İki çocuğun kalbindeki delikler ameliyatsız kapatıldı
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde doğuştan kalp hastası olan iki çocuğun kalbindeki delikler ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemi ile kapatıldı.
KONYA- Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tamer Baysal ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Burhan Oflaz tarafından 6 ve 8 yaşındaki iki hastanın kalbindeki delikler, yaklaşık 1 saat süren operasyonla ameliyata gerek kalmadan kasıktan girilerek anjiyo yöntemiyle kapatıldı.
Doç Dr. Tamer Baysal yaptığı açıklamada; "Bu tür kalp delikleri çocuklarda en sık görülen kalp
hastalıklarından birisidir. Bu delikler, ortalama 1 saat süren bir işlemle, özel cihazlar kullanılarak ülkemizde birçok çocuk kardiyoloji merkezinde başarılı bir şekilde kapatılabiliyor. Ameliyatsız ve kasıktan anjiyo yöntemiyle yapılan bu işlem sonrasında hastalar aynı gün ayağa kalkıyor ve birkaç gün sonra taburcu ediliyor.” dedi.
“Uyguladığımız bu yöntem; kesik ve dikiş atılmaksızın, ameliyat izi olmadan kısa sürede hastanın iyileşip günlük yaşantısına dönebilmesi sebebiyle günümüzde tercih edilen bir yöntemdir.” diyen Doç Dr. Tamer Baysal, yurt dışında ve Türkiye’de birçok merkezde uygulanan bu işlemin Konya’da da başarılı bir şekilde yapılmakta olduğunu ve hastalardan hiçbir ücret talep edilmediğini söyledi.
Doğuştan kalp deliği olan çocuklar tedavi edilmezlerse ileride kalpte büyüme, ritim bozuklukları ve akciğer tansiyonu gibi problemlerle karşılaşabileceklerini belirten Baysal, kapatma işlemi kasık damarından anjiyo yöntemiyle yapılmakta olup, bu yöntemle hastalar aynı gün ayağa kalktığı için okullarından da geri kalma problemi yaşamadıklarını ifade etti.
Kalp deliği olan çocuklar tedavi edilmezlerse…
Kalbinde delik olan çocukların ailelerine seslenen Baydar, “Kalp deliği olan çocuklar tedavi edilmezlerse kalp büyümesi, ritim bozuklukları, akciğer tansiyonu, gelişme geriliği ve sık enfeksiyon geçirme gibi sıkıntılar yaşarlar. Bu tür rahatsızlığı bulunan çocuklarda halsizlik, bazen gelişme geriliği ve üfürüm gibi belirtiler görülebilir, ailelerin çocuklarında böyle bir belirti gördüklerinde mutlaka bir çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.” İfadelerini kullandı.
“Konya ve çevre illerden gelen birçok hastaya hizmet vermekteyiz.”
İstanbul ve Ankara olmak üzere yurtiçi be yurtdışındaki önemli kalp hastaneleri gibi Meram Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde de girişimsel ve cerrahi müdahalelerin başarıyla yapıldığına dikkat çeken Baydar, “Konya ve çevre illerden gelen birçok hastaya hizmet vermekteyiz. Meram Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde hem çocuk hem de erişkin kalp hastalıklarında Ankara ve İstanbul gibi büyük merkezlerde yapılan birçok girişimsel ve cerrahi müdahaleler başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışındaki önemli kalp merkezlerinde uygulanmaya başlanan yeni tedaviler Meram Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde kalp doktorları ve kalp cerrahları tarafından yakından takip edilmekte ve bu sayede birçok çocuk ve erişkin hasta başka illere gitmeye gerek kalmadan Konyamızda sağlığına kavuşabilmektedir. Bu vesile ile bizlere her konuda destek olan yöneticilerimize, Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisindeki Hocalarımıza teşekkür ederim."dedi.
Ailelerden Doç.Dr. Oflaz, Doç.Dr Baysal ve hastane yetkililerine teşekkür
Ameliyata gerek kalmadan kalp delikleri kapatılan çocuklardan Medine ve Pembegül' ün ailesi de
tedavilerinin Konya Meram Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde başarılı bir şekilde yapılması sebebiyle başka şehirlere gitme zorunluluğundan kurtulduklarını söyledi. Henüz okula gitmeyen Medine ve ilköğretim öğrencisi Pembegül'ün aynı gün ayağa kalkarak yürümeye başladıklarını gören aileleri çok mutlu olduklarını söyleyerek Doç.Dr. Oflaz, Doç.Dr. Baysal ve hastane yetkililerine teşekkür etti. (İlyas Yavuz-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.