Halkın Cuma Camii talebi hiçe sayıldı
Gaziantep’te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin içinde yer alacak Cuma Camii Projesi halkın ve kentteki siyasi partiler ile birçok STK'nın talebine rağmen hiçe sayıldı.
Gaziantep'te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılması planlanan ancak daha sonra ise Millet Bahçesi yapılmasına karar verilen Cuma Camii'nin nereye yapılacağı, caminin yeri ve valilik binasının yıkılıp yıkılmayacağı ile ilgili tartışmalara dün Vali Davut Gül, son noktayı koydu.
Vali Gül, Millet Bahçesi Projesi kapsamında yıkılması planlanan valilik binasının yıkılmayacağını, daha önce yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılması kararlaştırılan ancak daha sonra stadyumun yerine Millet Bahçesi ve yıkılması planlanan valilik binasının yerine de yapılmasına karar verilen Cuma Camii’nin şehrin başka bir noktasına yapılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi’nin açılışında, o dönem henüz yıkılmamış olan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine kenti temsil edecek 10 bin kişilik cami yapılması talimatını vermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim daha önce aldığım bir söz var, Gaziantep'te yeni bir stat yapılıyor. Mevcut stadın yerine 10 bin kişi kapasiteli büyük bir cami, Cuma Camii’si yapılacak. Bu konu ile ilgili çalışmaları, gerek Belediye Başkanımız Fatma Hanım, gerekse de Konukoğlu ailesi takip ediyorlar. İnşallah Konukoğlu ailesine ve Gaziantep'e yakışır bir cami olacak.” diye konuşmuştu.
Gaziantep’te İlahiyat Fakültesi açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talimatı, kenti temsil eden büyük bir caminin olmadığı Gaziantep’te büyük bir sevinç ile karşılandı. Erdoğan’ın bu talimatına ve talebine halk başta olmak üzere kentteki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları büyük bir destek verdi.
Şehrin çok hızlı büyüdüğünü ve büyüme oranında da camiye ihtiyaç duyulduğunu belirten vatandaşlar ise, kent merkezine bir tane büyük şehir camisine ihtiyaç olduğunu ve yıkılacak stadyumun yerine bir cami yapılmasını istediklerini söylediler.
Kentte büyük bir sevince neden olan stadyumun yerine cami yapılmasına ilk günden itibaren bazı belli çevreler sürekli itiraz ederek karşı çıktı. Bu çevrelerin itirazlarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı, halkın, kentteki siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşları talebi dikkate alınarak Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine cami yapılması kararlaştırıldı.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik başta olmak üzere tüm Diyanet camiası, kentteki binlerce üyesi olan sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler ile Gaziantep halkı, şehir merkezine Gaziantep’e kimlik ve siluet kazandıracak olan bir caminin yapılmasının elzem olduğunu belirterek, bir an önce yıkılan stadyumun yerine cami yapılmasını istedi.
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı da parti olarak halkın cami talebini desteklediklerini ve yetkililerin de halkın bu talebini dikkate alması çağrısında bulunmuştu.
“Stadyumun yerine cami yapılmasını istiyoruz”
Ancak stadyumun yerine cami yapılmasına ilk günden itibaren sürekli itiraz ederek karşı çıkan bu belli çevreler, "kentte yeterince cami var!" iddiasının arkasına sığınarak cami yapılmasına karşı çıkmaları ve bu konudaki itirazları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bile rahatsız etmişti.
"Cuma Camisi milletindir hiç kimse engelleyemez"
Erdoğan, 2018 yılında partisinin il kongresi için geldiği Gaziantep’te, cami hazımsızlığına ve bu konuda yapılan itirazlara şu ifadelerle sert tepki göstermişti:
“Eski stad, şu anda devre dışı. Yeni stadı yaptık, gayet modern bir stad. Ama dedik ki buraya bir Cuma Camii yapalım. Duyuyorum ki bazı çatlak sesler bunu engellemeye kalkıyor. Bakanlar burada, sayın Vali'ye de gerekli talimatı tekrar vereceğim. Belediye Başkanı da burada, bu camiyi yapacak olan hayırseverimiz de burada. Öyle değil mi? Vazgeçmedik. Çok açık ve net olarak söylüyorum, kim olursa olsun hiçbirini kafaya takmayın. Cuma Camii’si bu milletindir. Hiç kimse bunu engelleyemez. Bu ülke bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yok bilmem şu STK'nın sesi şöyle çıkmış, şunun şöyle sesi çıkmış, biz o çatlak seslere alıştık. Bunu kimse engelleyemez. İnşallah hemen bu projelerin son halini ben görmek isterim, son halini görüp hemen adımı atalım. Temeli atıp süratle işi başlatalım.”
