Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamız mümkün değil

Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamız mümkün değil

Adıyaman'da "Sıfır Atık Projesi" toplantısında konuşan Vali Aykut Pekmez, mevcut hızla üretim ve tüketime devam edilmesi durumunda gelecek nesillere yaşanılır bir dünya bırakmanın mümkün olmadığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık Projesi" tanıtım ve bilgilendirme toplantısında konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, mevcut hızla üretim ve tüketime devam edilmesi durumunda gelecek nesillere yaşanılır bir dünya bırakmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Pekmez, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınarak gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke ile yaşanabilir bir dünya bırakılmasını amaçlayan "Sıfır Atık Projesinin" önemine değinerek, projenin uygulanması ve yaygınlaştırılması konusunda bütün kamu kurum ve kuruluşların üzerine düşeni hassasiyetle yapması talimatını verdi.

"Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla ülke çapında yürütülen projeyle israfın ve atık oluşumunun önüne geçilmesi, kaynakların daha verimli kullanılıp atıkların geri dönüşüme kazandırılması yoluyla tasarruf edilmesi hedefleniyor." dedi.

Pekmez, "Projesinin amacı gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır. Özellikle dünya nüfusunun arttığı son yüzyılda sanayileşme ve sanayileşmeyle birlikte yaşam şeklimizin değişmesiyle üretimin artmasıyla beraber hammadde kullanımının artmasına ve buna bağlı olarak atıkların artmasına sebep olmuştur. Bu değişen koşulda geldiğimiz noktada artık dünyanın sahip olduğu hammadde kaynak miktarı belli. Bu hızla tüketmeye ve üretmeye devam edersek gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamız mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"Sıfır Atık Projesinin" iki amacı olduğunu dile getiren Pekmez, "Bunlardan birincisi, atıkların azaltılması, tasarrufun artırılması. Bir diğeri ise atıkların geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu noktada hassas olmamız gerekiyor. Bu projeyi sadece kâğıt üzerinde uygulanan bir proje olarak görmememiz gerekiyor. Bu sebeple bugün burada bu projeyle ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek bir yol haritası belirleyeceğiz. Bu projeye ne kadar duyarlı olup sahiplenirsek proje o kadar başarılı olur.  Bu projeyi hem kurumlarımızda başlatacağız hem de kurumlarımızla birlikte çalışanlarımızla ve özel hayatımızda da uygulamaya geçeceğiz ki proje bir bütünlük arz etsin." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.