İlahi mesaja geri bildirim için Arapça'nın öğrenilmesi elzemdir
Siirt'te düzenlenen "10'uncu Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları"nda, ilahi mesaja geri bildirim için Arapça'nın öğrenilmesinin elzem olduğuna dikkat çekildi.
Arapçanın önemine dikkat çekmek ve bu dili daha etkin kullanan gençler yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde olduğu gibi Siirt'te de "10'uncu Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları" düzenlendi. Etkinlikte konuşan İsmail Fakirullah Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hamza Arslan, Kur'an-ı Kerim-i insanlara açıklayıp yorumlayan Resulullah'ı anlamak, öğrettiği ile amel etmek ve gönderilen mesaja geri bildirim verebilmek için Arapça'nın öğrenilmesinin elzem olduğuna vurgu yaptı.
Siirt merkez İbrahim Hakkı Hazretleri İmam Hatip Lisesi konferans salonunda imam hatip lisesi öğrencilerinin katıldığı yarışmalar "Arapça şiir" ve "Arapça metin canlandırma" olmak üzere 2 ayrı dalda gerçekleştirildi.
Burada konuşan İsmail Fakirullah Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hamza Arslan, "Kur'an-ı Kerim'i insanlara açıklayan Resulullah'ı anlamak, tanımak, öğrenmek ve öğrettiği ile amel etmek ve gönderilen mesaja geri bildirim verebilmek için Arapça'yı öğrenmek elzem hale gelmiştir. Günümüzde tüm dünyayı işgal eden, yozlaştıran materyalist batı kültürü ve yaşam tarzlarına karşı dilimiz, kültürümüz ve ümmetin ortak dili olan Arapça, zihinsel ve duygusal kaderimizin ebedi muhafızı olacaktır." dedi.
"Temel düzeyde de olsa Arapça'ya ihtiyaç duymaktayız"
Arapça yarışmalarının 10 seneden bu yana devam etmekte ve öğrenciler arasında tatlı bir rekabete dönüşerek Arapça'nın öğrenilerek sistemleşmesi noktasında büyük bir katkı sağladığına dikkat çeken Arslan, "Bir milletin dilini öğrenmek, o milletin kültürünü, düşünce ve ruh dünyasını öğrenmek demektir. Dil öğrenmek, tıpkı yiyip içtiğiniz gıdanın kana karışarak vücudumuzun bir parçası haline dönüşmesi gibi, fikir ve ruh dünyamızın şekillenmesine, dönüşmesine ve yeniden yapılandırılmasına katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Arapça, dünya üstündeki farklı etnik köken ve dil ailelerine ait Müslüman milletleri, ruh ve düşünce imanında rol oynamış tek ortak dildir. Müslüman milletlerin medeniyet ve kültür kodlarında Arapça şüphesiz en büyük paya sahiptir. Türk, Kürt ve Fars edebiyatının, felsefesinin, hukukunun zenginleşmesinde Arapça önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden kendi klasiklerimizi dahi okurken onları anlamak için temel düzeyde de olsa Arapça bilgisine ihtiyaç duymaktayız." ifadelerini kullandı.
"Günlük hayatta kullandığımız kelimelerin birçoğu Arapça diline ait"
Günlük hayatta konuşulan dillerde Arapça diline ait birçok sözcük kullandıklarını hatırlatan Arslan, "Dolayısıyla Arapçadan dilimize geçmiş birçok sözcük bulunmakta ve ortak kültürümüzü oluşturmaktadır. Dil, insanlık tarihinin en eski iletişim araçlarından biridir. Aynı zamanda mesaj ve mesaja verilen geri bildirim gibi iki temel unsur ile kurulan anlamlı bir bağdır. Aynı milletin fertleri, iletişimi ortak bir dil ile sağlar. Anlaşmanın, barışın ve sevginin yolu birbirini doğru anlamaktan geçer. Muhatabınız sizin için değerli ise onun sözlerini dikkatle dinler ve anlamaya çalışırsınız. Dünya üzerinde eşrefi mahlukat olarak yaratılmış insan, alemin padişahının muhatap aldığı tek canlı türüdür. Padişahtan gelen nameyi, yani Kur'an-ı Kerim'i ve onu insanlara açıklayıp yorumlayan büyükelçiyi, Resulullah'ı (s.a.v) anlamak, tanımak, öğrenmek ve öğrettiği ile amel etmek, gönderilen mesaja geri bildirim verebilmek Arapça öğrenmeyi elzem hale getirmektedir." şeklinde konuştu.
Arapça şiir okuma yarışması dalında birincilik ödülünü Siirt Anadolu İmam Hatip Lisesi, ikinciliği İsmail Fakirullah Anadolu lisesi kazanırken üçüncülüğü ise İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi aldı.
Arapça metin canlandırma yarışmasında ise birinciliği İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, ikinciliği Siirt Anadolu İmam Hatip Lisesi, üçüncülüğü de Kurtalan kız Anadolu İmam Hatip Lisesi aldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.