Gazze`ye inşaat malzemesi sevkine kısmi izin
İsrail, Gazze`ye özel sektörde kullanılmak üzere her gün 70 kamyon inşaat malzemesinin sevk edilmesine izin verdi .
İsrail, 6 yıl aradan sonra Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı`ndan, Gazze`ye inşaat malzemesi sevkiyatına izin verdi.
Gazze Ürün Sevkiyatı Koordinasyon Komitesi Başkanı Raid Fettuh, İsrail`in Refah kentinin güney doğusundaki Kerem Ebu Salim Kapısı`ndan 6 yıl aradan sonra ilk defa inşaat malzemeleri sevkiyatına açma kararı aldığını belirterek, "Filistin makamları ve İsrail arasındaki anlaşmaya binaen, kapıdan Gazze`ye her gün özel sektörde kullanılmak üzere malzeme yüklü 70 kamyonun geçişine izin verilecek. Belirlenen miktar, aşamalı olarak artabilir" dedi.
Bu çerçevede sınır kapısından 20 kamyon çimento, 40 kamyon çakıl taşı ve 10 kamyon demirin Gazze`ye sevk edildiğini aktaran Fettuh, "İnşaat malzemelerinin yanı sıra ticaret ve tarım sektöründe kullanılacak malzemelerin de Gazze`ye girmesiyle bugün bölgeye toplam 410 kamyon giriş yaptı" diye konuştu.
Gazze`deki Filistin Mütaahitler Sendikası Başkanı Nebil Ebu Mıylak ise bölgedeki projeler için daha fazla inşaat malzemesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, "Kerem Ebu Salim Kapısı`nın açılması, özellikle Mısır-Gazze arasındaki tünellerin kapatılmasının ardından inşaat sektöründe hissedilen krizi bir nebze hafifletecektir" şeklinde konuştu.
Gazze`de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas`ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Kerem Ebu Salim hariç İsrail-Gazze arasındaki diğer kapılar tamamen kapatılmıştı. İnşaat malzemesi dışındaki bazı temel gıda ürünlerinin kısmen geçişine izin verilen Kerem Ebu Salim Kapısı da cuma ve cumartesinin yanı sıra Yahudilere ait bayramlarda güvenlik gerekçesiyle kapatılıyor.
Filistiniler, İsrail`le aralarında yer alan sınır kapılarının kapatılmasının ardından temel ihtiyaçlarını karşılamak için Mısır-Gazze sınırında açılan tünellere yönelmiş, ancak bu ülkede askerin yönetime el koymasının ardından iktidara gelen geçici hükümetin "Güvenliği" bahane ederek tünelleri yıkması, Gazze`de hayatı olumsuz etkilemeye başlamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.