İnci kefalinin büyüleyen göçü devam ediyor
Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin (Van Balığı), üreme için Erciş Balık Bendi mevkiinde bulunan Deli Çaya yönelik yoğun göçleri devam ediyor.
Van Gölü’nün suyunda yaşayabilen tek balık türü olan inci kefalinin (Van Balığı), üreme dönemi olan 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arası balıkların, Erciş Balık Bendi mevkiinde bulunan Deli Çaya yönelik yoğun göçleri devam ediyor.
Hafta sonu ailesi ile zaman geçirmek için buraya gelenler vatandaşlar, fotoğraf sanatçıları ve vatandaşlar bu güzel anı görmek için bölgeye akın ediyor.
Van, Ağrı karayolu Erciş Balık Bendi mevkiindeki Deli Çayda üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin yolculuğu görsel bir şölen sunuyor.
Hafta sonu balık manzarasını izlemek için bölgeye gelen Efe ailesi, duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.
“Bugün burada olmaktan çok mutluyuz”
Deli Çay balık bendinin çok güzel bir yer olduğunu ve buraya ilk kez geldiğini belirten Zeliha Efe, “İlk kez geliyoruz ve Van’ı çok beğendik. Balıkların geri geri gidişi çok güzel. Buranın koruması ve güvenliğin arttırılması gerek. Halk, geçen seneye nazaran balıkların çok eksildiğini söylüyor. Burası Van’ın değerlerinden bir değer ve inci kefali çok güzel bir balık. Burada gördüğümüz güzelliği Türkiye’nin hiçbir yerinde bulamayız. Bugün burada olmaktan çok mutluyuz.” dedi.
“Çevre şartları çok kötü görünüyor”
İnci kefalinin geçen senelere nazaran çok eksildiğinin söylendiğini, bu durumunda iyi bir durum olmadığını belirten Metin Efe, “Balıkların azalma sebebini bilmiyorum ama görünen o ki, balıkların bu üreme dönemlerinde daha iyi korunmaları lazım. Bölge jandarmanın kontrolünde olduğu için, jandarmanın bu konuda daha aktif rol alması gerekir. Bir de çevre şartları çok kötü görünüyor. Buranın bakım ve ilgiye ihtiyacı var. Artık bu bakımı belediyeler mi yapar, Van Valiliği mi yapar. Bunu birilerinin yapması lazımdır.” ifadelerine yer verdi.
Balıkların, suyun akış yönünün tersine doğru, yer yer zıplayarak gitmelerini görsel bir şölen olarak değerlendiren Efe, “Buraya geldiğimize çok memnunuz. Herkesin görmesi gereken bir yer.” şeklinde konuştu.
“Henüz yavru olan balıkların çoğu telef oluyor”
İnci kefalinin neslinin tehlikede olduğuna dikkat çeken Siracettin Kapıcı ise Deli Çayında her sene bu vakitlerde suyun kesildiğini, bundan dolayı da henüz yavru olan balıkların çoğunun telef olduğunu söyledi.
Kapıcı, “Burada buna benzer iki kanal var. Yukarıda bir baraj yapılsa ve bu suyun kesilmesi engellense bu su devamlı akar ve balıkların telef olmasının önüne geçilir. Balık, her sene daha da çoğalır, daha çok yavru verir ve inci kefali balığımızda da çoğalma olur. Bu sene yağmur çok yağdığı için su halen kesilmemiş. Geçen sene bu zamanlarda su kesilmişti. Burada yapılacak bir barajla bu balıkları koruya biliriz ve gelecek zamana ulaştırabiliriz. Bu güzel görselliği burada oluşturan inci kefalimize daha iyi bakalım. Gerek belediye gerekse de valilik ve jandarma… ne yapmaları gerekiyorsa bir an önce yapsınlar.” ifadelerini kullandı.
“İnsan seyretmekten kendini alamıyor”
Yaşanan görsel şöleni görüntülemek için bölgeye gelen fotoğraf sanatçıları ise bu görsel şöleni fotoğraflamak için geldiklerini söyledi.
Batmanlı fotoğraf sanatçılardan Tarhan İrtem, İnci Kefali göçünün en yoğun yaşandığı Van-Ağrı Karayolu Muradiye Balık Bendi mevkiinde, Deli Çay’da yaşanan bu muhteşem olayı çektikleri fotoğraf kareleriyle görüntüledi.
Balık göçünü fotoğraflamak için Muradiye Balık Bendine geldiğini ifade eden İrtem, Van Gölü çevresinde muhteşem bir olaya tanıklık ettiğini söyledi.
İrtem, “İnsan seyretmekten kendini alamıyor. Yüzlerce fotoğraf çekmemize rağmen hala çekmek istiyoruz. Suyun akış yönünün tersine yüzmeye çalışan, yer yer adeta zıplarcasına ilerlemeye çalışan balıklar, balıkları yakalamaya çalışan ve balıkları havada iken avlamaya çalışan martılar… tam bir görsel şölen. Herkesin bu anı görmesini isterdim.” ifadelerini kullandı.
Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşadığı bilinen İnci Kefali balığının üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki göçü Van’ın Erciş ve Muradiye ilçelerindeki tatlı sularda izlenebilmektedir.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.