"İslam Tarihi ve Medeniyetinde Harran Sempozyumu" başladı
Şanlıurfa’da "1’inci Uluslararası İslam Tarihi Ve Medeniyetinde Harran Sempozyumu" başladı.
Harran Kaymakamlığı, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Harran Belediyesi’nde organize edilen, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa İl Müftülüğü, Türk Hava Yolları ve İslam Tarihçileri Derneği tarafından desteklenen, ‘1. Uluslararası İslam Tarihi ve Medeniyetinde Harran Sempozyumu” başladı.
5-6-7 Mayıs 2017 Tarihlerinde, tarihi Harran harabelerinin gölgesinde yapılan sempozyumun açılış törenine Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Harran Kaymakamı Temel Ayca, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, İl Müftüsü İhsan Açık, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Sempozyumun açılış töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Harran’ın insanlık tarihi, İslam ve Türk İslam tarihi açısından önemli ve kadim bir şehir olduğuna vurgu yaptı.
Tuna, “Harran, İslam’dan önce ve sonra da bilim tarihinin merkezi olmuştur. Harran Okulu’ndan yüzlerce dini, beşeri ve doğa bilimlerinde âlimler yetişmiştir. Bunların yüzlerce eseri hala bilim çevrelerinde kullanılmaktadır. Harran, mimarlık tarihi açısından da çok zengindir. 150 odasıyla Harran kalesi, dünyanın en antik yapılarından biridir. Bir kaç ay içerisinde restorasyonuna başlanacak olan Harran Ulu Camii, Harran için çok değerli bir eserdir. Hz. Ömer’in, sahabe İyad bin Ganem’in, Nureddin Zengi’nin ve Selahaddin Eyyübi’nin bize emanetidir. 11 dönüm üzerine kurulu olan bu cami, her bakımdan Şam Emevi Camii’ne benzetilmektedir. Harran ve çevresinde bulunan, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ve bu organizasyonun adına yapıldığı Hayat-ı Harrani, Harran için önemli bir değerdir. Bu çalışmaların hepsi Şanlıurfa’mızın marka değerini artıracak çok önemli çalışmalardır. dedi.
"Bu büyük mirasa onu tanıyarak ve onu dünyaya tanıtarak sahip çıkabiliriz"
Harran’ın, sahip olduğu zengin kültürel mirasın emanet olduğunu kaydeden Harran Kaymakamı Temel Ayca ise “Bu büyük mirasa onu tanıyarak ve onu dünyaya tanıtarak sahip çıkabiliriz. Harran, kültür turizminde olduğu kadar inanç turizminde de çok önemli bir yerdir. Hayat-ı Harrani Harran’da yaşamış çok önemli bir değerdir. Hayat-ı Harrani’yi ve Harran’ı önce tanımak, daha sonra da ülke çapında ve dünyada tanınmasını sağlamak önemlidir. Harran zaten bu ilgiyi hak ediyor ve bugüne kadar tüm dünyanın gözü burada. Bizim üzerimize düşen bu mirası gözümüz gibi korumak, bilinmeyenlerini keşfetmek ve tüm insanlığa tanıtarak gelecek nesillere miras olarak devretmektir” ifadelerini kullandı.
"Harran gerek dini, gerekse kültürel açıdan şehrimizin en önemli hazinelerinden biridir"
Harran’ın, Göbeklitepe’nin ve sahip olduğu zengin değerleriyle Şanlıurfa’nın araştırılmasının, konuşulmasının ve gündeme gelmesinin önemine vurgu yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de, açılış töreninde yaptığı konuşmada sempozyumu çok önemli bulduğunu kaydetti.
Çiftçi “Bu kadim şehirdeki medeniyetin ne olduğunu anlamak açısından bu sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür etkinliklere hep destek veriyor, kentimizin kadim tarihini, kültürünü ve medeniyetini dünyaya tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Harran gerek dini, gerekse kültürel açıdan şehrimizin en önemli hazinelerinden biridir. Bu hazinemizin korunması, bilinmeyenlerinin ortaya konması, korunup yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına emek veren herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.