Hamilelik, Gözleri de Etkiliyor!
Hamilelik esnasında tüm vücutta olduğu gibi gözlerde de fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir.
İSTANBUL - Gebelik temelde insan vücudunda birtakım değişiklilere sebep olur. Bunun altında hem bebeğin oluşumunu ve gelişimini sağlamak hem de vücudu doğuma hazırlamak vardır.
Kornea yapısında değişim ve kalınlaşma, gözyaşı salgısında azalma en yaygın bulgulardır. Buna paralel olarak hastalar görme kalitesinde ve keskinliğinde değişimden şikâyet ederler. Doğum sonrası düzelecek bu durum kontak lens kullanımını da etkiler. Bu dönemde kontak lens kullanımında çok ısrarcı olmamak önerilir.
Kan Şekeri Kontrol Altında Tutulmalıdır
Gebelik nedeniyle veya öncesinde başlamış diabet önemlidir. Kan şekeri oynamaları retinada ödem ve kanamalar yapabilirler. Kan şeker düzeyleri oynak olan gebeler mutlaka 3 ayda bir muayene edilmelidir. Daha kontrollü giden durumlarda ise 6 ayda bir göz dibi mutlaka bakılmalıdır. Hipertansiyon ve gebelik hipertansiyonu (preeklampsi) ciddi göz problemleri yaratabilir. Mutlaka göz muayenesi yapılmalı her hipertansif ataktan sonra tekrar değerlendirilmelidir. Bunun yanında gebelikte değişen immunite bazı üveit sklerit otoimmün hastalıkları artırabilir. Bunların tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar birtakım yan etkiler yapar; bu nedenle doz ayarlamaları çok dikkatli yapılmalıdır.
Göz Doktoruna Muayene Olan Gebe Olduğunu Söylemeli
Gebelik öncesi glokomu olan gebelerde durum biraz sıkıntılıdır, çünkü glokom nedeniyle kullanılan ilaçların gerek anne karnındaki bebeğe, gerek süt yoluyla bebeğe geçmesi birtakım sıkıntılar yaratabilir. Böyle durumlarda göz hastalıkları uzmanı ve kadın doğum uzmanı beraber hareket etmelidirler. Gebelikte verilen her ilaç iyi değerlendirilmelidir. Hasta mutlaka hekime gebe olduğunu bildirmelidir. Bununla beraber yinede göze damlası damlatıldığında göz pınarlarına 2 dakika kadar basılı tutulması damlalının sistemik etki olasılığını çok azaltır. (Mehmet Laçin - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.