Gazetecileri sevindiren yönetmelik yürürlüğe girdi
Yeni Basın Kartı yönetmenliği hakkında bilgi veren Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, çeşitli platformlarda dile getirdikleri hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşadıklarını söyledi.
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmenliğin yürürlüğe girmesi en çok zor şartlar altında görev yapan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki görev yapan gazetecileri sevindirdi.
Yeni Basın Kartı yönetmenliği hakkında bilgi veren Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü yönetmelikle sektör temsilcisi gazetecilerin Basın Kartı sahibi olmalarını kolaylaştırıcı yenilikler getirildiğini belirterek, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılmasından Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsilinin genişletilmesine kadar çok sayıda köklü değişiklik yapıldığını söyledi.
Yönetmenlikle birlikte; online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin de önemli olduğunu vurgu yapan Üründü, en önemli gelişmenin ise Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan gazetecileri ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olması olduğunu dikkat çekti.
Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Yöneticisi ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi de olan Üründü, cemiyet olarak çeşitli platformlarda dile getirdikleri hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşadıklarını ifade ederek, "Yönetmelikte yapılan değişiklikle bekleme süreleri kısalıyor ve Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı veriliyor.” ifadelerini kullandı.
Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki bin 200 gazeteyi Basın İlan Kurumunda temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcinin bu komisyonda da görev yapacak olmalarının Anadolu'da görev yapan gazetecilerin sorun ve sıkıntıların artık komisyonda da gündeme geleceği anlamını taşıdığını ifade eden Üründü, yönetmelikle getirilen yenilikleri ise şu şekilde özetledi;
“Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu. Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı. Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.” (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.