Halk Asker Hastanesinin sivillere açılmasından memnun
Van Asker Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine devredilmesinin ardından, hastanede tedavi olan Van halkı ve hastane personeli dönüşümden memnun olduklarını söylediler.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesinin ardından sivil vatandaşlara da açılan Van Asker Hastanesi, günde ortalama bin kişiye hizmet veriyor.
Van Asker Hastanesi, 669 Sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığına devredilerek, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele binası olarak Van halkına hizmet vermeye başlamasının ardından, hastanede tedavi olan halk ile sağlık personelleri durumdan memnun olduklarını söyledi.
Konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna değerlendirmede bulunan Eski Tabip Yüzbaşı Psikiyatri Uzm. Dr. Sinan Erenkuş, hastanenin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin ardından branş yetersizliği gibi birçok sorunun çözüldüğünü belirterek, sivil halka hizmet vermekten memnun olduğunu dile getirdi.
Askeri hastanelerin Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığına devredilmesinin birçok açıdan iyi olduğunu söyleyen Erenkuş, “26 Ağustos’tan itibaren KHK ile geçişimiz gerçekleşti. Son 10 yıldır birçok açıdan hem sivil hasta bakımı açısından, hem de diğer kalite hizmetlerin kalite standartları açısından Sağlık Bakanlığı ile bir entegrasyonumuz vardı. Sonuç itibariyle Sağlık Bakanlığına bağlı olarak bazı şeyleri yapıyorduk. Ama bundan sonra Ulusal Sağlık Sistemi açısından tek bir standarda büründü. Bu birçok açıdan iyi oldu. Çünkü daha önce ikili standartlarımız olsa da bazı açılarda kendimize ait bir şeyler yapmaya çalışırken zorlanmalar ve ya onunla ilgili pürüzler gelişebiliyordu. Şimdi ise Ulusal Sağlık Sistemi penceresinde, tek bir aşamada oldu.” dedi.
“Askeri Hastanede eksik branş sorunu vardı”
Ülke genelinde olan 900 askeri doktorun yaklaşık 40 tanesinin tek doğuda görev yaptığını belirten Erenkuş, bu durumda doğudaki askeri hastanelerde branş sorunu olduğunu, ancak devirden sonra bu sorunun ortadan kalktığını dile getirdi.
Erenkuş, “Daha önce 900 askeri doktorun sadece 30-40 tanesi doğuda görev yapmaktaydı. Burada çok eksik branşlarımız vardı, ama şu an hastanemizde çoğu eksik branş hizmet vermeye başladı. Daha önce tespit edemediğimiz birçok vaka oluyordu. Bu branş eksikliği giderildikten sonra doğal olarak bu konsültasyon sorunu kalmadı. Bu şekilde kendi aramızda bir danışma sorunu da kalmadı. Bu açıdan iyi oldu.” diye konuştu.
“Hastanede sivil hasta kontenjanı kaldırıldı”
Askeri Hastanenin bulunduğu İskele ve Altıntepe mahallelerinde ikamet eden sivil vatandaşların önceleri kontenjan dâhilinde alındığını anımsatan Erenkuş, “Bizim bulunduğumuz çevre olan İskele Mahallesi ve Altıntepe Mahallesi’nde bir kontenjan dâhilinde insanlar buraya gelebilirdi. Ama bu kontenjan kaldırıldı. MHRS sistemiyle randevu alarak geliyorlar ve istedikleri zaman muayene olabiliyorlar. Hem onlar için, hem bizim mesleki gelişimiz açısından güzel bir girişim oldu.” şeklinde konuştu.
Hasta yoğunluğunun artmasının yorucu olduğunu ancak bunun askeri personeli rahatsız etmediğine dikkat çeken Erenkuş, “Hasta yoğunluğunun artması bir açıdan yorucu, ama sonuç olarak bunun için görev alıyoruz ve yapmamız gereken bir şeydir. Tek sorun adaptasyon sürecinde ve işletim sistemi sırasında bazı sorunlar olmakta ama bunlar doğal olarak geçiş sürecinde olan sorunlardır. Birçok sorunun da yavaş yavaş çözüleceğini düşünmekteyim. Yavaş yavaş hem hastalar bize adapte olacak, hem de biz hastalara adapte olacağız. Bu süreçte iki tarafında adapte olacağını düşünmekteyim.” diye belirtti.
“Artık hastaları Diyarbakır ve Ankara’ya göndermiyoruz”
Hastanenin geçişi sırasında eksik olan branşların Sağlık Bakanlığı tarafından giderilmesiyle birlikte hastalara tam hizmet verildiğini dile getiren Erenkuş, son olarak şunları kaydetti:
“Daha önce birçok hastayı Diyarbakır ve ya Ankara’ya göndermek zorunda kalıyorduk. Şu an veremediğimiz branşları Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği ve daha önce hastanemizde olmayan branşlar sayesinde eksik olan branşlarda da artık hizmet vermekteyiz. Bu durumda kimseyi Diyarbakır ve Ankara’ya göndermiyoruz. Sadece geçiş döneminde bazı aksaklıklar yaşanmakta ama bunlarda doğal olarak süreçte olan sorunlardır. Yerel olarak bütün her şeyi çözmek çok daha güzeldir. Hiç kimseyi Diyarbakırlara, Ankaralara gönderip, getirmek hem bu askerlik şubesine gelen kişiler açısından, hem de asker olmuş kişiler arasında büyük mağduriyete neden oluyordu. Ama artık bu mağduriyetler çok daha az olacak. Şu an sağlık kurularına geçiş aşaması tamamen son bulduktan sonra herhangi bir sorun kalmayacağını düşünmüyorum. Genel anlamında bu geçiş aşamasından daha mutlu ve daha huzurluyuz. İnşallah bundan sonra da her şeyin daha güzelleşeceğini düşünüyoruz. Çünkü dediğimiz gibi Ulusal Sağlık Sistemine tamamen entegre olduk.”
Askeri Hastanenin sivil halkın hizmetine sunulmasının ardından, muayene olmak için hastaneye gelen hastalar da değerlendirmelerde bulundu.
Askeri Hastanenin Sağlık Bakanlığına geçmesini olumlu bulan Dursun İnci isimli sivil vatandaş, “Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına geçmesi daha uygun oldu. Halka daha yakın olduğu için gidip-gelmesi daha rahat oluyor. Bundan dolayı iyi oldu. Buraya ilk kez geldiğim için daha bir personelle karşılaşmadım ama genellikle memnun oldum.” dedi.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ikamet ettikleri mahalleye uzak olduğunu, ancak Askeri Hastanenin kendilerine yakın olmasından dolayı sorun yaşamadan tedavisini gerçekleştirdiğini dile getiren Rafika Durmuş ise “Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bize uzaktı. Ama bu hastane bize yakın ve bundan memnunuz. Okuma-yazmam olmasa bile buraya geliyorum ve işlerimi rahatlıkla hallediyorum, bu yüzden güzel oldu. Ayrıca burada sağlık personelinin de ilgisini de beğeniyorum.” şeklinde konuştu.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göz ameliyatı olduğunu söyleyen Fethi Işık da ameliyattan sonra kullandığı ilaçlardan sonra Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele binası sevk edildiğini ve burada tedavisinin olumlu bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Nazife Tarla isimli vatandaş ise hastaneye ilk defa geldiğini ve hastanenin yakın olmasından dolayı hizmeti beğendiğini söyledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.