Gülme ve hapşırma sırasında tekrarlayan idrar kaçırmaya dikkat

Gülme ve hapşırma sırasında tekrarlayan idrar kaçırmaya dikkat

Gülme ve hapşırma sırasında tekrarlayan idrar kaçırmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kadınlarda idrar kaçırma, sosyal ve hijyenik problemlere neden olduğunu belirtti.

Gülme ve hapşırma sırasında tekrarlayan idrar kaçırmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü Doç. Dr. Abdullah Gedik, kadınlarda idrar kaçırma, sosyal ve hijyenik problemlerinin, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve yaş ilerledikçe de sıklığı giderek artan bir hastalık olduğunu söyledi.

İdrar kaçırma şikâyetlerini sıralayan Gedik, çok veya zor doğum yapan, sigara içen, aşırı kilolu, sürekli kabızlık çeken, rahim alma ameliyatı olan ve menopoza giren kadınlarda artış gösterdiğini ifade etti.

Hastalarda idrar kaçırma, çoğunlukla sıkışıp tuvalete yetişmeye çalışırken oluşabileceğini ifade eden Gedik, “Öksürük ve hapşırıkla karın içi basıncın arttığı durumlarda da görülebiliyor. Bazen de her iki idrar kaçırma tipi birlikte ortaya çıkabiliyor.” dedi

Gedik, “Sıkışma tipi idrar kaçırması olan kadınlarda hem gece hem de gündüz sık idrara çıkma ve tuvalete yetişemeden birkaç damla idrar kaçırma şikayeti vardır. Burada esas problem idrar torbasında baskılanamayan, engellenemeyen kasılmaların olmasıdır. Bu hastalar, sosyal hayatlarında sürekli tuvalet arar, tuvaletlere yakın yerlerde dolaşır ve uzun yolculuklara çıkamazlar. İdrar kaçırma kadınların hayatlarını tamamen kısıtlayabilir. Bu nedenle vakt kaybedilmeden tedavisi gerçekleştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“idrar kaçırma konuşurken ve yürürken bile ortaya çıkabiliyor”

Öksürme, aksırma gibi karın içi basıncını artıran idrar kaçırmada asıl problem değinen Gedik, “İdrar torbasının veya üretra olarak adlandırılan idrar kanalının aşağıya doğru yer değiştirmesi sonucu, anatomik yerleşiminin değişmesi veya pelvik taban olarak adlandırılan bölgedeki kaslardaki zayıflıktır. Bu hastalar genellikle gülme, öksürme veya aksırma ile daha fazla miktarda idrar kaçırmakta ve genellikle ped kullanmaktadırlar. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde konuşurken veya yürürken dahi hastalar idrar kaçırabilirler. Bu durumda hastanın idrar kaçırması çok fazla değil ise pelvik taban kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapılması bazen yeterli olabilir. Bu egzersizlerin yetersiz olduğu durumlarda veya fazla miktarda idrar kaçıran hastalarda cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.” dedi

“İdrar kaçırmanın nedeni belirlenip tedavi planlanmalı”

Son olarak Gedik, “Hastalığın tanısı, hastaların şikâyetlerini ayrıntılı sorgulama, bazı hastalarda 3 gün süreyle idrara çıkma günlüğü tutma ve dikkatli bir muayene ile konulabilir. Hasta sıkışık iken yapılan vajinal muayenede hasta öksürtülerek idrar kaçışının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Sıkışma tipi idrar kaçırması olanlarda idrar yollarında enfeksiyon varlığı değerlendirilerek, böyle bir durum varsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.