Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Türkiye’de 11 Aralıktan sonra uygulamaya girmesi planlanan ithal Covid-19 aşısına kimi vatandaşlar olumlu kimi vatandaşlar da kararsız olmakla birlikte çekimser yaklaşıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede Covid-19 vaka sayıları yeniden artışa geçti. Covid-19 salgının başladığı günden beri aşı çalışmaları da devam ediyor.

Pandemi sürecinde kimi ülkeler Covid-19 aşısını bulduğunu kimi ülkeler de aşı çalışmalarının halen devam ettiğini açıklıyor. Covid-19 pandemisi ile sarsılan dünyada art arda geliştirildiği belirtilen aşılarla dikkatler aşı tartışmalarına çevrildi.

Türkiye'de devam eden yerli aşı çalışmalarından önce Çin ile Covid-19 aşısı için sözleşme imzalanırken 50 milyon doz için imzalanan sözleşme kapsamında ilk etapta 10 milyon aşının Türkiye'ye getirileceği belirtildi.

Çin ve Rusya ile aşı görüşmelerinin yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı olma konusunda herhangi bir sıkıntısının söz konusu olmadığını belirterek, “Çünkü burada sağlık söz konusudur, sağlığın söz konusu olduğu yerde tabi ki bizler de sağlığımızı korumak için ne gerekiyorsa bunu yapmak durumundayız.” ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da kendisinden başlayarak bütün sağlık personeline aşının yapılacağını belirtmiş, gelen aşıların uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarındaki gibi tüm incelemelerden geçirileceğini duyurmuştu.

Vatandaşlar da Covid-19 aşısı ile ilgili gelişmeleri merakla takip ediyor. Aşı denemeleri devam ederken vatandaşların bir kısmı çalışmalara gönüllü olmak konusunda çekimser, bir kısmı kararsız ve büyük bir kısmı da aşı olmak için çalışmalar ile denemelerin tamamlanmasını bekliyor.

​Covid-19 vakalarının arttığı Gaziantep’te vatandaşlar, aşı çalışmaları ve ithal edilecek olan aşı ile ilgili İLKHA’ya konuştu.

Vatandaşlardan kimileri aşı bulunması durumunda aşı olacaklarını kimileri aşıya güvenmediği için aşı olmayacağını ve kimileri de henüz kararsız olduklarını dile getirdiler.

“Aşı konusunda bende güvensizlik var”

Aşı konusunda endişeli olduğunu belirten Münevver Yılmaz, “Şu anda teknolojik koşullar ve bilim daha fazla gelişmiş. Aşının şimdiye kadar bulunamayıp birdenbire bulunması bende güvensizlik oluşturuyor. Aşının etkilerini şu anda bilmiyoruz. Bu aşı ileride bazı sakatlıklar oluşturur mu ya da aşı olduğumuzda vücudumuzda ne tür etkiler bırakır? Bunları bilmediğimizden dolayı bir güvensizlik söz konusu. İlk defa böyle bir salgın yaşıyoruz, bu salgının bizde neden olduğu psikolojik etkiler de var. İlk defa bu kadar çok sokağa çıkma kısıtlamasına maruz kalıyoruz. Aşının zorunlu olmasından önce testlerin ücretsiz olması gerekiyor. İnsanlar bugün gidip test yapamıyorlar. Çünkü şu an bir test 250 TL ve vatandaşlar test yaptıramıyor. Bu sorunlar çözüldü mü de aşı konusunu konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bilmediğim bir aşıyı kullanmam”

Aşının sonuçlarına göre aşı olacağını belirten Mustafa Yılmaz da, “Aşı çalışmasını ilerletmeleri lazım. Aşıyı olanlardan aşının etkisini dinlemek lazım. Aşının ne kadar etkili olduğunu öğrenmem lazım. Aşı iyi mi kötü mü bunu görmek lazım. Ondan sonra aşı kullanılır. Ama çoğu kişi aşıya rağbet göstermiyor. ‘Aşı olmam’ veya ‘mecbur kalırsam aşı olurum’ diyenler var. İnşallah aşıya ihtiyaç duyulmaz, bu hastalığı bir an önce atlatırız. Bilmediğim bir aşıyı kullanmam. Çünkü hasta olanlara ilaçlar veriliyormuş, bu ilaçları kullandıktan sonra daha çok yan etkisi oluyormuş. Belki de kişinin bünyesi ilaçları kaldırmıyordur ama insan korkuyor.” şeklinde konuştu.

“Yetkililer aşıyı onaylarsa aşı olurum”

Aşıya çok olumlu baktığını belirten Yusuf Kurt ise, “Aşının gelmesini büyük özlemle bekliyoruz. Aşının gelmesi ile virüsün bulaşma riskinin kaybolmasını ümit ediyoruz. İnşallah aşı gelir de kurtuluruz. Aşı ile birlikte hastalığın da büyük oranda azalacağını ümit ediyoruz. İnşallah aşı gelir de bu yasak ve kısıtlamalardan kurtuluruz. İnşallah hayırlı bir sonuca ulaşırız. Aşıları bekliyoruz ve aşı olmak istiyoruz. Özellikle bizim gibi halkla iç içe olan esnafa öncelik verilmesini istiyoruz.” dedi.

“Aşı zorunlu olmamalıdır”

Çin’den gelecek olan aşıya güvenmediğini belirten Enes Karasım, “Çünkü Covid-19’da Çin’den geldi. Aşıyı yaptırmam. Maskemi takarak sosyal mesafemi korurum ama aşıyı yaptırmam. Fakat aşı zorunlu olursa mecbur yaptıracağız. Herkes özgür bir iradeye sahiptir. Onun için aşı zorunlu olmamalıdır.” dedi.

Aşı konusunda henüz kararsız olduğunu ancak Sağlık Bakanlığı onaylı aşıların ise yapılmasından yana olduğunu belirten Ercan Acet de, “Aşıyı üretenler aşının garantisini verirlerse aşıyı yaparım. İnşallah bir an önce de aşı bulunur. Çünkü artık hayat çekilmez oldu.” diye konuştu.

Murat Karakoç ise Avrupa ülkelerinden gelecek aşılara güvenmediğini ve bundan dolayı da aşı olmayı düşünmediğini ifade etti.


Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Halk Covid-19 aşısı olacak mı?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.