“Hedefimiz bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek”
Başbakan Binali Yıldırım, “Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz, şiarımız olacak.” dedi.
AK PARTİ Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grup toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilen diplomatik ilişkilerin iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girdiğini açıklayan Yıldırım, “Mutabakat ile ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde, Filistinli kardeşlerimizle, Filistinli liderlerle devamlı iletişim halinde olduk, süreçleri kendileriyle paylaştık.” dedi.
“Gelinen bu noktadan tabiatıya memnunuz. Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur. Türkiye, Filistin halkının haklı davasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman yanında olacaktır. 14 yıllık iktidarımızda bunu her vesileyle, söylemlerimizle ve eylemlerimizle ortaya koyduk.”
“Türkiye olarak temel prensibimiz, kendimiz için istediğimizi başkaları için de istemektir. Herkes için barış, huzur ve esenlik diliyoruz.” ifadelerini kullanan Yıldırım, zamanın akışının bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebildiğini kaydetti.
Ülkeleri ve uluslararası ilişkileri yürütenlerin, son tahlilde “Olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetlerinin olduğunu” vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Yani kriz istisna, normalleşme esastır. Tıpkı İsrail ile varılan mutabakat gibi Rusya Federasyonu'yla son dönemde karşılıklı atılan adımlar da bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir.” dedi.
Rusya ile yaşanan sorunun çözümü yönünde bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu aktaran Başbakan Binali Yıldırım, “Biz baştan beri hem ekonomik hem tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için hep yapıcı bir tutum izledik. Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temaslar, nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
Yıldırım, işlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret, emek olduğunu belirterek, “Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, yaptığı konuşmada, hükümet olarak çalışmalarının “dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız” hedef ve şiarıyla hız kesmeden devam edeceğini söyledi.
Başbakan Yıldırım, “Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz, şiarımız olacak.” diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde de sıkça görülen İslam karşıtı söylemlerden rahatsız olduğunu dile getirdi.
Yıldırım, “18 Mart'ta yapılan Türkiye - Avrupa Birliği zirvesinde 33 No'lu Mali ve Bütçesel Hükümler Faslı, Hollanda dönem başkanlığı dolmadan, ayın 30'unda müzakereye açılacaktır, bunun kararı verilmiştir. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
İlgili bakanların 30 Haziran'da Brüksel'de hazır bulunacağını ve ilgili faslın açılışının gerçekleştirileceğini ifade eden Yıldırım, bu faslın açılmasıyla birlikte AB yolundaki çalışmaların daha da hız kazanacağını söyledi.
Esnafın gecikmiş borçlarının faizlerinin silineceğini söyleyen Yıldırım, “Kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın yaptığı titiz çalışma sonucu 110 bin esnafımızın tamamını 400 milyon liralık yükten kurtarıyoruz. Esnafımız borcun anaparasını ödeyecek, ayrıca yeniden taksitlendirilecek.” dedi.
Tarımda yapılacak olan yeniliklere de değinen Yıldırım, “Çiftçiler için yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye'nin geleceği tarımdadır. Tarım potansiyelimizi açığa çıkarmak ve tarım ve hayvancılığın payını artırmak ana hedefimiz olacaktır. Hububat hasatı devam ediyor. Toprak Mahsulleri alımlara başladı. 1,25 milyon ton buğday alımı gerçekleşti. Üreticimizin fiyatlardan memnun olmasından dolayı Ofis devreye girmiyor. Özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları biraz düşüş eğiliminde, Ofis burada fiyat açıklama ihtiyacı duymuştur. Ofisin ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği boşaltma ücretini de kaldırıyoruz. Biz çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanında olduk. Ürün asla tarlada kalmayacak. Kurda, kuşa yem etmeyeceğiz.” diye konuştu.
“6,5 milyar hektar büyüklüğündeki ovamızı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz”
Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: “Don, sel, kuraklık gibi afetlerden zarar gören çiftçilerimiz var. Çalışmalar titizlikle devam ediyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere bakanlıklar çalışmalarını yapıyor. Topraklarımızı geleceğimiz olarak görüyoruz. Yeni bir uygulamaya daha geçiyoruz. 6,5 milyar hektar büyüklüğündeki ovamızı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. Atılacak tohum, dikilecek her fidan, buralara çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Ekilemeyen arazilerimizi atıl olmaktan çıkarıyoruz. Ekilmeyen arazileri sahipleri namına değerlendireceğiz. Bu topraklar milli servetimiz. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinden 16 milyar lira tarımsal hasıla hedefliyoruz.
Her bir ürünü en verimli olduğu alanda destekleyeceğiz. Çiftçimiz hangi ürünü, nerede ekecek bilecek, toprağa rastgele tohum saçma dönemi bitecek. Ekilecek ürün listesini çiftçilerimizle ağustosta paylaşacağız. Sulama yönetimindeki çok başlılığa son vereceğiz. Sulama birliklerinin beceriksizliğini ortadan kaldıracağız. Her işletmeyi Tarım Bakanlığı'ndan 16 bin uzmana zimmetliyoruz. Hayvan varlığını artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Hayvancılıkta havza modelini geliştireceğiz. Doğu ve güneydoğu bölgesi yetiştiriciliğin merkezi olacak. Buzağı desteğini de 550 liraya çıkardık, daha da artıracağız. Meraların kullanımını sağlamak için mera ıslah çalışmalarını hızlandırıyoruz.
Müftülere evlendirme yetkisi
İsim ve soyisim değişikliklerindeki bürokrasinin hafifletildiğini ifade eden Yıldırım, “Birinci müjdemiz İçişleri'nde vatandaşlık hizmetlerinde yenilik geliyor. Artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş bürokrasiyle uğraşmayacak. Vatandaş bundan sonra mahkeme kararına ihtiyaç duymadan, adlarını soyadlarını değiştirme haklarına sahip olacak. Pasaport ve ehliyet işlemi artık nüfus idarelerinden yapılacak. Emniyetteki 5 bin polis trafikte, güvenlikteki görevlerine dönecek. Muhtarlara da evlendirme yetkisi verilecek. İl ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.