Günde En Az 30 Dakika Yürüyüş Yapılmalıdır
3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü münasebetiyle ilgili bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker, tüm vatandaşları günde en az 30 dakika yürüyüşle daha sağlıklı bir yaşama davet ettiklerini belirtti.
VAN- Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin, "spor" kelimesi ile eşanlamlı olarak algılandığını söyleyen Eker, fiziksel aktivite, günlük yaşam için¬de kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktivi¬teler olarak tanımlandığını belirtti.
"Alışverişe gitmek, oyun oynamak, bisikletle gezmek, temizlik yapmak, merdiven kullanmak ya da dans etmek gibi hareketli faaliyetleri ve sporları fiziksel aktivite kapsamında değerlendirmekteyiz. Bu nedenle fiziksel etkinliğin zaman ve belli bir yeri yoktur. Yaşamın her anı ve alanında bulunur ve hayatın ayrılmaz bir parçasıdır" diyen Eker, etkin bir hayatın kişilerin fiziki ve ruhsal gelişmelerine neden olduğunu ifade etti.
Dr. Eker, bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edildiğini belirterek, "Yaşam şartları son yıllarda, özellikle şehir hayatında insanları pasifleştirmeye başlamıştır. Fiziksel etkinliklere ayrılan zaman ve kaynaklar kısıtlanmıştır. Sürekli bilgisayar başında çalışmak, televizyon izlemek gibi faaliyetler kişileri durağan bir hayat tarzına itmektedir.Bakanlığımız tarafından yayımlanan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının % 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür" dedi.
Fiziksel aktivitenin; bedensel, ruhsal, sosyal ve gelecekteki yaşantımız üzerine olumlu etkiler getirdiğini söyleyen Dr. Eker, "Kalp-Damar Hastalıklarından, Eklem Hastalıklarından, Yüksek Kan Basıncından, Yüksek Kolesterolden korur. Mental yeteneği geliştirir, hayata bakış açısını olumlu yönde etkiler. Vücut ağırlığının dengede tutulmasına yardımcı olur. Yağ dokusunu azaltır, kas dokusunu arttırır. Kemik yoğunluğunu arttırır. Kalp- damar hastalıkları riskini azaltır. Çocuklarda büyüme ve gelişme hızlanır. Yaşlılarda günlük aktiviteleri sürdürebilme yeteneğini geliştirir" ifadelerine yer verdi.
Eker, son olarak şunları söyledi: "Günümüzde ise birçok hastalığa karşı hekimlerimiz, yürüyüş egzersizleri reçete etmektedir. Yürüyüş dünyada en çok reçetelenen ilaç olarak kabul edilir. Her gün 30 ile 60 dakika arasında yürümek kalp kaslarını kuvvetlendirir, kan dolaşımını artırır ve yeni kılcal damarların oluşumunu sağlar. Bu da damar tıkanıklığı gibi hastalıkların riskini ortadan kaldırır. Tüm vatandaşları günde en az 30 dakika yürüyüşle daha sağlıklı bir yaşama davet ediyoruz." (Fırat Arslan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.