"İki yılda 175 bin esnaf kepenk kapattı"
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, iki yılda 175 bin esnafın kepenk kapattığını bildirdi.
Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kapanan esnaf ve şirketlerle ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye iki ayrı soru önergesi yöneltti.
CHP'li Gürer'in soru önergelerini yanıtlayan Bakan Tüfenkci, Türkiye'de 2016 yılının ilk 9 ayında 32 bin 670, 2017 yılının ilk 9 ayında ise 21 bin 239 şirket kapandığından bir yıl içerisinde kapanan şirket sayısında azalma olduğunu belirtti.
Tüfenkci, "Ülkemizde 1 Ocak 2016-12 Ekim 2017 tarihleri arasında toplam 410 bin 199 esnaf ve sanatkâr işletmesi tescil, 175 bin 182 esnaf ve sanatkâr işletmesi terkin edilmiştir. Bakkal, büfe ve marketler olarak faaliyet gösteren işletmelerden ise 39 bin 915 adedi tescil, 22 bin 301 adedi terkin edilmiştir." dedi.
Perakende Bilgi Sistemi'nin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor
Türkiye'deki toplam alışveriş merkezi sayısının 393 olduğunu bildiren Tüfenkci, şunları söyledi: "6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesi gereğince perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması, gerekli bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla bakanlığımız bünyesinde kurulacak olan Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir."
"AVM'lerin ciddi baskısı esnafı mağdur etmektedir"
Kapanan şirketler ile esnaf sayılarının dikkat çekici olduğunu ve ciddi rakamlara ulaştığını söyleyen Gürer ise "Verilen kredilerin de yeterli olmadığı anlaşılıyor. Hükümet esnaflar için sorunlarını aşabilecekleri oranda destek ve ayakta kalmalarını sağlamalıdır. Özellikle kent içi AVM'lerin yarattığı ciddi baskı esnafı mağdur etmektedir. İki yılda 175 binden fazla esnafın kepenk kapatıyor olması düşündürücüdür. Sayın bakan, ülkemizde 2016 yılının ilk 9 ayında 32 bin 670, 2017 yılının ilk 9 ayında ise 21 bin 239 adet şirket kapandığından bir yıl içerisinde kapanan şirket sayısının azaldığını ifade ediyor ama 18 ayda 54 bin şirket kapandı diye olaya baksa durumu daha iyi görmüş olur. Son 9 ayda 21 binden fazla şirketin kapanmış olmasının ortaya koyduğu olumsuz tablonun da işsizlik ve yoksulluk olarak karşılık bulduğu unutulmamalıdır. Rakamlar, sorunun önemini ve hükümetin ciddi anlamda çözüm üretmesi gereğinin göstergesidir. Esnaf ve müteşebbis sorunları da her geçen gün artmakta, ağırlaşmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.