Haberini izlerken evinde buldu
Bingöl’ün Adaklı ilçesinde ikamet eden Halim Delikanlı, evinde ‘Gergedan Böceği’ haberini seyrederken söz konusu böceğin aynısını evinde gördü.
Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Çatma köyünde ikamet eden Halim Delikanlı, önceki gece Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bir evin balkonunda görülen ve dünyanın en güçlü böceği olduğu söylenen ‘Gergedan Böceği’ haberini izlerken söz konusu böceğin aynısını evinde gördü.
‘Dünya’nın en güçlü ve en değerli böceği Hakkâri’de bulundu’ haberlerini izlerken çocuklarının ‘böcek içeri girdi’ sesleri üzerine koşan Halim Delikanlı, televizyonda gördükleri böceğin aynısı ile karşılaştı. Delikanlı, yakaladığı böceğin fotoğraflarını çekmeye başladı.
Latince adı ‘OryctesNasicornis’ olan gergedan böcekleri, ağırlıklarının yaklaşık 30 katını taşıma özelliğine sahip olduklarından dünyanın en güçlü böceği olarak biliniyor. Bu böceğin Bingöl’ün Adaklı ilçesinde görülmesi ilginç gelirken, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar söz konusu böceğin Türkiye’nin her tarafında görülebileceğini söylüyor.
“İnsan ve bitkilere herhangi bir zararı yok”
Son günlerde vatandaşlar tarafından sıklıkla görülmeye başlayan gergedan böcekleri ile ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak’tan açıklama geldi.
Böceklerin canlılara herhangi bir zararının olmadığını söyleyen Koçak, son günlerde bazı illerde görülen ve değerli olduğu öne sürülen gergedan böceğinin, bitki ve insanlara bir zararının olmadığını ve Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini dile getirdi.
Koçak, basına yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin (OryctesNasicornis) Avrupa'nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da görüldüğünü söyledi.
Larvalarının doğada çürüyen bitkilerle beslendiğini, erginlerinin ise ilkbahardan sonbahara kadar gece saatlerinde uçtuğunu vurgulayan Koçak, “Gergedan böcekleri ergin dönemde beslenmez. Gerek larva, gerekse ergin dönemde insanlara karşı hiçbir zararı yoktur. Erkek bireydeki başın ön tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır. Bu çıkıntı dişilerde bulunmaz.” ifadelerini kullandı.
Günümüzde medyatik olan bu böcek türünün kaçak avcılar tarafından toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkati çeken Koçak, “Diğer böcekler gibi doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da korunması gerekir.” ifadelerine yer verdi. (Nihat Kanat-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.