İsrail Filistin'den çaldıkları tarihi eserleri sergiliyor
İsrail Batı Şeria'da yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserleri sergilemeye başladı, Filistin yönetimi öfkeli.
İşgal altındaki Kudüs'te bir İsrail müzesi, yıllar boyunca Batı Şeria'da yapılan kazılarda bulunan tarihi eserleri sergilemeye başladı. Eserler arasında Roma Kralı Herod'un yeraltı sarayı freskleri de yer alıyor. Batı Şeria'dan taşınan 30 tonluk malzeme ve 250 eserle açılan sergiye Filistin Yönetimi'nden sert tepki geldi.
Eserlerin neredeyse tamamının İsrail işgali altındaki Batı Şeria'dan çalındığını söyleyen Ramallah yönetimi, serginin uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.
İsrailli bir grup arkeolog ve aktivist de "belki de farkında olmadan" müzenin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim hareketlerine yardımcı olduğu görüşünde... Arkeolog Yonathan Mizrachi, müzenin bu sergi ile yerleşimcilere "Batı Şeria'nın mirası her şeyden önce bizim mirasımızın bir parçası" mesajı verdiğini ifade ediyor.
Müze müdürü James S. Snyder ise 1990'larda İsrailliler ve Filistinliler tarafından imzalanan Oslo Anlaşması ile Batı Şeria'daki eserlerin sorumluluğunun İsrail'e verildiğini iddia ediyor. Oysa anlaşma Filistinliler'in kontrolünde iki tarafın kazı yapmasına imkan verirken, eserlerin transferi ve korunmasında sorumluluk Ramallah Yönetimine bırakılmıştı.
Snyder, "çatışmalar sona ererse" Filistin topraklarından alınan tüm malzemelerin iade edileceğini söyledi.
Filistin Yönetimi Tarihi Eserler ve Kültürel Miras departmanı müdürü Hamdan Taha ise, "topraklarında Filistinli kültürel haklarına karşı bir saldırı" olarak nitelediği projeden Filistinliler'in asla bilgilendirilmediğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.