‘Hükümet bölgede acilen ekonomik iyileştirmelere gitmeli’
Van’da faaliyet yürüten STK temsilcileri, çatışma sürecinden dolayı mağdur olan tüccar ve esnafa yönelik hükümetin bölgede ekonomik iyileştirmelere gitmesi gerektiğini ifade ettiler.
Son günlerde gündeme gelen fakat henüz açıklanmayan ‘Rahatlatma’ ve benzeri paketlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, hükümetin bölgede acilen esnaf ve tüccara yönelik ekonomik iyileştirmelere gitmesi gerektiğini vurguladılar.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Van TSO yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, daha önce gündeme gelen ve Kürt bölgesinde bulunan eski yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi, uçaklarda Kürtçe Anons yapılması, İnanç ve Kültür Turizminde iyileştirmelere gidilmesi ve yeni süreçte HDP dışında yeni muhatapların belirlenmesi gibi konuları içeren ‘Rahatlatma Paketi’nin yanı sıra özellikle ekonomik anlamda iyileştirmelere yer verecek paket beklentisi içerisinde olduklarını ifade ettiler.
“Ekonomik anlamda bölgeyi önceleyen bir yaklaşıma ihtiyacımız var”
Özellikle çatışmaların yaşandığı iller başta olmak üzere bundan olumsuz etkilenen illere yönelik hükümetin acilen iyileştirmelere gitmesi gerektiğine dikkat çeken Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ekonomik olarak bölgeyi önceleyen, bölgenin dezavantajlarını ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımlara da ihtiyaç olduğunu ifade etti.
“Kürt sorunu sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla ele alınmalı”
Kürt meselesi ve yeni muhataplar konusunda politika konuşmak istemediklerini ifade eden Takva, “Politika konuşmak bizim işimiz değil herkes kendi işini yapsın. Bizler de ticaretimizi yapalım istiyoruz. Ancak bizler sadece siyasi mülahazalarla Kürt sorununun çözülebileceğine inanan bir durumda da değiliz. Bunun sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarının da olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan bir tanesi bölgeler arasındaki gelişmişlik farkıdır. Şimdi Kocaeli ile Van'ı siz kıyasladığınızda arada dünyalar kadar bir ekonomik fark var. Bir uçurum var. Bütünleşmemiz gerekir gelirin eşit dağılımı konusunda hükümetin radikal tedbirler alması gerekir ki Türkiye dünyada çok önemli bir aktör olabilsin.” şeklinde konuştu.
“Bölgede iyiye giden bir şey yok”
Doğu-Güneydoğuda ekonomik olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini aktaran Takva, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Açılacak paketlerden beklentimiz işin ekonomik boyutunun göz önüne alınmasıdır çünkü tüccar gerçekten çok sıkıntılı. Çeklerimizi senetlerimiz ödeyemiyoruz. Borcumuzu ödeyemiyoruz. Ciddi mahcubiyetlerimiz var. Bankalardan kredi alamıyoruz. Riskleri sıfırlamışlar. Hepimizin sicili kötü gidiyor. Yani iyiye giden bir taraf yok. Bunun yanında özgürlükçü bir anayasa, İnançlarını rahatlıkla yaşayabilen bir toplum, dilini, kültürünü, edebiyatını rahatlıkla ifade edebilen bunlarla ilgili çalışmalar yürütebilen insanların olduğu bir ülkenin kime ne zararı olabilir?”
“Bölgede ciddi sorunlar yaşanıyor”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise 7 Haziran seçimleri sonrasında bölgede ciddi sorunlar yaşandığını ifade ederek, “Bu son paketle birlikte bölgenin biraz daha kalkınması adına bir şeyler yapılmak istendiğini ortaya koyuyor. Uçaklarımızda Kürtçe anons bizlerin en doğal hakkıdır. Çünkü bu ülkenin dörtte biri Kürt halkıdır. Bu ülkede İngilizce Arapça uçaklarda eğer anons yapılabiliyorsa Kürtçede mutlaka anons yapılmalı. Neticede Kürtçe anadilimizdir.” dedi.
“Bölgeye özel paketler ve desteklemeler yapılmalı”
Çatışma sürecinin bölge halkına ciddi zararlar verdiğini aktaran Cevdet Özgökçe, “Bu sürecin bir an önce iyileştirilmesi lazım. Bizim bölgemizin durumu malumdur. İstanbul, Anakara, İzmir gibi değiliz. Bölgenin hassasiyeti mutlaka göz önüne alınmalı. Bizim bölgemiz için özellikle yeni paketler çıkarılmalı, destekler verilmeli. Gerek hükümet tarafından gerekse de bölgede bu anlamda faaliyet yürüten KOSGEB ve benzeri kurumlar aracılığıyla iyileştirici destekler verilmeli.” ifadelerini kullandı.
“Bölgemizde turizm bitti”
Çatışmalı süreçten dolayı birçok esnafın çek ve senetlerinin yazıldığını ve bölgede Turizmin bittiğini ileri süren Özgökçe sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Son zamanlarda birçok esnafımızın çeki senedi yazıldı. Bir an önce devletin bu konulara bir el atması lazım. Sınır kapılarımızın iyileştirilmesi şarttır. Acentelerimizin durumu vahim. Bölgemizde turizm bitti. Bunların da bir an önce iyileştirilmesi gerekir. Her şeyden önce halka ciddi bedeller ödeten çatışma ve olayların bir an önce sonlandırılması lazım diye düşünüyorum.” (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.