İflasın eşiğine gelen esnaf, faizsiz kredi ve doğrudan destek istiyor
Coronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklı her geçen gün daha da derinleşen ekonomik krizin etkileri, son günlerde kendisini iyice gösterdi.
Krizin etkisini en çok gösterdiği kentlerden birisi de Gaziantep. Kentteki esnaf, Coronavirus salgını nedeniyle işlerinin yüzde 90 oranında düştüğüne dikkat çekerek, özellikle küçük esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve hükümetten kendilerine destek verilmesini istiyor.
Kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgının en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor. Pandemi sürecinden bu yana işleri ciddi oranda düşen esnaf, zor günler geçiriyor.
Kentte birçok esnaf iş yapamadığı ve iflasın eşiğine geldiği için kepenk bile açmazken, iş yerlerini açık tutan esnaf ise satış yapamıyor. Birçok esnafta işyerini siftahsız kapatmak zorunda kalıyor.
Satışların ciddi anlamda düştüğünü belirten esnaf, bu olumsuz gidişatın devam etmesi halinde esnafın birçoğunun işyerlerini kapatmak durumunda kalacağına dikkat çekiyor.
Ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik, su ve işçi maaşı ödemelerine destek verilmesini isteyen esnaf, faizsiz kredi desteği istiyor.
Coronavirus pandemisinin en fazla esnaf ve sanatkarı olumsuz etkilediğine dikkat çeken esnaf, acil bir destek olmazsa zaten kepenk indiren esnafın bir daha o kepengi açamayacağı uyarısında bulundu.
faizsiz kredi ve iş yeri kapalı olanlara doğrudan destek verilmesini isteyen esnaf, hükümetin Covid-19 pandemisinde olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar için özel bir paket hazırlanmasını isteyerek, aksi halde birçok esnafın iflas edeceğine dikkat çekti.
Pandeminin etkisini ve yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatan esnaf, hükümet tarafından verilen desteklerden küçük esnaf olarak faydalanmak istediklerini dile getirdiler.
Pandemi nedeniyle zorlu günlerden geçen esnafa, kira desteği, vergi affı ve faizsiz kredi verilmesi için talepte bulunduklarını belirten esnaflardan ayakkabıcı Hayri Özdemir, verilen desteklerden özellikle küçük esnafın da faydalanmasını istediklerini söyledi.
“Esnaf olarak çok zor durumdayız”
Pandemi sürecinin ilk döneminde devletin esnafa verdiği desteğin zararlarını karşılamadığını belirten Özdemir, “Sokağa çıkma yasağından beri maddi manevi zarardayız, müşteri yok. Düğünler olmadığı için elbise, ayakkabı satamıyoruz. Devlet destek amaçlı 25 bin liralık kredi verdi. Fakat zararımız çok fazla olduğu için kredi zararlarımızı karşılayamıyor. Çektiğimiz kredileri dükkana yatırıyoruz. Esnaf olarak çok zor durumdayız. Eziyeti çeken küçük esnaf oluyor. Sanayiciler destek aldıkları halde onların kredileri daha çok oluyor. Ama küçük esnaf bir ayakkabıyı 50-100 TL'ye satarak ayakta kalmaya çalışıyor. Talebim; devletimizin esnafa karşılıksız kredi vermesidir. Yoksa bu durumun üstesinden gelemeyiz.” dedi.
“Eğer bu şekilde devam ederse dükkanı kapatmayı bile düşünüyoruz”
Yıllardır esnaflık yaptığını ve ilk kez böyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Kemal Muho, “4-5 seneden beri burada esnafız ama bu duruma hiçbir zaman düşmedik. Satış yapamıyoruz, fiyatlar pahalılaştı. Fiyatlar yükseldiği için müşteri elbise alamıyor. Eğer bu şekilde devam ederse dükkanı kapatmayı bile düşünüyoruz. Sabahtan akşama kadar yaptığımız satış ile sadece elektrik, su ve dükkan kirasını ödeyebiliyoruz. Zaten kiralara da zam geldi.” ifadelerini kulllandı.
“İnancımız gereği faizli kredi kullanmadığımız için faizsiz kredi istiyoruz”
Devletin verdiği kredi faizli olduğu için kredi kullanamadıklarını ve bu yüzden çevresinden borç almak zorunda kaldıklarını belirten Tuba Gülşah İribuldu, “Biz, satış için yaz ayını bekliyorduk. Yaz ayında da pandemi sürecinden dolayı satış yapamadık. Bayağı mağdur durumdayız. İki ay bir hareketlilik oldu. Sonra tamamen satışlar bitti. Önceden toplu olarak alışveriş yapılırdı. Şu anda ise müşteri sadece küçük ihtiyaçlarını almak için geliyor. Satışımız çok cüzi miktarda oluyor. Geçen yıla oranla satışlarda yüzde 85-90 oranında düşüş var. Pandemiden dolayı esnaflar boş oturuyor. Esnaf mağdur durumda.” diye konuştu.
“İşyerimizi siftah yapmadan kapatıyoruz”
Ödemelerinin çok olduğunu ancak satışın ise olmadığından yakınan Harun Yıldırım, “Kriz bizi çok kötü etkiledi, çoğu zaman hiç satış yapmadan dükkanı kapatmak zorunda kalıyoruz. Günde bir-iki parça ürün satıyoruz. Dükkân kirasını bile çıkaramıyoruz, mağdur durumdayız. Durum iyiye gitmiyor, aksine kötüye gidiyor. Esnaf olarak şu an hiç yüzümüz gülmüyor, ödemelerimizi yapamıyoruz. Kredi kartları, dükkân kiraları ve ödemeler çok ama iş yok. Vatandaşlar Coronavirus’ten korktukları için dışarı çıkamıyor, çıkmadıkları içinde alışveriş olmuyor.” şeklinde konuştu.
“Esnaf kepenk kapatma durumuna geldi”
Hiçbir yardım ve destek başvurusundan yanıt alamadığına dikkat çeken Genç Aktaş, “Pandemi süreci esnafı çok olumsuz etkiledi. Hizmet alanımız giyim sektörü olduğu için müşterilerimiz ilk etapta zorunlu gıda harcamalarını karşılıyor. Giyim harcamaları durduruldu. Özellikle pandeminin ilk dönemlerinde bunu yaşadık. Pandeminin ilk sürecinde haftalarca iş yerimizi siftah yapmadan kapatıyorduk. Normalde iş yerimiz iki katlıydı. Pandemi sürecinden dolayı bir kata indirdik. Eski satışlarımıza göre yüzde 20 ancak satış yapabiliyoruz. Şu anda sermayemizden çoğunu satıp giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. Normalde sezon değişimi yaparken İstanbul'dan 100-150 bin liralık ürün getirirken, pandemi sürecinden dolayı şu an hiç ürün getiremedik. Önümüzde nasıl bir süreç olduğunu bilmediğimiz için ürün alamıyoruz. Zaten ürün alacak gücümüz de kalmadı. Alsak dahi satacağımız müşteri olmadığı için almadık.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.