Halı sektörü, Coronavirus sonrası üretim ve ihracatta rekor artışlar bekliyor
Coronavirus salgınının halı sektörünü de etkilediğini belirten Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, dünya genelinde birçok ülkede uygulanan tedbirlerden dolayı ihracatın olumsuz etkilendiğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan önlemlerden dolayı telekonferans sistemiyle toplanarak halı sektörünün sorunlarını ele aldı.
Türkiye ve dünya gündemiyle ilgili konuları da görüşen yönetim kurulu üyeleri, mayıs ayından itibaren her şeyin normale dönmeye başlayacağını ümit ettiklerini belirttiler.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Kaplan başkanlığında sektörün sorunlarını ele alan sektör temsilcileri, sektörün sorunlarının yanı sıra gündemde yer alan konular ve Coronavirus salgınına yönelik alınan tedbirleri görüştü.
Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan Kaplan, dünya genelinde insanlığı tehdit eden Coronavirus salgınının halı sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi.
Kaplan, “Sektörümüz dünya makine halısı ihracatında yüzde 54’lük bir paya sahip olup, ülkemiz için önemli bir sektördür. Gaziantepli halıcılar olarak bu payın yüzde 60’ını biz yönetiyoruz. Bu anlamda sektörümüz dinamik bir sektördür. Dünya genelinde insanlığı tehdit eden Coronavirus salgınından elbette sektörümüz etkilemiştir. Ancak ilerleyen süreçte inşallah sektörümüz en hızlı şekilde kendisini toparlayacak yapıya sahiptir. Sanayicilerimizin özverisiyle birlikte beklentimiz en kısa sürede bilim dünyasının salgına karşı önlem alması ve bu sorundan ülkemiz dahil bütün insanlığın kurtulmasıdır.” dedi.
“Nisan ayı sonu itibariyle üretime devam etmeyi planlıyoruz”
Dünyayı etkisi altına alan ve dünya genelinde birçok ülkede uygulanan tedbirlerden dolayı ihracatın olumsuz etkilendiğini ifade eden Kaplan, üreticilerin mayıs ayı itibariyle ideal üretim kapasitesine ulaşmasını ümit ettiklerini belirterek şunları aktardı:
“Sektördeki firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde Nisan 2020 sonu itibariyle üretim kapasitemizi arttırarak üretime devam etmeyi planlıyoruz. Mayıs ayı içerisinde ise ideal kapasitemize yaklaşmayı hedefliyoruz. Coronavirus salgını nedeniyle etkilenen sektörlere yönelik devletin verdiği destekleri olumlu buluyoruz. İnşallah ilerleyen süreçte bu desteklere ihtiyacımız kalmaz. Ancak ihtiyaç olursa da bu desteklerin devam edeceğine ve rakamların revize edileceğine inanıyoruz.”
“Salgın sonrası üretim ve ihracat patlaması yaşayabiliriz”
Dünya genelinde salgından bütün sektörlerin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Kaplan, Türkiye’nin en az zararla sıkıntıları çözeceğine inandıklarını ifade etti.
Kaplan, “Elimizden geldiği kadar bu dar günleri el ele vererek birlikte atlatmamız lazım. Bundan sonra da süreç olarak sektör olarak güçleneceğimize inanıyoruz. Günümüzde yaşadığımız talep ertelenmesi elbette uygulanan karantinalarla ilgilidir. Bilim dünyasının Covid-19 salgınına yönelik çalışmalarının sonuçlanmasının ardından sektör olarak mevcut iş potansiyelimizin çok daha üstünde bir üretime ulaşacağımıza ve gelen talepleri de karşılamak için olağanüstü bir çalışma temposuna gireceğimize inanıyoruz.” dedi.
Sektörün ideal üretim kapasitesine ulaşmasının mayıs ayı olarak düşünüldüğünü ve salgın sonrası ilk etapta uluslararası dolaşımın sınırlı olabileceğini ifade eden Kaplan, halı sektörünün bu krizi fırsata çevirerek Mayıs, Haziran ve Temmuz 2020’de üretim ve ihracat rekorları kırabileceğini belirtti.
“Önceliğimiz insan sağlığıdır”
Kaplan, “Diğer taraftan bu salgınla ilgili olarak önümüzdeki süreçlerde özellikle de mayıs, haziran ve temmuz aylarında birçok ülkede insanların uluslararası dolaşıma sıcak bakmayacağını ve bu sürecin sektörümüze olumlu yansıyacağını ümit ediyoruz. Bu süreçten güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz. Tek dileğimiz; vatandaşlarımızın uyarılara, kurallara uyarak bu süreci belirlenen şekilde geçirmeleridir. Elbette önceliğimiz insan sağlığı olup, vatandaşlarımızın uyarılara ve kurallara uymasını da temenni ediyoruz.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.