"İngiltere Suriye'ye müdahaleye hazırlanıyor"
İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards, önümüzdeki aylarda Suriye’de “insani” durumun kötüleşmesi durumunda verilecek yanıt için İngiltere’nin “acil durum planı” olduğunu söyledi.
İngiliz Genelkurmay Başkanı David Richards, İngiltere'nin Suriye'ye "bir çeşit askeri müdahale" hazırlığında olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Phillip Hammond da daha önce, "Askeri müdahale ihtimalini dışlamıyoruz" açıklaması yapmıştı.
Russia Today'in haberine göre, İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards, önümüzdeki aylarda Suriye'de "insani" durumun kötüleşmesi durumunda verilecek yanıt için İngiltere'nin "acil durum planı" olduğunu söyledi.
İngiltere'nin Suriye'ye "bir çeşit" askeri müdahale hazırlığında olduğunu söyleyen Richards, BBC'ye verdiği röportajda, "Bu kış durumun kötüleşeceğini düşünüyorum, bu müdahale çağrılarını kızıştıracaktır" diye konuştu.
"Suriye'nin komşularına asker göndermiş olabiliriz"
"Suriye'nin komşu ülkelerine İngiliz askeri birlikleri gönderilmiş olabilir" diyen David Richards, "Onlar bizim müttefikimiz. Bizim orada konuşlanmış az sayıda personelimiz var. Bir felaket yaşandığında onunla başa çıkmak için hazırlanıyoruz" dedi.
Savunma Bakanı Phillip Hammond da BBC'ye verdiği röportajda İngiltere'nin askeri müdahale ihtimalini dışlamadığını söylemiş, "Ama şu an için Rusya ve Çin'in itirazlarını aşarak BM Güvenlik Konseyi'nde Esad yönetimine karşı güçlü bir kınama kararı çıkarmaya odaklandık" demişti.
"Şu an için isyancılara askeri yardım yapmak için yasal dayanağımız yok" diyen Hammond, "Ama bütün seçenekleri gözden geçirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuşmuştu.
Öte yandan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) İngiliz güçlerinin Suriye topraklarına girmesine izin verilmesi için muhalefetle koordinasyonu şart koştuğu bildirildi.
ÖSO'nun Siyasi Danışmanı Bessam ed-Dade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Suriye sahipsiz değildir ki İngiltere istediği zaman Suriye'ye girsin'' dedi.
Muhalefetle koordineli bir şekilde çalışılması durumunda İngiliz kuvvetlerini kabul edeceklerini dile getiren Dade, ancak bunu temenni etmediklerini ifade etti.
Dade, muhalefetle koordineli bir şekilde çalışılmaması halinde, ÖSO'nun Esed güçleriyle İngiliz güçlerini birbirinden ayırmayarak ikisini de düşman olarak kabul edeceğini belirtti.
''Biz İngilizlere güvenmiyoruz, Suriye topraklarında bulunma niyetlerini kötü olarak yorumluyoruz'' diyen Dade, İngiltere'nin, rejim çöktükten sonra ülkeyi etnik ve mezhepsel olarak bölmeye çalışacağı iddiasında bulundu.
İngiliz Genelkurmay Başkanı David Richards, bugün BBC'deki demecinde ülkesinin insani krizin kötüleşmesi durumunda acil durum planı çerçevesinde Suriye'ye ''bir çeşit askeri müdahale'' hazırlığında olacağını söylemiş, Savunma Bakanı Phillip Hammond da daha önce, ''Askeri müdahale ihtimalini dışlamıyoruz'' açıklaması yapmıştı.
ARAP BİRLİĞİ TANIDI
Bu arada Arap Birliği, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK), Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul ettiğini ilan etti.
İtalya’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhaliflere destek mesajı gönderdi ve "Onlar birleşti, sıra uluslararası toplumda" dedi.
Davutoğlu’ndan çağrı
Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Suriye muhalefetinin koalisyon kurmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, SMDK'nın Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edildiği belirtildi.
Açıklamada, uluslararası topluma yeni oluşumu tanıma çağrısı yapılırken, oylamada Cezayir ve Irak'ın çekimser oy kullandığı iddia edildi.
Suriye Ulusal Koalisyonu (SUKO) Başkanı George Sabra da, duyuru öncesi yaptığı açıklamada, ''Bazı Arap ülkelerinin yeni Suriye muhalif yapılanmasını tanıma konusunda hala tereddütleri var'' demişti.
GÜVENLİK KONSEYİ'NE ÇAĞRI
Öte yandan BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden, Genel Kurulun ve Güvenlik Konseyinin Suriye krizine ilişkin aldığı kararları bir an önce uygulaması talebinde bulundu.
Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda tartışmaya sunacağı bilgilendirme raporunda İbrahimi, BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesinden, alınan kararları uygulamaya koymalarını istediği ve Suriye'de akan kanı durdurmanın yollarını aramak için Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Irak, Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye'nin yanı sıra Rusya ve Çin'i de ziyaret ettiğini bildirdi.
Raporda Suriye'deki krizin her geçen gün büyüdüğü ve bu durumun Suriye halkı, bölge ve dünya için bir tehdit oluşturduğunu ifade eden İbrahimi, zorlukların üstesinden gelebilecekleri konusunda umutlu olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.