GAİB: Suudi Arabistan ile ticarette yaşanan gerginlik azalmaya başladı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan ile ticarette yaşanan gerginliğin azalmaya başladığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ve Gaziantep’ten 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını yaptığı yazılı açıklama ile değerlendiren Kileci, geçtiğimiz aylarda Suudi'nin Türkiye mallarına yönelik boykot kararının ihracatçıları sıkıntıya soktuğunu hatırlattı.
“İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerlemeye başlaması bizleri sevindirdi”
Son zamanlarda Suudi Arabistan ile ticarette yaşanan gerginliğin azalmaya başladığına vurgu yapan Kileci, “Önemli dış ticaret partnerlerimizden biri olan Suudi Arabistan’la ticaretimizde bir süredir gerginlik yaşanıyordu. Hiçbir resmî makam tarafından açıklanmayan fakat Türk ürünlerine karşı uygulanan boykot benzeri uygulamlar ihracatçımızı sıkıntıya sokmaya başlamıştı. Fakat G20 Liderler Zirvesi’nde iki ülke lideri arasında gerçekleşen görüşme ve bakanlar nezdinde yapılan iyimser açıklamalar ticaretimize de olumlu yansımaya ve gerginlik havası dağılmaya başladı diyebiliriz. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerlemeye başlaması bizleri sevindirdi. Önümüzdeki süreçte pürüzsüz bir Türkiye-Suudi Arabistan ticareti görmeyi umuyoruz.” dedi.
Kasım 2020 ihracat rakamlarını değerlendiren Kileci, ihracatta yaşanan artışların sürdüğünü ifade etti.
Kileci, kasım ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yüzde 8,5’lik artışla 849 milyon 945 bin dolarlık, Gaziantep’ten de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,04’lük artışla 709 milyon 933 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
2020’nin ilk 11 aylık döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yüzde 0,9’luk artışla 8 milyar 250 milyon 725 bin dolarlık, Gaziantep’ten de yüzde 2,9’luk bir artışla 7 milyar 51 milyon 66 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirten Kileci, Gaziantep’in en yüksek kasım ayı ihracat değerine ulaştığını söyledi.
“Gaziantep en çok ihracat yapan 5’inci il”
Kasım ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 167 ülkeye 849 milyon 945 bin dolarlık ihracatın yapıldığını belirten Kileci, “İhracat gerçekleştirilen ülke sayısı bakımından bölgemiz en yüksek kasım ayı değerine ulaşmıştır. 2020 yılının 11 aylık döneminde ise Gaziantep’ten 7 milyar 51 milyon 66 bin dolarlık ihracat yapılmıştır. Bu rakam Gaziantep için en çok ihracat kayda alınan ocak-kasım dönemi olmuştur. Hem ocak-kasım 2020 hem de kasım 2020 verilerine göre Gaziantep en çok ihracat yapan 5’inci il olarak ülke ihracatındaki konumunu korumaktadır. Bölge ihracatçılarımızı kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 40,6 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19,9 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin yüzde 15,1 payla üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.
“En fazla ihracat Ortadoğu ülkelerine yapıldı”
Ocak-Kasım 2020 döneminde 192 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkati çeken Kileci, “Irak, ABD, İngiltere, Suriye, Almanya, Suudi Arabistan, İtalya, İsrail, İran ve Libya bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, dış giyim, ağaç ve orman ürünleri ile demir-çelik mamulleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” dedi.
