Gazeteciler basın kartlarının neden verilmediğini merak ediyor?
Kendilerine hiçbir gerekçe gösterilmeden basın kartlarının iptal edilerek mağdur edildiklerini belirten gazeteciler, basın kartlarının neden verilmediğini merak ediyorlar.
Basın kartıyla ilgili yeni yönetmenliğin yayınlanmasından sonra basın mensuplarının kartları yenilendi. Yenilenme sürecinde bazı basın mensuplarının kartları hiçbir gerekçe gösterilmeden ya iptal edildi ya da sürüncemede bırakılıyor.
Bu süreçte mağdur olan gazetecilerden biri de Batman Basın Konseyi Başkan Yardımcısı, Gazeteci Yazar Veysi Demir. Yeni yönetmenlikle birlikte basın kartının hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini belirten Demir, mağduriyetinin giderilmesi için defalarca yetkili makamlara başvurduğunu ancak herhangi bir sonuç alamadığını ifade etti.
“Başvurular kabul edilmedi”
Bir an önce mağduriyetinin giderilmesini isteyen Demir, “Basın kartı mağdurlarından biri olarak 2013 yılında Doğruhaber Gazetesi’nde çalışırken o dönemde TRT, Basın Enformasyon, Anadolu Ajansı gibi tüm basın kurumu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a bağlıydı. O dönemde FETÖ’cüler kadrolaşmıştı ve sarı basın kartı için yaptığımız başvurular kabul edilmedi. Bazı gerekçelerle basın kartı başvurularımız dikkate alınmadı ve verilmedi. Daha sonra 2015 yılından itibaren Batman Rehber Gazetesi’nde çalışmaya başladıktan sonra tekrar sarı basın kartı için başvuruda bulundum.” dedi.
“Basın kartını yıllarca taşıdım”
2017 yılında sarı basın kartı almaya hak kazandığını dile getiren Demir, “Tabi 2 yıldan fazla sarı basın kartını taşıdım. Ancak Başbakanlığın kapatılıp Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra İletişim Başkanlığı kuruldu. O zaman kartlar oraya devredildi. Bizde yeni kartımızı almak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Sistemine başvurduk. Yeni kartlarımızın gelmesini beklerken maalesef kartlarımız gecikti. Sürekli arayıp sorduğumuzda, ‘Sıraya koyulmuş, sırayla gönderilecek. Merak etmeyin, bir sıkıntı yok’ gibi cevaplarla bize karşılık verildi.” diye konuştu.
“Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz”
Basın kartının neden verilmediğine ilişkin herhangi bir bilgi edinemediğini vurgulayan Demir şöyle devam etti:
“Her ildeki basın kartı sahiplerini sorguladığımızda ise ismimizin olmadığını öğrendik. Gerek Diyarbakır gerekse de Ankara merkezi aradığımızda bize herhangi bir bilgi verilmedi, açıklama yapılmadı. Sonradan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından kartlarımızın gelmesini beklerken iptal edildiğini öğrendik. Yaptığımız araştırmada 2018 yılında Basın Kartı Yönetmeliğinin 6’ncı Maddesinin değiştirildiğini ve bu değişikliğinden dolayı mağdur edildiğimizi öğrendik. Yaptığımız bütün başvuru ve girişimlere rağmen maalesef bir sonuç çıkmadı ve bize hiçbir açıklama yapılmadı. Şu anda bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Sonradan öğrendim ki benimle aynı durumda olan yüzlerce basın mensubu arkadaşımız bu konuda mağdur ediliyor. Bu mağduriyetin giderilmesi ve yetkililerin bize bir açıklama yapmasını bekliyoruz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.