Gazze, yavaş yavaş insanlık felaketine sürükleniyor
İsrail'in 7 yıldan beri sürdürdüğü kuşatma, Gazze'deki yaşam koşullarını her yönden olumsuz etkiliyor. Elektriklerin kesik olması, temiz suyun bulunmaması ve ilaçların eksikliği halkı bir insanlık felaketine sürüklüyor.
İSTANBUL - Siyonist işgalcilerin 7 yıldan beri sürdürdüğü kuşatma ve ambargo, Gazze'de hayatı olumsuz etkiliyor. Mısır'da gerçekleşen darbeden sonra, zaten yetersiz olan tünellerin Mısır rejimi tarafından yıkılması ve Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması neticesinde Gazzeliler ciddi sıkıntılar çekiyorlar.
Gazze'deki sıkıntılar saymakla bitmiyor. Sınır kapıları kapalı, elektrikler kesik, hastanelerde ilaç sıkıntısı had safhada, gıda ve yakıt yetersiz, barınma eksikliği, işsizlik ve bunlara bir de işgal güçlerinin zaman zaman bombalı saldırıları eklenince Gazze halkının sıkıntıları daha da artıyor.
Halkın yüzde 40'ı üç günde bir ancak su bulabiliyor
Birleşmiş Milletler Filistin İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Falk, Gazze'deki durumla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında sağlık hizmetlerinin durması, atık suların cadde ve sokaklara taşması nedeniyle Gazze'nin yavaş yavaş bir insanlık felaketine sürüklendiğini belirtti.
Falk, yakıtın tükenmesi ve buna bağlı olarak elektrik kesintilerinin zaten iyi olmayan altyapıyı mahvettiğini; su, sağlık ve genel temizlik gibi temel hizmetleri aksattığını, yaklaşan kışın da Gazze'deki hayatı daha kötüye götüreceğini ifade etti.
Sağlık, belediye, banka, okul, çocuk ve hastaların en fazla etkilenen kurum ve kesimler olduğuna dikkat çeken Falk, Gazze halkının yüzde 40'ının 3 günde bir ancak su bulabildiğini söyledi.
Gazze'de işsizlik yüzde 50'ye ulaştı
İsrail'in uyguladığı ambargo ve Mısır'daki askeri darbenin ardından yaşanan gelişmelerden sonra Gazze'deki işsizlik oranı yüzde 50'ye ulaştı.
Ambargoya Karşı Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, düzenlediği basın toplantısında, "Ambargonun şiddetlenmesi ve sınır kapılarından inşaat malzemelerinin geçişinin engellenmesinin ardından Gazze'deki işsizlik oranı yüzde 50'ye ulaştı." dedi.
Hudari, "İsrail yönetiminin yapı malzemelerinin girişine izin vermemesi nedeniyle yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki sağlık, çevre ve eğitimle ilgili birçok proje durdu. Geçen aylarda yüzde 30 olan Gazze'deki işsizlik oranı yüzde 50'ye yükseldi." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler'e, Avrupa Birliği'ne ve bütün özgür dünyaya, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoya son vermesi için girişimde bulunması çağrısı yapan Hudari, "Gazze ablukasının bütünüyle sona ermesini, herhangi bir yasaklama olmaksızın ürünlerin giriş çıkışına izin verilmesini, sınır kapılarından güvenli geçişlerin sağlanmasını, Gazze Uluslararası Havaalanı'nın yeniden inşa edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Minik Amal, Siyonist kuşatmanın son kurbanı
Siyonist ambargo altındaki Gazze'de, yetersiz hastane ve sağlık koşullarının bir kurbanı da Gazze yönetiminin Başbakanı İsmail Heniyye'nin torunu oldu.
Heniyye'nin büyük oğlu Abdüsselam'ın tek kızı olan bir yaşındaki Amal, Gazze'deki hastanede hayatını kaybetti. Minik Amal, sindirim sistemindeki bir enfeksiyon nedeniyle geçen hafta komaya girmişti. Gazze'de tam teşekküllü hastanede olmadığı için Amal, İsrail'deki hastaneye nakledilmişti. Ancak tüm müdahalelere rağmen 'klinik ölümü' gerçekleşen Amal yeniden Gazze'deki En-Nasr Çocuk Hastanesi'ne getirilerek yaşam destek ünitesine bağlanmıştı. Ardından küçük Amal hayatını kaybetti.
Mısır'a geçiş için tek kapı olan Refah Sınır Kapısı 10 günden beridir kapalı. Bu nedenle Amal'in tedavi için İsrail'e nakledilmesinin normal bir süreç olduğu belirtilirken acil durumlarda bile Mısır'a nakil işlemlerinin haftalar aldığı, bu nedenle hastaların İsrail'e nakledildiği belirtiliyor.
Torununun Gazze'deki cenaze töreninde konuşan Heniyye, "Amal'i, İsrail kuşatması ve Gazze'nin şehidi olarak kabul ediyoruz. Amal de diğer Filistinli çocuklar gibi ilaç ve tıbbi tedavi imkânlarından mahrumdu. Allah'tan onu şehitlerden saymasını niyaz ediyoruz. Filistin halkının daha önce sunduğu gibi biz de Allah'a mütevazı bir hediye sunuyoruz" dedi. (Mücahid Temel - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.