İç göç mağduru 30 bin kişiye kardeşlik eli uzatıldı

İç göç mağduru 30 bin kişiye kardeşlik eli uzatıldı

Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, sokağa çıkma yasakları sonrası evleri terk etmek zorunda kalan 30 bin iç göç mağduruna aynî ve nakdî yardımda bulundu.

Mardin merkez Artuklu ilçesinde faaliyet yürüten 55 sivil toplum kuruluşunca geçen yıl kurulan Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu Sur, Nusaybin, Cizre, Şırnak ve İdil’deki sokağa çıkma yasakları sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan 30 bin kişiye kucak açtı.

Yaptıkları yardımlarla ilgili bilgi veren Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu Abdussamet Yılmaz, geçen yıl kurulan platform olarak iç göç mağduru ailelere hem aynî hem de nakdî yardımda bulunduklarını ifade etti.

Gıda, giyim, battaniye, beyaz eşya ve özellikle çocuk bezi gibi yardımların yapıldığına işaret eden Yılmaz, gelen yardımları dağıtmaya devam edeceklerini söyledi.

"Yapılan yardımlar kayıt altına alınıyor"

Yılmaz, "İlk başlarda 4 binin üzerinde aile kayıtlarımız vardı. Ancak Nusaybin’de yasağın kısmi olarak kaldırılmasının ardından bu sayı düştü. Şu anda çoğunluğu Nusaybin olmak üzere 650 aile, Mardin merkez Artuklu ilçesinde ikamet ediyorlar. Bizler bu mağdur ailelerin bilgilerini bilgisayar ortamına aktarıyoruz.  Her ailenin isimleri, adresleri, telefonları ve adresleri bulunuyor. Bu ailelere ne yardım yapılmış ise bunlar da bilgisayar ortamına aktarılıyor. Örneğin bir aileye çocuk bezi verilmiş ise 15 güne kadar ikinci defa vermiyoruz. 15 günden sonra ikinci kez çocuk bezi veriyoruz. Gıda da aynı şekilde yapılıyor. Ancak giyim yardımları öyle değil. İhtiyaçlarına göre giyim yardımı yapıyoruz." dedi.

"Sadece Artuklu’da 650 ailemiz var"

Nusaybin'de sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmasının ardından "mağdur aile kalmadı" gibi bir algı oluştuğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Nusaybin’de şu an 6 mahallede yasak devam ediyor. Bu mahallelerde evlerin hemen hemen tamamı yerle bir olmuş durumda. Şu an halen enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini biliyoruz. Özellikle bu mahallelerde ikamet eden vatandaşlar Mardin merkez, Kızıltepe, Midyat ve diğer ilçelerinde kalmaya devam ediyorlar. Artuklu’da 650 ailemiz hâlâ ikamet ediyor. Bizler bu ailelere yardımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Nusaybin’de konut yaptıracak. Orada bir yerleşim yeri yaptıktan sonra bu insanlar döner. Ama çok az sayıda insan döner. Birçoğu ile yaptığımız görüşmelerde, bundan sonraki hayatlarını bulundukları yerleşim yerinde devam etmekten yana. Zaten çoğu da bulundukları şehirlerde iş kurdular."

"Hayırseverlerden yardım bekliyoruz"

Kendilerinde kayıtlı bulunan ailelerin halen maddi ve manevi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu aktaran Yılmaz, platform olarak ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını anlattı. Yılmaz, "Malum kış mevsimindeyiz. Hem yakacağa hem de giyeceğe şu an çok ihtiyaçları var. Bu konuda hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Gerçekten çok sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz, bu sıkıntının da bir an önce bitmesini istiyoruz. Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu kurulduğu günden bu güne yardımlarını aksatmadan devam ettirmiştir. İnşallah bundan sonra da devam ettireceğiz. Bize güvenebilirler, banka hesap numaralarımız ve makbuzlarımız var. Hayırseverler gelip yardımda bulunabilirler. Çok muhtaç ailelerimiz var, bizler bu aileleri tespit etmişiz. Bizler bir yıl içerisinde 4 bin 300 aileye çeşitli yardımlarda bulunduk. Bu aileleri ferde böldüğümüzde 30 bin kişi ediyor." diye konuştu.  (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.