​İnşaat sektöründeki durgunluk esnafı olumsuz etkiliyor

​İnşaat sektöründeki durgunluk esnafı olumsuz etkiliyor

​Adıyaman’da briket imalatçıları, inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini söylediler.

Birçok ürüne gelen zamlar ile birlikte inşaat sektörünün kullanan demir, çimentoya gelen ciddi zam nedeniyle söktürün durma noktasına geldiğini belirten briketci esnafı, iş yapamamaktan yakındı.  

İşlerindeki durgunluğu İLKHA’ya değerlendiren briket imalatçısı Veysel Tosun, zamlardan olumsuz yönde etkilendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Briketciler olarak şu an çok zor durumdayız. Son zamanlarda ekonomik olarak bizi olumsuz etkiledi. Briketlerimiz şu an gitmiyor, çimento pahalı, malzemeye zam geldi. Brikette zam yapamıyoruz, yani şu an halimizin ne olacağını düşünemiyoruz.”  ifadelerini kullandı.

“Kiracıyım, kiramı bile ödeyemiyorum”

Zamlardan önce belli oranda çıkardıkları briketlerin zamlardan sonra çıkaramaz duruma geldiklerini söyleyen Tosun, işlerin kötü olmasından dolayı kira ödemez duruma geldiğini belirterek, “Günde ortalama bin 500 tane briket çıkarıyorduk, şu an işler durduğundan dolayı kimse çalışamıyor. Kiracıyım şu durumda kiramı bile ödeyemiyorum. İşçi konusunda da zaten sıkıntı var. Çünkü briket para etmediğinden dolayı normal bir işçi de gelip çalışamıyor. 50-60 liraya çalışamaz, geçinemez. Ondan dolayı sıkıntılıyız. Şu an briket ortalama 75-90 kuruş  arasında brikete göre değişiyor ama bir briket normalde bin 200 lira olması gerekiyor.” dedi.  

“İnşaat sektörü durmuş halde”

Sadece kendiişlerinde değil genel bir durgunluğun olduğunu dile getiren Aziz Ölçelebi, “Sadece briketçiler demeyelim de inşaat sektörü olarak şu anda inşaat sektörü durmuş halde. İlerisi parlak görünmüyor. Normal şartlarda önceki senelere göre bu sezonda briket kalmaması gerekiyordu ama şu an her taraf stoklarımızla dolu. Stok birikmiş, satış yok.” şeklinde konuştu.

“Gelen zamlardan dolayı briketleri tüketemiyoruz satış yapamıyoruz.” diyen Özçelebi, “Biz de briket de istediğimiz fiyatı alamıyoruz. Yani hayat şartları baya bir zorlaştı bu zamlardan dolayı. İfadelerini kullandı.

Briketin ham maddesi olan toprağı il dışından aldıklarını ancak nakit ödeme imkânları olmadıkları için sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Özçelebi, “Toprak bize dışardan geliyor, Van,  Ağrı tarafından geliyor. Geçen sene bin 500 TL'ye döktüğümüz toprağı şu anda 2 bin 500 TL  döküyoruz, kamyonda bin TL fark oldu ama biz briketi hala eski fiyatta satıyoruz. Bu da ne demek bizim cebimizden gidiyor. Bizde istediğimiz briketi istediğimiz fiyata satabilseydik belki bu şeyi karşılayabilirdik ama bu gelen zamlardan kredilerin yüksekliğinden inşaat sektörünün durmasından dolayı fiyatta yükseltemiyoruz. Olan yine bizim gibi küçük esnafa oluyor. Zaten büyük firmalar yine istediği gibi işini yürütebiliyor ama küçük esnaf batma tehlikesi geçiriyor.” dedi.

“İşlerimiz durgun, hamallık yapıyoruz”

Çalıştıklarının karşılığını alamadıklarını söyleyen briket ustası Fevzi Tosun, “İşlerimiz durgun çalışamıyoruz, hamallık yapıyoruz bazen ekmek parası bile çıkmıyor. Toprağa, çimentoya, mazotta, tekere her şeye zam geldi. Elektriğimizi ödeyemiyoruz, işçinin parasını veremiyoruz, işçi gelmiyor. Toprak getirmiyor adamlar, niye? Parayı peşin ver diyorlar para yok ki peşin verelim. İş olmayınca da para veremezsin. Bu şekil mağduruz yani ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. İnşaatların durması bizi etkiliyor. Bu şekilde çalışamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.