İslam Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Birliği Kuruldu
İŞKUR ve SESRIC işbirliğinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı Kuruluş toplantısında, Türkiye öncülüğünde İslam ülkeleri kamu istihdam kurumları birliğinin kurulmasına karar verildi.
ANKARA - 29-30 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletleri arasında işgücü piyasası, istihdam ve çalışma hayatı ile ilgili tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla oluşturulacak işbirliği mekanizmasını görüşüldüğü toplantı sona erdi. 20 ülkenin temsilcileri ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Dünya Bankası’nın temsilcilerinin de katıldığı toplantı neticesinde yayımlanan bildiride Türkiye öncülüğünde İslam Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin kurulmasına karar verildi.
İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, bildiride yer alan kararlar hakkında açıklama yaptı. Bu kararlar arasında İİT çatısı altında ülkeler arası işbirliğini sağlayacak bir platformun oluşturulmasının gündeme geldiğini söyleyen Yazıcı, “Bildiride İslam ülkeleri arasında bir kamu istihdam kurumları birliğinin kurulması kararlaştırıldı. Ülkelerin ilgili kurumları arasında tecrübe, bilgi ve iyi uygulama paylaşımı sayesinde daha iyi istihdam politikaları ve nitelikli işgücü yetiştirilmesi, uzman değişimi, kapasite artırma programları, eğitim programları, ortak projeler ve çalışma ziyaretleri ile üye ülkeler arasında işbirliği, güven, şeffaflık ve optimal sinerjinin oluşturulması planlanıyor. Ayrıca SESRIC’in, oluşturulacak birliğin sekreteryasını yürütmesini, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini üstlenmesi ve ayrıca e-posta grubu/sosyal medya grupları ile iletişimi sağlaması talep edildi. Katılımcılar; üye ülkelerin OIC-PESNET’e (kurulan birliğin adı bu şekilde) katkı verecek kurum/kuruluşun belirlenerek iletişim bilgilerinin Sekreteryaya bildirilmesini önerdi” dedi.
Katılımcıların; OIC-PESNET kapsamında bir web portalının kurularak paylaşımların sağlanmasını istediğini ifade eden Yazıcı, şunlar söyledi: “Katılımcılar; işe yerleştirme, aktif istihdam politikaları, pasif istihdam politikaları, işgücü piyasası bilgi hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri ile ilgili ayrı ayrı uzmanların belirlenerek bir uzman veri tabanı oluşturulmasını talep ettiler. Üye ülkelerin kurulan birliğe aktif olarak destek vermesi ve bilgi paylaşımına katkıda bulunmalarını önerildi. SESRIC’in ülkelerde mevcut işgücü piyasasının ihtiyaçlarını analiz edecek çalışmalar yapmasını talep edildi. Ayrıca, İslam Kalkınma Bankası ve SESRIC’in kapasite artırma programlarını geliştirme ve koordine etmesi planlandı. Kurulan birliğin işleyişini belirleyecek tüzük çalışmasını ise Türkiye, Gambiya, Maldivler ve Mali’nin yapması planlanıyor. Katılımcılar, ülkelerin yılda bir defa bir araya gelmesini ve her toplantıdan sonra görüşülen, karar verilen ve tavsiye edilen hususları bildiren bir karar metninin yayınlanmasını önerdi.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.