İslam’ın ikinci Ömer’i: Ömer bin Abdülaziz

İslam’ın ikinci Ömer’i: Ömer bin Abdülaziz

Mardin’de düzenlenen "Yeni Türkiye'nin İnşasında Ömer İbn Abdülaziz Modeli” konulu konferansta halifeliği döneminde yönetimiyle İslam tarihinde iz bırakan Ömer İbn Abdülaziz’in yaşamı ve örnek yönetim modeli anlatıldı.

Cihannüma Mardin Temsilciliği, Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu’nda “Yeni Türkiye'nin İnşasında Ömer İbn Abdülaziz Modeli” konulu bir konferans düzenledi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle saat:19.00’da başlayan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği konferansa Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, konuşmacı olarak katıldı. Konferansa ayrıca son Valiler Kararnamesi ile merkeze alınan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, vali yardımları, ilçe kaymakamları ve kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı.

 

Cihannüma Mardin Temsilcisi Murat Durgan konferansın açılış konuşması, Vali Mustafa Taşkesen ise “Veda” konuşması yaparken, Rektör Ahmet Ağırakça ise halifeliği döneminde yönetimiyle İslam tarihinde iz bırakan Ömer İbn Abdülaziz’in yaşamı ve örnek yönetim modelini anlattı.

 

Vali Taşkesen’den veda konuşması

Cumartesi günü kentten ayrılacağını açıklayan Vali Teşkesen şunları söyledi; “Mardin’deki son günlerimde böyle güzel bir konferansı izleme imkânı bulduğum için mutluyum. Ömer İbn Abdülaziz’in aklımda kalan ve sürekli tekrarladığım bir sözü vardır. Oda, ‘İnsan saygınlık istiyorsa; işini en güzel şekilde yapmalıdır.’ sözüdür. Bizlerde 8 yıldır taşıdığımız emaneti şimdilik teslim edeceğiz. İnşallah bu emaneti hakkıyla taşımışızdır. Cumartesi günü ayrılacağız, bilerek veya bilmeyerek birinin hakkına girmişsek gelip hakkını alsın. Allah ısmarladık, hakkınızı helal edin.”

 

Amacımız; yeni Ömer bin Abdülazizler yetiştirmektir

Bugün Ömer İbn Abdülaziz örneği üzerinden ideal devlet iradesinin nasıl olunmasının ve adaletin nasıl tecelli edeceği sorularına cevap aranacağını ifade eden Cihannüma Mardin Temsilcisi Murat Durgan, “Ömer İbn Abdülaziz halife olduktan sonra değişmediği tek şey yürüyüşüydü. Evinde mercimek ve soğandan başka bir şey bulunmadığından kızları babalarına soğan kokusu gitmesin diye konuşurken ağızlarını elleriyle kapatırlardı. Bizlerinde amacı yeni Ömer İbn Abdülazizleri yetiştirmek ve idarenin başına geçmelerini sağlamaktır.” dedi.

 

İslam’ın ikinci Ömer’i

Açılış ve veda konuşmasının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın “Yeni Türkiye'nin İnşasında Ömer İbni Abdülaziz Modeli” konulu konferansına geçildi. Ömer İbn Abdülaziz’in yaşamını ve örnek yönetim modelini anlatan Ağırakça, “Ömer İbn Abdülaziz’in hüküm sürdüğü dönemde Fransa’dan Cin seddine kadar, bugün bakıldığı zaman 50’ye yakın ülkenin var olduğu muazzam bir coğrafya üzerinde tek bir devlet ve ümmet çatısı altında Hz. Ömer’in adaletini sürdürmüştür. Ömer İbn Abdülaziz, ikinci Ömer veya 5. Raşit Halife diye adlandırılmış büyük bir şahsiyettir. Bu muazzam devletin başındaki büyük şahsiyet, iki odalı bir evde oturuyor ve 20’den fazla çocuğuyla son derece mütevazı bir hayat sürdürüyor. Sadece iki tane elbisesi vardı, biri yıkanınca diğeri giyerdi.” diye konuştu.  

 

“Çöpe giden ekmeklerle Afrika’yı doyururuz”

İsraf konusuna değinen Ağırkça, “İsraf yapmamak şartıyla mubah olan bir şeyi yemek veya giymek hakkımızdır.  Ama israf kesinlikle haramdır.  Bugün ülkemizde çöpe giden ekmeleri toplasak Afrika’yı doyururuz. Sizlerden rica ediyorum; çöpe bir kırıntınız gitmesin. Bunu söylemez doğru olmaz belki ama ben 41 yıldır evliyim ve bu 41 yılda toplam bir ekmek israf edilmemiştir.” dedi.

 

“Akrabaları ile uzaktaki Müslümanlar arasına fark koymazdı”

Ağırakça sözlerini şöyle sürdürdü; “Ömer İbni Abdülaziz, bir şeyler isteyen akrabalarına şunu söylerdi; ‘Sizin ile en uzağımdaki bir Müslüman arasında hiçbir fark yoktur. Ümmete ne veriyorsam o kadarını ancak size verebilirim.’ Ömer İbn Abdülaziz, Valilere gönderdiği bir mektubunda yollar üzerinde yolcuların konaklayabileceği hanların yapılmasını istiyor.” 

 

“İdareciler Ömer İbni Abdülaziz’i örnek almalı”

Özellikle idarecilerin Ömer İbn Abdülaziz’i örnek almaları gerektiğine işaret eden Ağırakça, “Artuklu Üniversitesi’nin, Mardin Belediyesi ve valiliğinin tek bir kuruşu haksız yere birinin cebine inerse Allah katında büyük bir vebali vardır. Ömer İbn Abdülaziz’i örnek alan, ümmetin malını çarçur edemez, ihaleleri birilerine peşkeş çekemez ve ihaleler içinde hilebazlık yapamaz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.