Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölge illerinden 2020 yılının 8 aylık diliminde toplam bir milyar 649 milyon 892 bin dolarlık ihracata imza atıldığını belirtti.

Tekstil ve hammaddeleri ihracatında bölgenin en önemli pazar yerinin yüzde 40,9'luk payla Avrupa olduğunu, ülke bazında ise en çok ihracatın Irak’a yapıldığını belirten Kileci, 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldığını söyledi.

Pandemi sürecinin ilk dönemlerinde ihracatta ciddi kayıplar yaşayan tekstil sektörünün, haziran, temmuz ve ağustos aylarında toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Kileci, “Coronavirus salgınının başladığı ilk dönemlerde sektörde önemli kayıplar yaşadık. Ancak azimli bölge ihracatçılarımız hiçbir zaman pes etmediler ve tekstil için bir toparlanma sürecine girdik diyebiliriz. 2020’nin ilk 8 aylık döneminde bölgemizin tüm sektörlerinden yapılan ihracat 5 milyar 540 milyon 910 bin dolar olup, bunun bir milyar 649 milyon 892 bin dolarlık bölümü tekstil ve hammaddeleri ihracatı olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizin en önemli ihraç kalemleri arasında yer alan tekstil ve hammaddelerinden 179 ülkeye ihracat yapılmıştır.” dedi.

Tekstil ve hammaddeleri ihracatçıları için Avrupa ülkelerinin önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Kileci, Ocak-Ağustos 2020 döneminde Avrupa’ya 674 milyon 650 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Ülke bazında ise ihracatın 240 milyon 383 bin dolar ile Irak’a gerçekleştirildiğini belirten Kileci, “Ocak-Ağustos 2020 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen tekstil ve hammaddeleri ihracatının yüzde 14,6’sı Irak’a yapılırken, bu ülkeyi sırasıyla Birleşik Krallık, İtalya, Birleşik Devletler ve Almanya’nın takip etmektedir.” dedi.

 “Sektörümüzün geleceği tekstil mühendislerimiz”

2020 üniversite tercihlerinin tamamlanmasının ardından, Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünün tercihlerinin yüzde 100 doluluk oranı ile kapattığını ifade eden Kileci, şunları söyledi:

“Daha önce de birçok mecrada dile getirdiğimiz gibi tekstil mühendisliği algısının yükseltilmesi noktasında TİM çatısı altında bulunan diğer tekstil birlikleri ile birçok çalışma yürütüyoruz. Bunların başında ise üniversite tercihlerinde tekstil mühendisliğini bölümünün belirlenen derecelerle seçilmesi halinde, eğitim hayatı boyunca asgari ücrete kadar burs ve iş garantisi verilmesi projesi gelmektedir. Bu yıl da bu burs projesini katıldığımız tüm platformlarda dile getirdik, her türlü basın ve sosyal medya kanallarımızdan bu kampanyayı gençlerimize anlattık. Bunun yanında bölgemizde çok büyük bir potansiyele sahip teknik tekstilin tanıtılması ve geliştirilmesinin teşviki için birtakım çalışmalar yürüttük. Tüm bu çabalarımız sonuç verdi ve Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, tercihleri yüzde 100 doluluk oranı ile kapattı. Bu mutluluk verici tabloda, tekstil mühendisliğini tercih eden ve gelecekte sektörümüze değer katacak tüm mühendislerimizi tebrik ediyor, başarılı ve verimli bir eğitim-öğretim hayatı diliyorum.”

İLKHA


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 179 ülkeye tekstil ihracatı yapıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.