Kasım ayında yayınlanan “7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kileci, şunları söyledi:
“Bu kanun kapsamında başta ihracatçı birlikleri, odalar ve borsalara olan borçlar olmak üzere vergiler ve vergi cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve çeşitli idari para cezalarının yeniden yapılandırılması kararı alınmıştır. Ayrıca söz konusu kanun kapsamında varlık barışı, hızlı kargo ile ihracata gelir vergisi indirimi, gümrük vergileri, idari para cezaları ve iştirak hükümlerine bağlı kesilen idari para cezaları, gümrüklenmiş değer bağlı kesilen para cezaları, dahilde işlem ve geçici kabul rejimi konulara ilişkin bazı hususlarda düzenlemeler yapılmıştır. İhracatçılarımıza ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm bu borç yapılandırma çalışmaları ihracatçımıza ve üreticimize fayda sağlamakla birlikte birtakım karşılıksız desteklere ihtiyaç duyulduğu da yadsınamaz. Pandemi sürecinde ihracatçımız bir toparlanma göstermiş olsa da özellikle KOBİ’lerimiz zorluk yaşamaya devam ediyor. Dolayısıyla küçük işletmelerimizin borçlarının yapılandırılmasından ziyade onlara hibe desteği verilmesi ekonomimizi canlandıracak, işletmelerimize omuz verecektir.”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de pandeminin etkilerine rağmen Gaziantep’in ihracattaki başarısını sürdürdüğünü belirterek kasım ayında Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 oranında artışla 710 milyon 130 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi.
Bu başarının büyük bir emek ve alın terinin ürünü olduğunu dile getiren Ünverdi, “Küresel ekonomi ve uluslararası pazarda yaşanan tüm zorluklara rağmen şehrimiz ihracatının aratmasını sağlayan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı ve katkısı olan herkesi yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum.” dedi.
“2020’yi rekor ihracatla tamamlayacağız”
Gaziantep’in ihracatta ilk 11 aylık performansı ile yılın son ayına da moralle başladığını dile getiren Ünverdi, “Maalesef 2020 yılına iyi başlasak da pandemi ile birlikte uluslararası ticaret büyük oranda sekteye uğradı. Ancak şehrimizden, sanayicilerimizin azmi, sektörel gücümüz ve ihracattaki başarımızla ilk 11 ayda 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. Son dönemde salgın tüm dünyada yeniden tırmanışa geçmiş olsa da olağanüstü bir durum olmazsa yıl sonunda geçtiğimiz yıl 7.5 milyar dolar olan ihracatımızın da üstüne çıkarak 2020’yi rekor ihracatla tamamlayacağız. Bu vesileyle salgınla mücadelede tüm vatandaşlarımızı, hemşehrilerimi kurallara uymaları noktasında hassas olmaya özellikle davet ediyorum. Covid-19 hasta sayısında maalesef artış devam ediyor. Şehrimiz de artışın en fazla olduğu iller arasında yer alıyor. Lütfen her türlü tedbiri titizlikle alalım, maske, mesafe ve hijyen önceliğimiz olsun.” diye konuştu.
“2021 yılına tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarıyla girmeyi garantiledik”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise 11 ayda ulaştıkları rekor düzeydeki ihracat rakamının geçilen zorlu süreçte moral olduğunu belirtti.
Yıldırım, “Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Vaka sayılarının artmasıyla beraber alınan zorunlu tedbirler, bulunduğumuz sıkıntılı süreçte bizler için daha da zorlayıcı oluyor. ‘Her şeyin başı sağlık’ derken diğer taraftan da bu süreçten daha az yara alarak çıkmanın yollarını arıyor, bu yönde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2021 yılına tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarıyla girmeyi garantiledik. 2020 yılı her anlamda dünya ve ülkemiz için büyük zorluklar getirdi. Gaziantepliler olarak her şeye rağmen bir çıkış yolu bulmaya, ülkemiz için değer üretmeye devam ettik. Bugüne kadar gösterdiğimiz örnek ihracat performansıyla, Covid-19 salgınına karşı yürütülen başarılı aşı çalışmalarıyla umut ediyorum ki 2021 yılına çok daha mutlu ve umutlu gireceğiz. Önümüzdeki yılların Gaziantep’in başarı hikâyeleriyle geçeceğine olan inancımız tam. Bu anlamda bizim potansiyelimiz çok yüksek. Bu potansiyelimizin mimarı, ulaştığımız rekor düzeydeki ihracat performansının kahramanları; ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve emektar çalışanlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.