakat Fahri Öğreticiler haftalık girmiş oldukları ders saatine göre ücret alabilmektedirler. Sigorta sorunu uzun yıllardan beri vardı. Ama son 2 yıldır kurum tarafından bir kısmı ödeniyor. Bu da yetersiz kalıyor.” dedi.

 

Kur’an Kursu Öğreticilerinin yaşadığı mağduriyetleri anlatmaya devam eden Arabacı, “Diyanet`te ek ders ücretinden faydalanabilmek için hizmetin fiili olarak yapılması şartı arandığından, resmi toplantılar, seminer, kurs, konferans gibi toplantılara katılan öğretmen, derse katılamadığı zaman ek ders ücreti kesiliyor. Kur`an kursu öğreticilerinin buradaki mağduriyetlerini incelediğimiz zaman, `bu kadar da olmaz ki’ dedirten şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıkıyor. Görevini fiilen yerine getiremeyen kurs öğreticisinin ek dersinden kesinti yapılıyor. Fiilen görevini yerine getiremediği gerekçesiyle sigortası eksik yatıyor, hizmette ortaya çıkan eksiklikler nedeniyle geç emekli oluyor. Bu doğrultuda hem emekli ikramiyesi hem de emekli maaşı eksik bağlanıyor. Dünyanın neresinde böyle bir adaletsizlik var ki? Bu konuların acil olarak çözüme kavuşturularak Kur’an kursu öğreticilerinin mağduriyetleri giderilmelidir." şeklinde konuştu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.