Göze gelen güneş ışınlarına dikkat!

Göze gelen güneş ışınlarına dikkat!

Aşırı ultraviyole güneş ışınlarının gözde korneada hasara, katarakta, sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıklarına sebep olabildiği uyarısında bulunan uzmanlar, korunmaya yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Aşırı ultraviyole ışınının korneada hasara, katarakta, sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıklarına sebep olabildiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Göz Hastalıkları Katarakt ve Refraksiyon Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, doğrudan gelen güneş ışınlarından korunmanın en iyi yolunun siperlikli şapka ve güneş gözlüğü kullanmak olduğunu söyledi.

Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saat 10.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Moray, güneş ışınları yüzünden güneş lekeleri, cilt kırışıklıkları gibi iyi huylu değişikliklerin olabileceği gibi kanser öncüsü veya kanserli yapıların da görülebildiğine dikkat çekti.

Dr. Moray; “Kötü huylu oluşumlar göz kapağı cildinde, göz beyazında yeni ortaya çıkan, büyüyen, kanayan, renk farklılığı gösteren, kirpiklerde dökülme yapan kitle şeklinde bulgu verebilir ve bu bulgular izlendiğinde vakit kaybedilmemesi gerekir.”diye konuştu.

“Aşırı güneş geçici görme kaybı yapabilir”

Aşırı ultraviyole ışınlarının gözün dış saydam tabakası olan korneada hasara neden olduğunu söyleyen Dr. Moray, bunun da geçici görme kaybı, gözde şiddetli yanma, batma ve ağrı yapacağını belirtti.

Dr. Moray,  “Bu hasarlar daha çok elektrik kaynağı yapanlarda, kayak sporcuları ve karlı alanda yaşayanlar ile yapay bronzlaşma(solaryum) uygulanan kişilerde görülür. Kapama ve damla tedavisi ile genellikle 1 gün içinde iyileşir.”dedi.

“Çocuklar da güneş ışınlarının etkisinden mutlaka korunmalıdır”

60 yaşın üzerindeki bireylerde görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olan maküla dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) gelişiminde birçok faktörün rol oynadığını belirten Moray “Ultraviyole ışınları da bu faktörlerden biridir. Her ne kadar kornea ve lens; sarı noktaya ultraviyole enerjisinin ulaşmasını önemli ölçüde engellese de devamlı maruziyet uzun süre içinde toksik etki oluşturabilir. Sonuç olarak zararları birçok çalışmayla gösterilmiş olan morötesi ışıktan korunmak tüm vücut sağlığı için olduğu kadar göz sağlığı için de önemlidir. Yalnızca erişkinlerin değil çocukların da korunmasına özen gösterilmelidir.”şeklinde konuştu. (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.