Hükümet'ten 5. Demokratikleşme Paketi

Hükümet'ten 5. Demokratikleşme Paketi

Hükümet, yargıda ve yürütmede yaşanan son tartışmalardan sonra 5. Demokratikleşme Paketi ismiyle yeni bir paket hazırlıyor. Pakette, Kurallı Serbest Piyasa, Savcıların statüleri, Jandarmanın durumu, TMK yasası, dinlemeler gibi konular yer alıyor

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan 4. Demokratikleşme Paketi'nin yasal düzenleme gerektiren maddeleri henüz Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülürken, yeni bir paketin daha açıklanacağı öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın yakında 5. Demokratikleşme Paketi'ni açıklayacağı belirtildi. Açıklanacak yeni pakette, öncelikli olarak ekonomik açılım, sonrasında yargısal ve sonrasında ise idari iyileştirmeler planlanıyor. İddiaya göre, hükümet "Kurallı Serbest Piyasa" sistemine geçmeyi planlıyor. Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması da bu paketle birlikte ele alınacak. Yine jandarmanın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması da 5. Demokratikleşme Paketi'nde yer alacak.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Abdülkadir Selvi'nin iddiasına göre, Başbakan Erdoğan pazar günü İstanbul dönüşünde yakın kurmaylarıyla 5. Demokratikleşme Paketi'nin konuşmak için mini bir zirve yaptı.

EKONOMİK AÇILIM

Selvi'ye göre; 5.Demokratikleşme Paketi' ise eskilere oranla hem hazırlanış tarzı itibariyle hem de içerik olarak çok farklı. Bu kez sadece hak ve özgürlükler noktasında değil, ekonomik boyutta da çalışmalar var. Ekonomiyle ilgili çalışmalar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yürütülüyor.' Şimdiye kadar demokratikleşme paketlerinde yargı ile hak ve özgürlükler boyutu ön plana çıkmıştı. 5.Pakette ise Ali Babacan'ın parmak izleri var. Yeni paketle birlikte ekonomide en çok tartışacağımız kavramlardan biri, 'Kurallı Serbest piyasa' kavramı olacak.Yolsuzlukla etkin mücadelede adına, 'Kurallı Serbest Piyasa' ve şeffaflığa ilişkin, Ali Babacan titizliği ile hazırlanmış bir paket geliyor.

ATALAY YÜRÜTECEK

5.Demokratikleşme Paketi'yle ilgili çalışmalar Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın koordinasyonunda hazırlanıyor. Paketin ekonomik boyutunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargıyla ilgili bölümünü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, idari teşkilatlanmada ise İçişleri Bakanı Efkan Ala çalışıyor.

SAVCILARIN STATÜLERİ

Yargıda ise savcılarla ilgili bir düzenleme geliyor. Savcıların, kamu avukatı olarak hakimlerle aynı statüde olmaması gerektiği, vatandaşın avukatıyla aynı statüde olması gerektiği belirtiliyor.

JANDARMA İÇİŞLERİ'NE BAĞLANACAK

4. Yargı Paketi'nden son gün çıkarılan düzenlemeydi, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusu. Jandarma zaten İçişlerine bağlı. Ancak terfi, tayin, atama ve sicil itibariyle Genelkurmay'a bağlı olmaları nedeniyle, suretten İçişlerine ama emir komuta açısından Genelkurmay'a bağlı. 2011 seçimlerine gidilirken bu konu üzerinde çalışılıyordu. 2 yıl önce Jandarma personeline yönelik bir anket çalışması yapıldı. Personele, İçişleri'ne mi geçmek isterseniz yoksa Genelkurmay'a bağlı mı kalmak istersiniz diye soruldu. Ancak adım atılmadı. Şimdi bu gerçekleştiriliyor.

DİNLEMELER VE TMK YASASI

İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın ortak çalıştığı bir nokta var. Telefon dinlemeleri, soruşturmalar ve fezleke düzenlenmesi konusunda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve AB kriterleri doğrultusunda yeni düzenlemeler geliyor. 5. Paket'te yer alacak hususlardan birisi de Terörle Mücadele Yasası. Daha önceki paketlerde de bu konuda iyileştirmeler yapıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.