İngiltereden İskoçya'ya, Ayrılmaması İçin Yetki Rüşveti
İskoçya'da bağımsızlık referandumuna iki gün kala, İngiltere'den ülkenin bağımsızlığını engellemek için sunulan teklifler devam ediyor.
İskoç Daily Record gazetesinin manşetinde yer alan ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband tarafından imzalanan belge, üç bölümden oluşuyor.
İlk bölümde, İskoç özerk parlamentosuna yeni yetkiler verileceği vurgulanıyor, ikinci bölümde "Birleşik Krallık, kaynakların eşit dağılımıyla herkes için fırsat oluşturacak ve güvenlik sağlayacak" deniliyor. Üçüncü bölümde ise sağlık sisteminin finansal yetkisiyle ilgili son sözün İskoç hükümetine verileceği belirtiliyor.
"Eğer hayır derseniz, yetki veririz"
İngiltere'nin, İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown da referandumdan "bağımsızlığa hayır" kararı çıkarsa İskoç özerk parlamentosunun yetkilerinin artırılacağını söylemişti. Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) başını çektiği "Bağımsızlığa evet" kampanyası ise daha fazla yetkinin tek yolunun bağımsızlık olduğunu savunuyor.
1998 tarihli İskoçya ile ilgili, İşçi Partili Tony Blair'in İngiltere Başbakanı olduğu dönemde onanan yasayla 1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor. Ancak İngiliz Parlamentosunun İskoç milletvekilleri üzerinde, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.
İskoçya'nın geleceği "kararsızların" elinde
Referandumla ilgili son anketler "Bağımsızlığa Hayır" destekçilerinin, "Bağımsızlığa Evet" oyu vereceklerin önünde olduğunu ortaya koysa da bazı anketlerde bağımsızlık yanlıların önde olması, Londra yönetimini endişelendiriyor. Oy kullanacak 4 milyon kişinin yarım milyonunun ise hala kararsız olduğu bildiriliyor.
İngiltere Başbakanı Cameron dün İskoçya'da yaptığı konuşmada, "Biz bir aileyiz, bu aileyi ayırmayın" mesajı vermişti. İskoç gazetelerinin çoğu, bugünkü sayılarında, Cameron'ın sözlerini manşetlerine taşıdı. The Herald ve The Scotsman gazeteleri, Başbakan'ın "Ayrılırsanız üzülürüm" ifadesine manşetlerinde yer verdi.
18 Eylül Perşembe günü İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak. Referandumda, 16 yaş ve üzerindeki, İskoçya'da yaşayan İskoçlar oy kullanabilecek.
Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.