İşçilerin en büyük sorunu: işsizlik

İşçilerin en büyük sorunu: işsizlik

Dünyanın birçok yerinde meydanlarda işçi bayramı kutlansa da sendikal hakları olmayan işçileri ise hatırlayan bile olmadı.

ŞANLIURFA- Dünyanın birçok yerinde İşçi Bayramı nedeniyle meydanlarda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanıyor. Meydanları dolduran birçok kişi sendikal haklara sahip işçilerden oluşturuyor. Bunun yanı sıra inşaatlarda işçilik yapıp da hiçbir sendikal hakka sahip olmayan ve kahvehanelerde boş oturan işçileri hatırlayan bile olmadı.

 

İlke Haber Ajansı olarak görüştüğümüz işçiler, en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu söyledi.

 

"Haftada ancak 1-2 gün iş bulabiliyoruz"

İş bulamadığından yakınan  İbrahim Canpolat iş bulamakta çok zorlandığını hiçbir haklarının olmadan çalıştırıldıklarını belirterek "Torpili olan işe giriyor torpili olmayan işe giremiyor Eskiden İŞ -KUR'dan dan iş bulabiliyorduk ama şimdi o da torpil olmuş. Haftada ancak 1-2 gün iş bulabiliyoruz. Bazen çalıştığımız zaman paramızı alamıyoruz. Özellikle Suriyelilerin ucuz çalışması bizi çok etkiliyor. Bundan dolayı da bayram falan görmedik" dedi.

 

"Yetkililerin işsizlik için çare bulmalarını istiyorum"

Şanlıurfa'da işsizliğin çok olduğuna dikkat çeken Metin Demir ise " Urfa, elektiriğin üretildiği yerdir ama işsizlikte çok fazladır. Burada ki arkadaşlar günlük işe gidiyorlar. Haftada 1 gün işe gider veya gitmez yevmiyesini alır. Bu işçilerin birçoğu 5-6 çocuk aile reisi insanlardır. Yetkililerin işsizlik için çare bulmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Taşeronlaşma yanlış

Müslüm Ateş de bir ailenin 800 TL asgari ücretle geçinmesinin çok zor olduğunu belirterek devletin kamu kuruluşlarının işinin taşeron firmalara verilmesini eleştirdi. Ateş devamla "Taşeron 2 milyarı cebe atıyor 800 TL’yi işçiye veriyor. Sonra işçilerin sigortaları tam gün yatırılmıyor. Bunları araştıran da yok" diye konuştu.

 

"Akşam olunca eve gidiyoruz boş evde de kavga ediyoruz"

Sabahtan akşama kadar boş oturduklarını söyleyen Mehmet Şefik Yılan " Biz rezil olmuşuz burada iş yok buraya gelip akşama oturuyoruz. Akşam olunca eve gidiyoruz boş evde de kavga ediyoruz. Suriyelilerin çokluğu bir de ucuz çalışmaları bizi çok etkiliyor. Ne yapacağımızı nereye gideceğimizi şaşırdık" şeklinde konuştu.

 

"İş imkânı oluşturulmalı"

Günümüzde işçi haklarının hiçe sayıldığını bunun için de düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyleyen Ömer Kaya ise "Zaten işsizlik başını alıp gitmiş sorun desen sorun bitmez yani görüyorsunuz burası esnaf arası bir sürü insan oturmuş kimse çalışmıyor. Bunu imkânlarının yaratılması lazım devletin bu insanlara iş imkânları sağlaması lazım neden insanlar kahvelerde otursun!" diye konuştu.

 

"Seçim zamanı iş vaadi veren siyasetçiler şimdi de yok oldular"

Türkiye’de işçilerin haklarının çiğnendiğini belirten Bekir Tatmaz seçim döneminde kendilerine iş vaadinde bulunan siyasetçileri eleştirdi.

Tatmaz  şöyle dedi: " Siyasetçiler oy için bize geldikleri zaman işçilere hep vaatlerde bulunuyorlar ama gördüğünüz gibi iş olmadığı için işçiler buraya gelerek sabahtan akşama kadar oturuyorlar. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor. İşçi gidip bir işte çalıştığı zaman o kişinin sigortası yapılmıyor. Bu hak işçinin elinden alınıyor. Kimse adaletli davranmıyor. Aynı şekilde işçinin sigorta primi eksik yatırıldığı için emekli olmak istediğinde yaşı dolduğu halde emekli olamıyor. İşçi emek veriyor bu nedenle işçinin hakkı yenmemelidir" diye konuştu.(Sedat Kuşulay-Osman Gülebak/İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.