Gaziantep’te hayvan yetiştiricilerine süt sağım makinesi dağıtıldı
Gaziantep'te “Tarımsal Üretimin Desteklenmesi Programı” kapsamında hayvan yetiştiricilerine çift başlıklı otomatik süt sağım makinesi, güneş enerjisi paneli ile izolasyonlu çadır ve otomatik seyyar küçükbaş hayvan banyoluğu dağıtıldı.
Gaziantep Valiliği, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği iş birliğinde “Tarımsal Üretimin Desteklenmesi Programı” kapsamında “Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projeleri Toplu Dağıtım ve Sertifika Töreni” düzenlendi.
Törende, otomatik küçükbaş süt sağım makinesi, izolasyonlu çadır, invertörlü akülü güneş paneli ve 863 kişiye de sürü yöneticisi sertifikası verildi.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, kentteki çiftçilerin alın teriyle aldığı ekipmanların dağıtımına şahitlik ettiklerini söyledi.
“Amacımız çiftçilerin yüzünü güldürmek”
Gül, “Tarım ve Orman Bakanlığı tüm bileşenleriyle, tüm illerde olduğu gibi Gaziantep'te de çiftçilere desteklerine devam ediyor. 2018 yılında 200 milyon liraya yakın bir destek verildi. Bu yıl sonunda bu rakamın üzerinde destek verileceğini tahmin ediyoruz. Amaç, çiftçilerin yüzünü güldürmek, yaşadığı yerde, köyde geçimlerini sağlayabilmelerini sağlamak.” dedi.
“18 milyar dolarlık ihracatla ülkenin gayri safi hasılasına katkı sağladık”
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş ise, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu belirterek, “Ülkemiz FAO'nun verilerine göre dünyaya örnek bir model sergilemiş, dünyaya örnek olmuş bir tarım ve hayvancılık kalkınmasını sağlamış, sağladığı ilerlemeyle de hep övgüyü hak etmiş bir ülkedir. Son 17-18 yıllık süre içerisinde sağladığı bu gerek canlı hayvan sayısı olarak gerekse de bu hayvanlardan sağladığı eti, sütü, yumurtası ve balı ile de sadece kendi vatandaşını beslemekle kalmamış, yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatıyla da bu ülkenin gayri safi hasılasına ciddi bir katkı sağlamış.” ifadelerini kullandı.
“Küçükbaş hayvanda 46 milyondan 50 milyona ulaştık”
Erdurmuş, Anadolu coğrafyasının küçükbaş hayvan coğrafyası olduğunu belirterek, “Bizim bu Anadolu coğrafyasında ürettiğimiz özellikle küçükbaşta hem kalite hem de fiyat açısından dünyanın her ülkesi ile ticari anlamda rekabet edebiliyoruz. Dolayısıyla da biz hayvancılıkta birinci sıraya küçükbaşı aldık. İnşallah 46 milyondan 50 milyona ulaştık. Hedefimiz ise 2020'yi inşallah 56 milyon gibi bir küçükbaş hayvan varlığı kapatmak.” şeklinde konuştu.
“Tarım sektörü bölgemizde önemli potansiyele sahip”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz ise, “Doğal kaynakları bölgede en iyi şekilde değerlendirmesi amacıyla ‘Güneydoğu Anadolu Projesi’uygulanıyor. Bu projenin koordinasyonundan sorumlu olarak bizler, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için tarımdan kırsal kalkınmaya, alt yapıdan turizmin gelişmesine kadar bölgenin ihtiyaç duyduğu her alanda projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Özellikle tarım sektörü bölgemizde önemli potansiyele sahip alanlar kapsamında birçok proje var. ‘Tarımsal Üretimin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında sulama dışı alanlarda halkın gelir düzeyinin artırılması, tarım ve tarım dışı faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, hayvancılık alt yapısının güçlendirilmesi ve sosyal donatıların karşılanması açısında bir program yürütüyoruz.” diye konuştu.
“Çiftçimizi rahatlatmalıyız”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Bizim bu havayı, suyu ve toprağı korumamız gerekiyor. Üzerimizde büyük bir emanet var. Çiftçimizi rahatlatmalıyız. Siz çiftçilerimiz olmasa ve bereketli hilalin ortasında olmasak biz gastronomi alanında sesimizi yükseltemeyiz. O nedenle siz çiftçiler, bizim ana damarımızsınız.” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan ve Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ise, üreticiye verilen desteklerin gelecekte olumlu bir şekilde ekonomiye yansıyacağına dikkat çektiler.
Konuşmaların ardından 180 aileye çift başlıklı otomatik süt sağım makinesi, 863 kişiye sürü yöneticisi sertifikası, 60 aileye güneş enerjisi paneli ile izolasyonlu çadır ve 5 otomatik seyyar küçükbaş hayvan banyoluğu dağıtıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.