2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bir yıllık çalışma değerlendirme toplantısında yeni stadyumun hizmete girmesiyle, Kamil Ocak Stadyumu’nun da yıkılıp yerine alanla bütünleşen bir cami yapılacağını belirtmiş, “Demokrasi Meydanı ve Belediyemizce kamulaştırılarak yıkılan alışveriş merkezi alanları bütününde, öncelikle yeni bir tasarım çalışması düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında meydan ile bütünleşecek, meydana kimlik, fonksiyon kazandıracak, Gaziantep'in tarihi dokusuyla uyumlu olacak şekilde 75 bin metrekare alanın, meydan ana fikri doğrultusunda ve 5 bin metrekarelik bölümüne Meydan Camii alanı düzenlenmesi proje içerisinde düşünülmektedir." demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talimatına rağmen söz konusu stadyum bir türlü yıkılıp yerine Cuma Camii yapılmadığı gibi sürekli de yapılması kentteki yetkililer tarafından hep ertelendi. Böylece adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve talebi hiçe sayılarak, cami projesi bir türlü hayata geçirilmedi.
Bir türlü yıkılmayan stadyumun yerine daha sonra ise Millet Bahçesi yapılması kararı alındı. Alınan bu karar ile Erdoğan’a ve halkın talebini dikkate almayarak, caminin nereye yapılacağı tartışmalarına yol açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gaziantep halkının Cuma Camii talebi yerine getirilmediği gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep İl Başkanlığı ve Ak Parti Gaziantep milletvekillerinin, bu konuda çoğu zaman sessiz kalması ve bir açıklama yapmamaları hep dikkat çekti.
Stadyumun yerine Millet Bahçesi, Cuma Camii’nin stadyuma yakın olan ve yıkılması planlanan Valilik binasının yerine yapılması kararı alındı. Ancak kentteki herkes yeni bir Valilik binası yapılmadan söz konusu Valilik binasının yıkılmayacağını ve alınan bu kararın ise sadece bir oyalama taktiği olduğunu biliyordu.
"Millet Bahçesinin bir köşesine Cuma Camii yapılacak"
Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri öncesi partisinin mitingine katılmak üzere geldiği Gaziantep’te, Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine bir "dünya projesi" yapılacağını , "Eski Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine Millet Bahçesi yapılacak. Bahçenin bir köşesine de güzel bir Cuma Camii yapılacak." demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te bir Selatin ve Cuma Camii’sinin olmadığını belirterek, kentte yıkılacak olan ve yeri ile ilgili büyük tartışmalara neden olan stadın yerine millet bahçesi yapılacağını, bahçenin köşesine de bir Cuma Camii yapılacağını ve çalışmaların bir an önce başlatılması talimatını vermişti.
Hatta camiyi yaptıracak hayırsever Abdulkadir Konukoğlu'ndan da söz alan Erdoğan "Bir an önce başlayalım" diyerek söz konusu caminin Gaziantep'e ve Türkiye'ye yakışacağını belirtmişti.
Bu kararın ardından Kamil Ocak Stadyumu, 2018 yılının Ekim ayında yıkılmaya başlandı. Cuma Camii her ne kadar yıkılan stadyumun yerine yapılmayacak olsa da Millet Bahçesi içinde yer alacak olması da olumlu karşılandığı gibi her zamanda tereddütle yaklaşıldı. Çünkü yeni bir Valilik binası yapılmadan mevcut binanın yıkılmayacağı apaçık bir şekilde biliniyordu. Ancak halk, sürekli bu şekilde avutuldu.
Bir nevi bu karar ile yıkılan stadyumun yerine cami yapılmasına karşı çıkan çevreler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına ve halkın talebine rağmen amaçlarına ulaşmış oldular ve alınan bu oyalama kararından da memnun kaldılar. Bu çevrelerin karardan memnun kalması Cuma Camii’nin Millet Bahçesi’ne yapılmayacağının işaretiydi.
Gaziantep Millet Bahçesi'ne Cuma Camii yapılacak
Yine 31 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen ve seçimlerde tekrar belediye başkanı olarak seçilen Şahin, Cuma Camii Projesini, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde seçim beyannamesine aldığını açıklamıştı.
Yıkılan Kamil Ocak Stadı'nın yerine yapılacak "Millet Bahçesi"nin içerisine güzel bir Cuma Camii’nin inşa edileceğini söyleyen Şahin, "60 bin metrekarelik yeşil alanıyla başlıyoruz. Arkeoloji Müzemizden giriyoruz. Millet Bahçesi’nin içinden geçerek Selatin Camiye ulaşıyoruz. Selatin Camii ile birlikte içinde gençlerin külliyatının olduğu en güzel, en estetik cami inşallah bizim camimiz olacak." ifadelerini kullanmıştı.
Millet Bahçesi Projesi’nin onaylandığı dönemde Valilik binasının yıkılacak olmasına karşı çıkmayanlar, nedense bahçenin ihalesinin yapıldığı günlerde projeye itiraz etmeleri ise manidar bulunmuştu.
Gaziantep Kent Konseyi de Cuma Camii’nin yeri ile ilgili başlayan bu tartışmalar üzerine düzenlediği toplantıda "Millet Bahçesi Projesi" kapsamında Valilik binasının yerine yapılacak Cuma Camii’sinin yerinin yanlış olduğunu, bunun yerine 4 farklı bölgede yapılacak olan caminin daha uygun olacağını savunmuştu.
