İslam İşbirliği Teşkilatı Rohingya Müslümanlarına yönelik saldırıları kınadı!
Myanmar ordusu ve Budist çetelerin Müslümanlara yönelik saldırılarını kınayan İslam İşbirliği Teşkilatı, "BM Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı!"
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), on binlerce Müslümanın evlerini terk ederek Bangladeş'e göç etmesine sebep olan Myanmar'ın Rakhine Eyaletindeki Rohingya Müslümanlarına yönelik saldırıları kınadı.
Saldırıların devam etmesi halinde tüm bölgenin istikrarının bozulacağı uyarısını yapan İİT, bu bağlamda "BM Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuyu ele almaya çağırdı!"
Açıklamada, "Birçok köyün ve evin sistematik olarak kundaklanmasında, polisin ve askerin gözetimi altında, yasadışı kanun infazcıları (Budist çeteler) tarafından yapıldığı artık delilleriyle beraber aşikârdır. İİT, bölgede 20 binden fazla Rohingyalı Müslümanın yerinden edilmesine neden olan, ayırım gözetmeksizin, ağır topçu silahlar dâhil, Müslümanlara yönelik askeri saldırıları kınamaktadır. İİT, Myanmar hükümetini, yerinden olmuş kişileri evlerine derhal geri göndermeye ve insani yardım kuruluşlarının, etkilenen insanlara yardım etmesine izin vermeye çağırıyor." denildi.
"Myanmar Hükümeti, hukukun üstünlüğünü uygulamalı ve insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı göstermeye çalışmalıdır." ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
"Bu olaylar Rohingya'nın temel haklarını ihlal etmesi bir yana, aynı zamanda Myanmar hükümetinin sivilleri korumaya yönelik uluslararası taahhütlerini ciddi bir şekilde ihlal etmesine neden oluyor. Bu tür şiddet olayları sadece gerginliği artırmak ve istikrarsızlığı tetiklemekten başka bir işe yaramıyor. Hükümet, şiddet olayında militanları sorumlu tutarak, Rohingyalıları kendi evlerini ateşe vermekle suçluyor ama kendi güvenlik güçlerinin ortaya çıkardığı kaosa yönelik herhangi bir sorumluluğu reddediyor."
Saldırıların devam etmesi halinde tüm bölgenin istikrarının bozulacağı uyarısını yapan İİT, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Kofi Annan başkanlığındaki Rakhine Eyalet Komisyonunun önerisinde görülüyor ki, şiddet olaylarının önlenmesinde, barışın ve uzlaşmanın sağlanmasında, uzun süredir acı çeken Rohingya nüfusuna umut duygusu sunmak için hükümetin daha fazla çaba göstermesi gerektiği belirtilmiştir, İİT’de bu öneriye aynen katılmakta ve desteklemektedir. İİT, Rakhine eyaletinde yaşanan mevcut krizin nedenleri olan eşitsizlik, adalet ve vatandaşlık konularında var olan temel sorunlar çözülmedikçe, tüm bölgenin istikrarının bozulacağı uyarısı yapmaktadır. Bu bağlamda BM Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuyu ele almaya çağırıyoruz."
İslam İşbirliği Teşkilatı, Rohingya Müslümanlarına yönelik saldırıları kınadığı açıklamanın sonunda ise üye ülkelere şu hatırlatmada bulundu:
"İİT ayrıca, üye ülkeleri, 19 Ocak 2017'de Kuala Lumpur'da Dışişleri Bakanları Konseyi Acil Toplantısında kabul edilen kararlara sadık kalmaya ve Abican’da 11 Temmuz 2017 tarihinde 44'üncü Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında kabul edilen kararlara uymaya çağırmaktadır. İİT, üye devletler tarafından yayınlanan ve Rohingya'nın maruz kaldığı şiddet ve kötüleşen insani duruma ilişkin endişeleri vurgulayan, azınlık olup ve üye ülke vatandaşlarından olmayan 'Müslümanların haklarını, haysiyetlerini ve dini ve kültürel kimliklerini koruma' görevine dair son açıklamaları desteklemektedir." (Ahmet Salim Çakar - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.