HAKSİAD: Sadece işveren değil devlet de elini taşın altına koymalı
Açıklanan asgari ücret hakkında yazılı açıklamada bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), sadece işverenin değil devlet de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Başkanlığında yapılan toplantılar sonucunda asgari ücret açıklandı. 2018 yılında yılı için net bin 603 lira olan asgari ücret, 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere brüt 2 bin 558 Türk lirası, net 2 bin 20 Türk lirası olarak belirlendi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Başkanlığı tarafından açıklanan asgari ücret hakkında yazılı açıklama yapan HAKSİAD, hammadde maliyetinin arttığı bu zamanda petrol, elektrik, doğal gaz gibi ana maliyetleri oluşturan kalemlerin sürekli zam gördüğüne dikkat çekerek, işverenden alınan yüksek vergilerin ve maliyet fiyatlarının artışının işverenleri olumsuz etkileyeceğini, bu durumunda işsizliğin artacağı belirtildi.
Yapılan açıklamada, "Geçen yıla oranla asgari ücret yüzde 26,05 artmış oldu. Kısmi olarak hükümet ile sendikaların bu zam artışından dolayı memnuniyetleri var. Gönül isterdi ki bu toplantılar sonucunda işverenin de memnun olacağı bir karar çıkmasıydı. Biz HAKSİAD olarak bu kararı olumlu bulmakla beraber endişelerimiz var. Ülkemizdeki ekonomik kriz ve enflasyondaki artışı göz önünde bulundurduğumuzda işçi arkadaşlarımız açısından kısmen olumlu, işverenler cihetinde baktığımızda ise büyük sıkıntılara sebep olacaktır." denildi.
"Hammadde maliyetleri işvereni olumsuz etkiliyor"
Hammadde maliyetinin arttığı bu zamanda petrol, elektrik, doğal gaz gibi ana maliyetleri oluşturan kalemlerin sürekli zam gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Her ne kadar hükümet yetkilileri tarafından indirimler yapılacağı söylense de bu işveren insanlarımızı tatmin etmemiştir. Zira istatistiklere baktığımızda yapılan zamların çok daha büyük olduğunu ve yapılacak indirimin bu zamların karşısında eridiğini hepimiz görüyoruz. Ayrıca bir asgari ücretlinin işverene maliyetine baktığımızda 2019 yılı asgari ücret 2 bin 20 lira, brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücrette, işveren SGK payı 524 lira 47 kuruş işveren SGK teşvik 127 lira 92 kuruş işveren SGK payı 396 lira 55 kuruş, işveren işsizlik sigortası 51 lira 17 kuruş bir işçinin işverene toplam maliyeti 3 bin 6 lira 12 kuruş olmaktadır. Son dönemdeki yüksek enflasyon ve girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı maliyet artışlarında eklediğimizde asgari ücretteki artış, üretimin düşmesine işsizliğin artmasına sebep olacaktır." ifadelerine yer verildi.
"Bu şartlarda birçok firma kapanacak"
"Birçok firma bu işçi maaşlarını karşılayamayacağı için ya kapanacak ya da işçi sayısını azaltacak" denilen açıklamada, Asgari ücrette artış yaparken yetkililerin işçi kadar işvereni de düşünmesi gerektiği, zira işçi ve işveren birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğu belirtildi.
"Sadece işveren değil devlet de elini taşın altına koymalıdır"
Ekonominin ayakta durması, üretimin artması için iki tarafın da memnun olacağı kararlar alınması gerektiği hatırlatılan açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi:
"Bunun için devletin kendi haklarından ciddi anlamda feragat etmesi gerekir. İşverenin asgari ücretteki artıştan minimum zararla etkilenmesi için hükümet sigorta maliyetlerini düşürmeli ya da işverene teşvik vermeli ve üretimi destekleyecek adımlar atmalı. Yoksa bu şartlar altında işveren bu yükün altında tek başına ezilecektir. Bu ülke ve işçi kardeşlerimiz için bir şeyler yapılacaksa herkes taşın altına elini koymalı özellikle devlet bir karar alırken sonuçlarını düşünmeli. Asgari ücret şimdi çalışanları memnun etse de bunun gerçek etkisi kısa zaman içinde anlaşılacaktır. Üreticiler kısa zaman sonra bu maliyet artışını ürünlere yansıtacak ve enflasyonda artış meydana gelecek asgari ücretlinin satın alma gücü yine azalacak. Hülasa diyoruz bu kriz ortamında ekonomik dengeyi sağlamak için bir asgari ücretlinin maaşı dışında işverene bin liraya yakın maliyet binmektedir. Hükümet yetkilileri buna acil çözüm üretmeliler. Üste de belirttiğimiz gibi sadece işveren değil devlet de elini taşın altına koymalı en azından 2019’da bu haklarından vazgeçmeli ya da asgari ücretliden tamamıyla vergi almamalı."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.