Gaziantep Savunması’nı anlatan 3 kitap hazırlandı
Gaziantep'in sömürgeci Fransız işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılında, kentin tarihinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için "Ayntab Kitapları" hazırlandı.
Gaziantep’te, Şehitkamil Belediyesi'nin destekleriyle Prof. Dr. Bilgehan Pamuk tarafından Gaziantep'in sömürgeci Fransız işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı nedeniyle kentin tarihini anlatan "Ayntab Kitapları"nın lansmanı yapıldı.
Şehitkamil Belediyesi Atatürk Kültür ve Spor Merkezi'nde düzenlenen lansmanda Gaziantep’in savaş yıllarını ve kentin geçmiş dönemlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Prof. Dr. Bilgehan Pamuk tarafından hazırlanan "Ayntab Kitapları" tanıtıldı. Pamuk tarafından hazırlanan “Gaziayntab Vilayeti, Ayntab Kazası ve Antep Savunması Kronolojisi” kitaplarıyla kentin tarihi gözler önüne seriliyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şehitkamil Belediye Başkan Vekili Hayri Özkeçeci, kentin binlerce yıllık tarihini gelecek kuşaklara aktarmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Antep’in tarihiyle ilgili daha önce de kitaplar hazırladıklarını ifade eden Özkeçeci, Milli Mücadele'nin 100’üncü yıl kutlamaları kapsamında Gaziantep savunmasıyla ilgili böyle ayrıntılı bir seri hazırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantının ardından hazırladığı kitaplarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, 19’uncu yüzyılın çok iyi etüt edilmesi gerektiğini, Gaziantep'in o yüzyılda baş döndürecek bir şekilde geliştiğini anlattı.
Hazırladıkları kitaplarla Antep'in destansı mücadelesini anlatmak istediklerini dile getiren Pamuk, bilgi eksikliğini gidererek yanlış bilgilerin önüne geçmeye gayret ettiklerini belirtti.
Pamuk, “Bugün bir hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz seri halinde hazırladığımız özellikle 19’uncu yüzyılda Antep’in panoramasını çıkartan bir kitap silsilesi hazırladık. Şehitkamil Belediyemizin destekleriyle hazırladığımız bu çalışma Ayntab Kazası olaraktan 3 ciltten oluşmaktadır. Bunun dışında Ayntab kronolojisi hazırladık. 1918 ile 1921 yılları arasında Antep’in destansı direnişinin konu edindiği, bu süreçte nelerin yaşandığını, bilgi eksikliklerinin, deformasyonların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmek, destansı boyutta tutabilmek için 1918 ile 1921 yılları arasındaki süreç an be an anlatıldı. Büyük fotoğrafı da göstermeyi arzu ettiğimiz için dünya, Türkiye ve Ayntab’ta ne yaşananları değerlendirdik.” dedi.
Gaziantep'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında kitapları hazırladıklarına işaret eden Pamuk, “Gaziayntab Vilayeti Türkiye’nin Sıhhi ve İctimai Coğrafyası isimli eser, 1924 ile 1926 yılları arasında şehrin fiziki yapısı, sosyal hayatı, nüfus özellikleri, idari teşkilatı, coğrafi özellikleri, iklimi, eğitimi ve özelikle sağlık yapısı hakkında oldukça zengin ve ilgi çekici bilgiler içermektedir. Evliya Çelebi’nin, ‘dünyanın gözbebeği’ dediği bu şehrin 19’uncu yüzyılda başlayan gelişim sürecini arşiv kayıtlarına bağlı olarak kitap haline getirdik. Böylesi anlamlı bir günde, yaşadığımız süreç içerisinde böyle bir katkı sağlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.