Fransa'nın sömürdüğü ülkelerden tarihi ve sanat eseri hırsızlığı yaptığı tescillendi

Fransa'nın sömürdüğü ülkelerden tarihi ve sanat eseri hırsızlığı yaptığı tescillendi

​Fransa'da bulunan Senegal ve Benin'e ait kültürel varlıkların geri verilmesine ilişkin tasarı Fransız senatosunda oy birliğiyle kabul edildi.

Fransa'da senato, Afrikalılara ait sanat eserleri ve kültürel varlıkların iadesine ilişkin tasarıyı görüştü. Afrika ülkelerinden Senegal ve Benin'e ait kültürel varlıkların geri verilmesine ilişkin tasarı Fransız senatosunda oy birliğiyle kabul edildi.

Böylelikle Fransa'nın sömürgeleştirdiği mazlum coğrafyalarda yaptığı katliam ve soykırımların yanı sıra sanat eserlerini de çaldığı bizzat Fransız senatosu tarafından onaylandı.

Abomey Krallıkları dönemine ait 28 eser Benin'e iade edilmişti

Sömürge döneminde Avrupa'ya götürülen ve özel koleksiyonlarda bulunan Abomey Krallıkları dönemine ait 28 eser, Ocak 2020'de Benin'e iade edilmişti.

Benin'deki Müze direktörü Marion Hamard, 2 heykel, 8 kılıç, 16 krallık asası ve 2 bıçaktan oluşan koleksiyonun müzeyi zenginleştireceğini belirtmişti.

Fransa'da Benin'e ait yaklaşık 6 bin eser bulunurken Afrika kıtasına ait yaklaşık 90 bin tarihi eserin bulunduğu kaydediliyor.

Eserlerin çoğunluğu başta başkent Paris olmak üzere birçok kentteki müzelerde sergileniyor.

Fransa, 1524'te başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle Afrika'da 20'den fazla ülkede hegemonya kurmuştur.

Afrika'nın yüzde 35'i 300 yıl boyunca sömürgeci Fransızların zulmü altında kalmış ve insanlık tarihinde ender rastlanan soykırımları ya bizzat gerçekleştirmiş ya da desteklemiştir.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand: "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil."

Fransa, sömürgecilik faaliyetleri kapsamında koloniler kurarak özellikle Afrika'daki sömürgelerinde büyük katliam ve zulümler yapmıştır.

1524'te Afrika'nın kuzeyinde ve batısında yirmiden fazla ülkede sömürgecilik faaliyetleriyle hegemonya kurdu. Fransa'nın iki milyondan fazla Afrikalının hayatını kaybetmesinde sorumluluğu bulunuyor.

Tarihin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen 800 bin kişinin öldürüldüğü 1994 Ruanda soykırımında Fransa'nın rolü büyüktür. Fransa'nın Hutu Hükümetine silah ve istihbarat sağladığı tespit edilmiştir.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanmıştır.

Fransa istihbaratının suikasttan haberi vardı

2017 yılında Fransız basını tarafından elde edilen bazı belgelerde, Fransız dış istihbarat servisi DGSE’nin Ruanda Devlet Başkanı Habyarimana’ya düzenlenecek suikasttan önceden haberdar olduğuna dair kanıtlar bulunduğu iddia edildi.

Fransız istihbaratı ABD tarafından desteklenen Ruandalı siyasetçi Paul Kagame’ye bağlı güçlerin yerden havaya fırlatılan 2 füze elde ettiklerini biliyordu ancak Habyarimana’ya düzenlenecek suikasti, İngilizce konuşan Tutsi azınlığın Ruanda’dan tasfiye edilmesi için bir fırsat olarak görmüşlerdi.

Fransız uzmanlar, Fransa'nın Ruanda soykırımını yapanları desteklediğini düşünüyor

Fransız uzmanlar, Ruanda soykırımında yüz binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan isimlerden Felicien Kabuga'nın başkent Paris'te yakalanmasının iyi bir gelişme olduğunu ancak Fransa'nın, Ruanda soykırımı yapanlarını desteklediğini ve bunlarla mücadele edecek güçlü siyasi bir iradenin bulunmadığını belirtiyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.