Halkın ve kentteki birçok STK ile siyasi partilerin yıllar süren ısrarlı talepleri sonucu cami yapılmasına karar verildiği bilinmesine rağmen, bu çevrelerin her fırsat ve ortamda Millet Bahçesi'nde yapılacak camiye karşı çıkmaları, halkın inanç ve değerlerine düşmanlık olarak yorumlandı.
Kentteki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve halk, camiye karşı çıkılmasını ve caminin de Millet Bahçesi yerine başka bir noktaya yapılmasına itiraz etmişti.
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Millet Bahçesi'ne kenti temsil edecek bir büyük caminin yapılmasının, halkın en haklı ve doğru talebi olduğunu belirterek, HÜDA PAR olarak ilk günden beri bu konuda halkın yanında olduklarını söylemişti.
Kent merkezinde şehri temsil edecek büyük bir caminin yapılmasının halkın da talebi olduğunu ve bu yöndeki taleplerin dikkate alınması gerektiğini belirten Göçer, bir an önce yıkılan stadyumun yerine cami yapılmasını istemişti.
Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök ise kentte yıkılan stadyumun yerine bir Cuma Camii yapılmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve halkın talebi olduğunu, kendilerinin de bu talebi desteklediklerini dile getirmişti.
Millet Bahçesi'nin içinde yer alacak Cuma Camii tartışmaları üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep’in merkezinde bir cami yapılmasına karşı çıkılmasının doğru olmadığını söylemişti.
Avrupa’da birçok meydanı dolaştığını ve Avrupa’nın en güzel meydanında yeşil alan, müze ve mutlaka Kilise’nin olduğunu belirten Şahin, Gaziantep’in de merkezinde bir cami yapılmasına karşı çıkılmasını doğru bulmadığını ifade etmişti.
"Camiye karşı çıkılması doğru değil"
Millet Bahçesi Projesi ve bahçenin içinde yer alacak Cuma Camii ile ilgili 31 Mart yerel seçimlerinde halka söz verdiğini hatırlatan Şahin, seçim beyannamesi toplantısında Millet Bahçesi Projesi’ni ve bahçenin içinde yer alacak Cuma Camii’nin videosunu tekrar izleterek, şunları söyledi:
“Halk bize seçilme imkanı verirse, yeni dönem ne yapacağız, şehir meydanında ne olacak? Toplantıda gösterdiğimiz film bu, bugün itiraz eden arkadaşların izlediği film de bu. Çünkü seçimden önce halka başka bir şey söyleyip seçimden sonra başka bir şey söylersek ben ne bu toplantıyı yapabilirim ne de gözünüze bakabilirim. Millete ne söz ne verdiysek, onu yerine getireceğiz. Bizde söz namustur. Bizim gösterdiğimiz Millet Bahçesi Projesi’de budur.”
Bu toplantıda Şahin, Valilik binasının yeri ile ilgili sorulan sorulara ise, “Şehrin bir valisi var ve şehrin valisi, valilik ile ilgili, içerisindeki birimler ne olacak, nereye taşınacak, yeni valilik nereye yapılacak, ne şekilde bu süreç yönetilecek bu konuda şehri bilgilendirecektir.” cevabını vermişti.
Aslında Şahin’in bu cevabı caminin yeri ile ilgili soruları cevapsız bırakması ve Valilik binasının yerinin ne olacağı ile ilgili kararı Vali Davut Gül’e havale etmesi dikkat çekmişti.
"Cuma Camii şehrin başka bir noktasına yapılacak"
Nihayetinde Vali Davut Gül, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, yıkılması planlanan valilik binasının şu an yıkılmayacağını ve yerine yapılacak Cuma Camii’nin ise şehrin başka bir noktasına yapılacağını söyledi.
Valilik binasının yerine yapılması planlan Büyük Cuma Camii’sinin de vazgeçtiklerini belirten Vali Gül, Cuma Camii’nin yeni açılan imarlı bir bölgeye yapılacağını söyledi.
Millet Bahçesi’ne daha küçük ölçekli bir cami yapılacağını belirten Gül, meydana bir Millet Bahçesi ile küçük ölçekli bir cami yapılacağını, yeni açılan imarlı bir bölgeye Cuma Camii’nin ve Millet Bahçesi’nin yapılacağını belirtti.
Böylece Gül, kentte yaklaşık 5 yıldır Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Gaziantep halkının, kentteki birçok STK ile siyasi partilerin cami talebinin hiçe sayılması ve Cuma Camii’nin de Millet Bahçesi yerine şehrin başka bir noktasına yapılacak olması akıllarda soru işareti bıraktı.
Şimdi kamuoyu haklı olarak verilen sözlerin yerine getirilmesini ve şehrin merkezinde kenti temsil edecek bir Selatin caminin yapılmasına engel olanların bu yanlıştan dönmelerini istiyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.